Arutelu:Eesti Rahvusliku Sõltumatuse Partei (2009)

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Uus ERSP pole veel tegutsemisluba saanud. Ei maksa iga uudise peale uut teemat tegema hakata. Sama asi on Jüri Liimi "taastatud" Eesti Vabadussõjalaste Keskliiduga, mis suure käraga "taastati", kuid mis tegutsemisluba ei saanudki.--85.253.60.156 26. august 2009, kell 07:19 (UTC)

Noh, siis kirjutame, et ta ei saanud tegutsemisluba. Miks ta ei peaks saama? Andres 26. august 2009, kell 07:48 (UTC)

Tõstan siia viimasest muudatusest Väärtnõu viideteta enesekiituse ja viha Madissoni vastu. Jutt on selgelt NPOV, faktiväited vajavad kontrollimist.

  • 'Partei nimega Eesti Rahvusliku Sõltumatuse Partei ('ERSP) loodi esmakordselt aastal 1988 Vello Väärtnõu poolt, kes juba 1987. aasta 7. novembril Pärnus tuli välja Eesti Rahvusliku Sõltumatuse Partei loomise ideega, öeldes esimesena tol ajal avalikkuse ees välja mõtte, et Eestis on vaja luua rahvuslik partei ja võtta kommunistidelt võim.
  • 1988. aaasta 21. jaanuaril kirjutasid budisti ja vabadusvõitleja Väärtnõu eestvõttel ja takkakihutamisel 14 inimest alla ettepanekule luua ERSP. Vello Väärtnõu töötas välja ka esmase programmi, mis sai ERSP loomise aluseks. See oli esimene kord NSV Liidu 70 aastases ajaloos kui Moskva seati fakti ette ametliku opositsioonipartei loomise ideega.
  • 2009. aasta augustis asutati partei, mis väitis end olevat esimese Nõukogude aegse samanimelise rahvusliku partei, ERSP (loodud 1988) õigusjärglane ja mis 2009.aasta novembris võttis vastu ka loodava erakonna põhikirja, mis erineb oluliselt algsest põhikirjast.
  • Liikumise algatajaks oli endine vabadusvõitleja ja poliitvang Tiit Madisson, kelle eestvedamisel on organisatsiooni pealoosungiks kujunenud hüüdlause "Võtame Eesti tagasi!" ja kes jättis nn. taasloodud parteist välja endised ERSP liikmed. Partei järjepidevus oli sellisel viisil küsitav.
  • ERSP programmiline eesmärk oli Eesti Vabariigi taastamine ning tollal ei olnud Tiit Madisson seotud ei ERSP loomisega ega programmiga.
  • Küsitav on seejuures kaubamärgi saamine ilma selle autori nõusolekuta.--Oop 30. detsember 2011, kell 11:05 (EET)[vasta]