Arutelu:Dominantsus

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

"Dominantsus ehk domineerimine on geneetikas ühe tunnuse (alleeli) valitsemine tunnusepaaris (alleelipaaris) teise üle." - väga napisõnaline - tunnus võib olla ka pikkus...

"Heterosügootse genotüübi alleelide (Aa) avaldumine samamoodi dominantse homosügootse genotüübiga (AA)." - midagi on siit lausest puudu--Hendrix 29. august 2007, kell 14:57 (UTC)

Põhimõtteliselt, kui pikkus on dominantne tunnus, (ilmselt polüalleelne, kuna ta ei sa avalduda "on-ei ole" kujul), siis kehtib esimene lause ka pikkuse korral. Teine lause on sisuliselt näide selle kohta. Originaalis (Mart Viikma "Klassikalise geneetika leksikonis") on lausete vahel semikoolon. --Ken 29. august 2007, kell 15:16 (UTC)
pikkus ehk kasv ei saa olla dominatne tunnus. Dominantne võiks olla kääbuskasv või gigantism ja loendamatud variandid nende kahe vahepeal. Ilmselt peetakse siin silmas näiteks sirgjuukselisust ja kräsuspead ja muid sarnaseid polaarsuseid. Või siis võimet keelt rulli keerata jms--Hendrix 29. august 2007, kell 15:24 (UTC)
Jah, pikkus ei ole tõepoolest dominantne või retsessiivne vaid arvatavasti üldse polügeenne tunnus. See tähendab, et ka "loendamatud variandid nende vahel" ei saa olla dominantne tunnus (tegelikult ei saa ka kääbuskasv olla dominantne tunnus). Sirgjuukselisus ja kräsupealisus on minu mäletamist mööda intermediaarsuse (võimalik ka lainelisus) või mittetäieliku dominantsuse näide. Ka keele rullimise juures on minu mäletamist mööda leitud, et kaksikuteuuringud ei kinnita selle omaduse dominantsust-retsessiivsust või üldse päritavust. Aga ma saan aru, mida Sa mõtled. Ja üldsegi: pikkuse korral ei saa rääkida ka "ühe tunnuse alleeli valitsemisest teise üle". Minuarust pole definitsioonis probleemi - on ju öeldud tunnusepaaris.--Ken 29. august 2007, kell 15:58 (UTC)
ok, ma lähen ja tuletan geneetikat veidi meelde, aga definitsioon lonkab juba sellepärast, et kasutatakse mõistet "tunnus" kahes kohas, selgitamata, mis see tunnus ja tunnusepaar on. Nati keerulisemal kujul on siin väljendatud tundmatu defineerimist tundmatu kaudu.--Hendrix 29. august 2007, kell 16:10 (UTC)
Selleks on ju siselingid. Andres 29. august 2007, kell 18:36 (UTC)
Aga see on tõsi küll, et siin pole juttu igasugusest tunnusest. Andres 29. august 2007, kell 18:37 (UTC)