Arutelu:Inimese papilloomiviirus

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Artikkel on sisult hea ning informatiivne, kui siis mõnes kohas natuke liialt raskelt kirjutatud. Siselinke on täiesti piisavalt ning on siselingid mõistetele, mis võivad segaseks või arusaamatuks jääda. Piltidest oleks võibolla võinud panna ka mõne papilloomikujutise. Viited on hästi välja toodud ning hästi tore, et on kasutatud ka meie Eesti autorite omasid.

Mulle meeldib kirjakeeles, et ei ole kasutatud pikki lauseid, mille eesmine osa võib lugedes juba ära ununeda. Natuke on küll sisse jäänud inglise keele lauseehitust. Samuti leidsin näpuvigu, nagu näiteks:

  • üheks oskas (osaks),
  • pahaloomulikeks kasvajateks - pahaloomulisteks kasvajateks,
  • apoptsoos (apoptoos),
  • tsütoloogilisete (tsütoloogiliste),
  • Gardasil (peaks olema Gradasil),
  • protektiivse kaitse (mõlemad peaksid olema sama tähendusega),
  • CIN-I-le on vastavuses tsütoloogiliste andmete põhjal määratletud L-SIL-ga ning CIN-II ja CIN-III-le vastab H-SIL (vale käänamine),
  • silmatorkamatuid lamerakulist intraepiteliaalset vähieelset seisundit - kas mitmus või ainsus?

Segadust tekitas aga järgmine lause: HPV poolt põhjustatav emakakaelavähk on naiste seas esinemissageduselt teisel kohal rinnavähi järel. Maailmas diagnoositakse ligikaudu 473 000 uut vähijuhtu aastas, millesse sureb umbes 254 000 naist. 85% vähijuhtumitest avastatakse arengumaades, kus puuduvad efektiivsed kontrollmeetodid ning arstiabi on kehvemini kättesaadavam. Näiteks aastal 2008 olid Ameerika Ühendriikides need numbrid vastavalt 11 000 ja 3900.

Ma eeldan, et Ameerika numbrid (11 000 ja 3900) käivad uute vähijuhtude diagnoosimise ja surmajuhtumite kohta. Et see aga paremini arusaadav oleks, võiks see lause kohe pärast maailma andmete lauset olla. Arengumaade info keskel ajab segadusse.

Enamikus kohtades on HPV-16, HPV-18, kuid osades on jäetud lihtsalt HPV16, HPV6b ning ma arvan, et võiks kõik ühte moodi olla.

Soovitaks hästi rahulikult artikli veel läbi lugeda. Üldiselt inimestele, kes otsivad informatsiooni papilloomiviiruste poolt põhjustatud kasvakate kohta, on see artikkel kindlasti väga kasulik.

--Aldoon 10. november 2011, kell 11:19 (EET)Aldoon[vasta]


Rohkem mõistete linkimist!

Tähenduses "kuni" peab olema arvude vahel mõttekriips. Lisaks emakakaelavähi põhjustamisele on. Lauses "Latentse infektsiooni staadiumis ..." on näpuviga ja vajalik koma on puudu. Lauses "p53 on üks tähtsamaid..." kaks näpuviga. Lauses "Inimesed, kes on juba nakatunud..." koma puudu. Tubli töö. Adeliine 14. november 2011, kell 21:07 (EET)[vasta]


Katkine link 2[muuda lähteteksti]

Korduval kontrollimisel on leitud, et järgnev välislink ei tööta. Kontrolli selle toimimist ja vajadusel paranda vigane link.

--MastiBot (arutelu) 6. juuli 2013, kell 06:02 (EEST)[vasta]


Katkine link 3[muuda lähteteksti]

Korduval kontrollimisel on leitud, et järgnev välislink ei tööta. Kontrolli selle toimimist ja vajadusel paranda vigane link.

--MastiBot (arutelu) 6. juuli 2013, kell 06:02 (EEST)[vasta]