Arutelu:Kiievi-Vene

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Varjaagide all mõeldakse eesti keeles Vene aladel tegutsenud normanne. Andres 9. august 2006, kell 15:02 (UTC)

Mis loom on "varafeodaalne riik"? Feodalismgi on vaidlustatud, varafeodaalne teeb asja vaid keerulisemaks! Ja et neil oli 13. sajandil alles VARA-feodalism, kas venelased-ukrainlased-mis iganes on sellega ka nõus?

Ukraina viki kirjutab: "За князів Володимира Святославича (978-1015) та Ярослава Мудрого (1019-1054) Київська Русь трансформувалася в одноосібну ранньофеодальну монархію на основі християнської віри візантійського обряду." - Urmas 24. jaanuar 2007, kell 06:28 (UTC)

"ilmselt russide hõimu kuulunud varjaagidest (viikingitest) ülikud ning nende kaaskond, esimesteks alamateks aga ilmselt soomeugrilased." "Rjuriku ajal ei elanud riigis ilmselt arvestataval arvul slaavlasi, pigem oli tegu Soome-Ugri riigiga." See vajab viidet.

Paistab, et vene/venelaste tehtud inglise/ vikipeedias on oma roll igasugu alternatiivsevõitu ajalugudel. Kas üks entsüklopeedia peab ikka neist lähtuma?

Kas see märkus puudutab ka eesti vikipeediat? Arvan, et nendest ei pea lähtuma, aga neid tuleks mainida. Andres 24. jaanuar 2007, kell 21:45 (UTC)
Svjatoslav oli Rjuriku pojapoeg, Igori poeg, ehk siis varjaag. Lisan vene vürstide sugupuu(http://old.sgu.ru/rus_hist/tree/?toID=5) Poliitilistel eesmärkidel võeti naisteks norra, polovetsi ja vahel ka slaavi pealike tütreid. Svjatoslav ei tähenda püha slaavlast, vaid pühadust ülistama-kiitma (славить - ülistama). 2008. aastal Venemaal läbi viidud laiaulatuslikud geeniuuringud näitasid, et vähemalt Moskvast põhja pool elavatest venelastest on 80% soome-ugri päritolu.
Mnjah, kohati läheb see ugrimeelsus ikka liiale. Berserke ja slaavlasi vastandatakse, just nagu oleks bersergid mingi rahvus. --Oop 22. veebruar 2012, kell 02:52 (EET)[vasta]

"... külatiuun (тиун сельски) või õukonnatiuun (тиун дворски). Maksukogujate hulka kuulusid näiteks kaubanduselt maksu kogujad mõtnikud (мытинки), virnikud (вирники), kes kogusid kohtumakse, mis määrati karistuseks tapmise eest, prodašid (продажи), kes kogusid kohtumakse teiste kuritegude eest, ja pjatnaškad (пятенщики), kes kogusid maksu 1/5 hobusemüügilt." – millisel allikal need eestikeelsed sõnakujud põhinevad? Mытинки = mõtnikud??? Kuriuss 7. jaanuar 2019, kell 13:03 (EET)