Arutelu:Hasely Crawford

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

tegemist on ilmsesti endise kergejõustiklasega, mitte kergejõustiklasega. See on oluline vahe, parandan (lisades sõna 'endine'). Mainin seda aruteluküljel seetõttu, et too häiriv komme endisel ja praegusel mitte vahet teha on mujalgi vikipeedias silma kriipinud. Entsüklopeediate traditsiooniga paremini kooskõlas oleks ju kirjutada hoopis "Hasley Crawford, Trinidadi ja Tobago kergejõustiklane" ja mina eelistaksingi just nimelt viimast kirjaviisi, aga tean, et siis langeks tekst varsti redigeerimise ohvriks. Ma ei oska oma kindlat sisemist veendumust, miks toodud kirjapilt parem on, hetkel vist kuigi hästi väljendada, aga minu arusaamise kohaselt ei jäeta entsüklopeediates seda "onni" või "olit" kirjutamata mitte lihtsalt trükivärvi kokkuhoidmise nimel, vaid märksa tuumakamatel kaalutlustel, mille ühendajaks ühtlusprintsiip. Mina vähemalt ei võta artikli avalause tagumist poolt sugugi alati otse öeldistäitena, nagu vist teevad need, kes peavad vajalikuks sõna 'on' kõikjale lisada. Võibolla arendan oma mõtet kunagi kusagil sobivamas kohas edasi. --Ker 15:01, 27 juuni 2005 (UTC)

Kui näiteks kirjanik või helilooja kirjutamise lõpetab, kas temast saab siis endine kirjanik, endine helilooja? Kui laulja enam avalikult ei esine, kas temast saab siis endine laulja? Kui poliitik ei ole enam ametis, kas temast saab siis endine poliitik? Lihtsalt küsin. Andres 15:53, 27 juuni 2005 (UTC)
Ja kas pätist saab endine pätt? Mina leian küll, et poliitikust saab endine poliitik. Lauljast, ma ütleks, saab endine laulja (ja mõnikord vilets poliitik takkaotsa). Looja jääb loojaks (kirjanik kirjanikuks, helilooja heliloojaks). Mina arvan nii. Aga et see on valuline liigitus, jäetakse see 'on' või 'oli' lihtsalt ära. Kõigi endiste kohta 'on' öelda, on lihtsalt halvem viis jääda poliitiliselt korrektseks. Riigimees, muide, jääb riigimeheks. --213.35.132.102 16:24, 27 juuni 2005 (UTC)
Olen nõus, et eri tegevusalade puhul kõlab "endine" erinevalt. Sportlaste ja pättide puhul kõlab see loomulikumalt kui kirjanike ja heliloojate puhul (vaevalt me ütleksime Salingeri kohta "endine kirjanik" ja Tormise kohta "endine helilooja"). Mul ei riiva üldse kõrva, kui Crawfordi kohta öelda "endine kergejõustiklane". (Kuigi mine tea, võib-olla võistleb ta näiteks seenioride võistlustel.) Ja pooldan analoogilistel juhtudel sõna "endine" lisamist. Kui aga inimene oma tegevusala vahetab, siis on loomulik seda mainida (näiteks Erika Salumäe kui endine jalgrattasportlane, nüüd tuntud poliitikuna). Arvan, et kui endisus on ilmne, siis võib seda ka mainida. Andres 16:37, 27 juuni 2005 (UTC)
Ometi tuleb paratamatus mingi tegevusalaga tegelemine lihtsalt erineval ajal ja erineval põhjusel, aga asja olemus sellest ei muutu. Enamikul juhtudel lõpetatakse oma erialane tegevus enne surmahetke.
Ei usu, et entsüklopeediates väditakse sõnu "on" ja "ei ole" mingitel sügavamõttelistel kaalutlustel. Andres 16:42, 27 juuni 2005 (UTC)
Järele mõeldes leian, et trükitud entsüklopeediates tõesti võimaluse korral välditakse olevikku.
Praegusel juhul on kahemõttelised nii "oli sportlane" kui ka (vähemal määral) "on sportlane". "on endine sportlane" peaks olema enam-vähem ühemõtteline. Andres 06:47, 28 juuni 2005 (UTC)

nojah, tegelikult see (100 meetri jooks) näib ka pisut vales kohas olevat.