Arutelu:Elektrivõrgu-pistikupesa

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Tõlkeviide:

Kas sealt on peale tabeli ja piltide midagi võetud? Artikkel on erinevalt inglisekeelsest lehest kirjutatud Euroopa ja Eesti kohta, väljaarvatud tabel ja pildid. Tabeli algallikale on viidatud.

Kas sidekriips nimes on korrektne?

Sidekriips nimes Olen käsitanud seda mõistet terminina (mis teatavasti võimalust mööda kirjutatakse ühe sõnana) ja lugemise hõlbustamiseks sidekriipsuga: elektrivõrgu-pistikupesa. Muidugi on praegusel juhul võimalik ka sõnaühend: elektrivõrgu pistikupesa (nii enamasti kirjutataksegi, nagu ka võrgupesa asemel võrgu pesa).
Eesti keele käsiraamatus http://www.eki.ee/books/ekk09/index.php?p=2&p1=11&id=81: Sidekriipsu võib panna: ... pikemais liitsõnades parema loetavuse ja mõtte selguse huvides (nende osade vahele, mille ühtekuuluvus on vähem tihe): karusmarja-jahukaste (karusmarja haigus), korvpalli-meistrivõistlused ...
Tõlkeviitega seoses Otse (küll lühendatult) võtsin üle tabeli ja muidugi Vikimedia pilte. Teksti ma otse ei tõlgi, vaid kogun eri vikipeediatest jm allikatest materjali ja sõnastan selle tervikuks. Vikipeediatest alustan saksakeelsest, kus esitus on enamasti kompaktne ja viimistletud.
LAviki (arutelu) 15. detsember 2012, kell 09:51 (EET)[vasta]

Pistikupesa ei ole ainult vahelduvvooluvõrgule. en:IEC_60309 pistikupesad on olemas ka alalisvoolule ja 400Hz sagedusega vahelduvvoolule. Tabelis on praegu tõesti ainult ühefaasilised 50/60Hz vahelduvvoolupesad. Inglisekeelses vikipeedias on eraldi artikkel tööstuslike elektrivõrgu pistikupesadele (en:Industrial_and_multiphase_power_plugs_and_sockets) kuigi en:IEC_60309 pesasid kasutatakse ka olmes.

Äkki oleks praktiline vähemalt artikli avalõigus kasutada väljendeid, mis lihtsureliku ajus ohtlikke lühiühendusi ei tekita nagu "kohamuutlik elektritarviti", olgu või erialaterminitega paralleelse maakeelse lahtiseletusena. --Ehitaja (arutelu) 23. jaanuar 2020, kell 11:42 (EET)[vasta]