Arutelu:Innovatsioon

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Integreerida artiklist Tooteinnovatsioon. Andres (arutelu) 30. oktoober 2017, kell 18:06 (EET)[vasta]

Mõistet innovatsioon kasutatakse kõikides ühiskonnaelu valdkondades ning alati tähendab see millegi muutmist ja uuendamist. Uuendamist võib vaadelda nii majanduslikust kui ka tehnilisest aspektist. Tuntumad ettevõtluse ja innovatsiooni uurijad on Joseph Schumpeter, P. Drucker, I. Ansoff, A. Chandler. Eestis on innovatsiooniprobleemidega tegelenud K. Kilvits, B. Tamm, A. Köörna. R. Küttner ja paljud teised.[1] Arenenud riikides on innovatsioonialase statistika põhidokumendiks Frascati Manual. Innovatsioon on uute ideede kasutamine konkurentsivõimelise toote või teenuse pakkumiseks turul, uue või täiustatud tehnoloogia, meetodite või jaotusprotsessi rakendamine tootmises või teeninduses.[2]

Innovatsiooni tüübid[muuda lähteteksti]

Innovatsioonis eristatakse nelja erinevat tüüpi:

Thompsoni, Schumpeteri ning Oslo Manual’i innovatsioonitüpoloogiad suures osas kattuvad.[3]

Andres (arutelu) 30. oktoober 2017, kell 18:07 (EET)[vasta]

Veel:

Loovus ja innovatsioon[muuda lähteteksti]

Loovuse ja innovatsiooni all mõistetakse tihtipeale ühte ja sama, kuid nende kahe kontseptsiooni vahel on siiski erinevused. Loovus on ideede genereerimise ja loomise protsess ning innovatsioon on nende ideede rakendamine ja täiustamine. Mõlemad – nii innovatsioon kui ka loovus – võivad väljenduda nii üksikisiku kui ka grupi ja organisatsiooni tasandil, kuna loovus eksisteerib sotsiaalses ja kultuurilises keskkonnas ning innovatsioon ei saa tekkida ilma loovuseta. <ref name=":2" />

Andres (arutelu) 30. oktoober 2017, kell 18:08 (EET)[vasta]

  1. Siimon, I.-J., Lumiste, R., Lumiste, R. (2000). Tooteinnovatsioon ja innovatsioonisüsteemid. Tartu: Tartu Ülikooli Kirjastus.{{raamatuviide}}: CS1 hooldus: mitu nime: autorite loend (link)
  2. 2,0 2,1 OECD (2005). "PROPOSED GUIDELINES FOR COLLECTING AND INTERPRETING TECHNOLOGICAL INNOVATION DATA" (PDF). Vaadatud 30.10.2017. {{netiviide}}: nähtamatu tähemärk (reavahetus) parameetris |Pealkiri= positsioonil 20 (juhend)
  3. Janne Andresoo (2013). "INNOVATSIOONI JUHTIMINE TEADMUSMAHUKAS ORGANISATSIOONIS EESTI RAHVUSRAAMATUKOGU NÄITEL" (PDF). Vaadatud 30.10.2017.