Arutelu:Eesti vapp

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Lõpus toodud välislinkide alusel tuleks täpsustada vapi värvid ja kasutamise kord.

Vaja oleks ka väikese riigivapi kujutist.

Loetletud raamatutest ja artiklitest saaks samuti täiendavat infot. Andres 19:35, 27 Mar 2004 (UTC)

Aitäh väikese vapi eest, Urmas! Andres 08:38, 28 Mar 2004 (UTC)

Siin tuleks kasutada pilti commonsist, kuid sellel on teistsugune kollane, ja jääb imelik kui need on erinevad. Seega kui Commonsissse tekib samasuguse kollasega vapp, siis tuleks siin kasutada Pilt:Estonia_coatofarms.png. Peep 2. oktoober 2005, kell 19.15 (UTC)

Ma ei näe põhjust, miks peaks asendama Eesti vapi puhul tarvitama migisugusesse commonsisse kellegi poolt ja tont-teab-kust saadud pilti. Meil on olemas lehekülg, kus on riigivapi ETALONKUJUTIS. Seda tuleb kasutada ja vajadusel commonsi oma kustutada ja õigega asendada. - Urmas 3. oktoober 2005, kell 09.51 (UTC)

Vapp vektorkujule[muuda lähteteksti]

Kas keegi mäletab, kuidas täpselt olid lood Riigikantselei portaalis väljas olevate vapifailide kasutamisõigusega. Lehel http://www.riigikantselei.ee/?id=2501 on lõpus lingitud kaks Corel Draw faili. Neist saaks teha svg-failid ja commonsisse üles laadida. - Urmas 27. august 2006, kell 20:54 (UTC)

Eestiaegne vapi kirjeldus on järgmine (ka pilt on erinev):

§ 1. Eesti Vabariigi vapil on kaks kuju:

1) suur vapp ja 2) väike vapp.

§ 2. Suureks riigivapiks on kuldse põhjaga kilbil kolm sinist leopardi. Kilp on kolmest küljest ümbritsetud kuld tammepuulehtedest pärjaga.

§ 3. Väikeseks vapiks on eelmises (2) paragrahvis kirjeldatud vapp ilma kilpi ümbritseva pärjata.

Ehk siis siin on öeldud, et on kolm leopardi... Ma mäletan, et kunagi oli ka mingi jutt, et tegemist pole mitte lõvidega, vaid leopardidega, kes kannavad pärga... 62.65.226.84 21. veebruar 2008, kell 16:43 (UTC)
Leopard tähendab heraldika keeles teatud asendis lõvi. Andres 21. veebruar 2008, kell 17:12 (UTC)
Valetaksin, kui ütleksin, et selge kui seebivesi, aga no ju ta siis kuidagi niimoodi ole... Jürka 21. veebruar 2008, kell 17:15 (UTC)
Me peame tegema spetsiaalse artikli Leopard (heraldika). Andres 21. veebruar 2008, kell 17:23 (UTC)

Üks lisatud tekst:

Käsitlus Eesti vapi kujunemisest 13. sajandil on tegelikult 19. sajandil tekkinud ja hiljem korratud nn rüütelkonnateooria, mis ei vasta tegelikkusele. Eesti vapi ajalugu algab 16. sajandi teisest poolest, mil Rootsi kuningas Johan III kui Eestimaa hertsog võttis kasutusele Eestimaa hertsogi tiitlivapi. Hiljem kandsid seda tiitlit Vene valitsejad. Kuna Eestimaa hertsog oli samas Eestimaa rüütelkonne ülemisand, siis 19. sajandil hakati kolme leopardse lõviga vappi käsitlema rüütelkonna vapina, kuigi õiguslikult oli see Eestimaa hertsogi vapp. 1856. aastal kinnitati sarnane vapp ka Eestimaa kubermangu ametlikuks tunnuseks. Neid kahte vappi eristas kilpi ehtiv kroon: hertsogi vapil oli hertsogi kroon, kubermangu vapil keisri kroon. Eesti Vabariigi riigivapi aluseks võeti Tallinna vapilt heraldilised leopardid.

--Mona 11. veebruar 2008, kell 08:27 (UTC)

Tegelikult sai rüütelkonna vapp Eesti Vabariigi vapiks lihtsalt - esimestele Eesti Vabariigi dokumentidele löödi tihtipeale neile suurema kaalu andmiseks alla Rüütelkonna pitsat. Kuna uue vapi üle käinud vaidlused ei edenenud, siis jäigi Rüütekonna vapi veidi stiliseeritud modifikatsioon Eesti Vabariigi vapiks. See "Tegelikult..." on väga kahtlane väide ja vajab tõestamist (viidet). Taska on lipu- ja vapivaidlusest väga põhjalikult kirjutanud, tema küll midagi sellist ei väida, küll aga demagoogiat, millega lõvisid vasakult poolt rünnati (kõige muu hulgas, lõvid olevat Jüriöö-aegse ordumeistri "Dreylöweni" nimest tuletatud!). Milliseid esimesi Eesti Vabariigi dokumente on siin mõeldud? Rüütelkond eksisteeris kuni 1920. aastani. 1920. aastate algul poleks rüütelkonnalt varastatud pitsat küll mingi auasi olnud. --Improvisaator 27. juuli 2009, kell 08:31 (UTC)


Ma pole kindel, et viimase välislingi pidi kustutama. Andres (arutelu) 9. august 2012, kell 22:30 (EEST)[vasta]

Karikatuuride koht ei ole entsüklopeedias.
Miks? Andres (arutelu) 10. august 2012, kell 21:34 (EEST)[vasta]


Kaotasin linke parandades ära selle: Vana (1925) ja uue (1993) riigivapi võrdlus (http://www.nommevalitsus.org/index.php?p=368&lang=et) sest sel lehel enam sellist artiklit tuvastada ei suutnud ja mujalt ka ei leidnud. Samuti tekitas segadust: Riigivapi kohta käivate seaduste ja määruste loetelu, Riigi Teatajast sellist asja ei suutnud vist leida, samas pole päris kindel mida lingi panija omal ajal täpselt silmas pidas. Kui leitakse, et asendatud link ei sobi, siis olen igati nõus selle eemaldamisega. Larts (arutelu) 28. juuli 2013, kell 20:00 (EEST)[vasta]