Arutelu:Kolmas sektor

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Minu meelest peaks olema eraldi artikkel ka kodanikuühiskonna ehk kodanikeühiskonna (Marju Lauristini ettepanek) ehk tsiviilühiskonna (vaata en:Civil society) kohta (see sõna on moodustatud inglise väljendi civil society eeskujul, saksa keeles Zivilgesellschaft, Bürgergesellschaft). Näiteks Aili Aarelaid räägib eestlaste seltsitegevuse ajaloost, mis ulatub tagasi 19. sajandisse. Vaevalt on kohane tollast kodanikuühiskonda nimetatada kolmandaks sektoriks. Väljend "kolmas sektor" peab silmas riigi majanduse sektorit, kus toimivad kasumit mittetaotlevad mitteriiklikud ja mitteärilised organisatsioonid. Jaapanikeelne väljend pidas silmas nii riiklike kui ka erainvesteeringute toel toimivaid "ühisettevõtteid".

Peale selle, on veel teine kodanikuühiskonna mõiste, mis pärineb Hegelilt. Tema nimetas seda bürgerliche Gesellschaft ja vastandas seda riigile. Tõlgitakse ka "kodanlik ühiskond". Siin tuleb jällegi ettevaatlik olla, sest viimast väljend väljendab ka marksistlikku mõistet 'ühiskond, kus valitsev klass on kodanlus'. Andres 21. märts 2006, kell 06.03 (UTC)

Mõlemal väljendil on küll ühine algupära varasemast ladina ja kreeka traditsioonist. Andres 21. märts 2006, kell 06.25 (UTC)


Ei lugenudki veel sinu arutelu, kui olin juba teinud sellise artikli. Lähtun Eestis kasutusel olevatest tähendustest eelkõige, teooriatele võib lisaks viidata. Muidu õpin wikit ja redimist alles tundma vaikselt... Kcal 21. märts 2006 hiljem

Minu mainitud tähendused on Eestis kasutusel. Andres 21. märts 2006, kell 14.38 (UTC)



Kas Sul on luba Mikko Lagerspetzi materjali kasutamiseks Vikipeedias? Andres 21. märts 2006, kell 14.38 (UTC)


Püüdsin enamikes kohtades, kus sõnastiku sõnastusi kasutatud, autorile viidata. Ma ei tea küll, mis neist viidetest siin edaspidi saada võib. Ise olen sõnastiku kirjastajaga seotud ja võtsin sellest tuleneva vabaduse materjali laiemalt levitada. --Kcal 21. märts 2006, kell 14.55 (UTC)

Meil oleks tarvis autoriõiguse valdajate sõnaselget kinnitust, et neid materjale tohib Vikipeedia tingimustel kasutada. Andres 21. märts 2006, kell 14.59 (UTC)

Ok, küsin igaks juhuks Mikkolt üle. --Kcal 21. märts 2006, kell 15.14 (UTC)


Katkine link[muuda lähteteksti]

Korduval kontrollimisel on leitud, et järgnev välislink ei tööta. Kontrolli selle toimimist ja vajadusel paranda vigane link.

--MastiBot (arutelu) 6. juuli 2013, kell 11:33 (EEST)[vasta]