Arutelu:Folkunga suguvõsa

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Mul pole aimugi, kuidas on lahendatud suguvõsade kategoriseerimine, aga siit peaks mingi haru viima genealoogiani. Yldse on natuke naljakas leida vastkirjutatud artikkel, millele autor ise pani juurde toimetamismärkuse, ent enesekriitika on muidugi teretulnud. Mul seda annet pole, võtsin toimetusmärkuse maha. --Oop 19. veebruar 2010, kell 22:42 (UTC)

Tänan! Samas on toimetusse klassikaline viga ja "Folkungid", mis oli poliitiline rühmitus pannakse ühte patta Folkunga sugupuuga. Samuti on vale kirjutada "teise nimega" Bjälbo suguvõsa. See on eelkõige Bjälbo suguvõsa, kuna nimetus tuleb nende maaomandist. Suguvõsa hakati nimetama Folkungideks alles siis kui "Folke" järeltulijad (Birger jarli poeg Valdemar) sai kuningaks. Sellest ka nimetus Fol(ke) + kungar. Võimust kõrvale jäänud Bjälbo suguvõsa liikmed, kes võitlesid oma huvide eest ja kuningavõimu laienemise vastu, seda rühmitust nimetatakse Folkungideks.
Jajah, aga samas ei saa väita, nagu oleks Bjälbo olnud "algne" nimetus, kuna artikli enda kinnitust mööda ei kasutanud suguvõsa ise kumbagi. (Kuidas nad ennast siis kutsusid? Mingi nimi pidi ju olema.) Mis puutub Folkunge, siis kuna tekstis oli yhes kohas folkungar ja teises Folkungid, seostasin ma teise suguvõsanime, mitte poliitilise ryhmitusega. Ilmselt vajaks terminoloogia täpsemat selgitust, et rohkem segadust ei tekiks. Kasulik oleks ka tarvitada rohkem viiteid, muidu peavad teised kaastöölised hakkama yhel hetkel tikutulega llikaid taga otsima. --Oop 20. veebruar 2010, kell 00:01 (UTC)
Keskajal oli paljudes maades kombeks lisada oma eesnimele + päritolu kohanimi ja kui isa oli tuntud tegija, siis ka isa nimi. Sellest lähtuvalt on Bjälbo suguvõsa nimetusena tunduvalt objektiivsem, kui paarsada aastat hiljem kellegi näpukast tekkinud nimi.
Minu meelest ei ole tarvis vaielda selle üle, missugune nimi on õige, vaid tuleb lähtuda ajalookirjutuses levinud nimest. Andres 20. veebruar 2010, kell 06:48 (UTC)
See artikkel võiks kanda nime Folkungid ja täpsustus viiks lehele Folkungid (poliitiline ...rühmitus?...liikumine?).--WooteleF 20. veebruar 2010, kell 08:06 (UTC)