Arutelu:Cheopsi püramiid

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

suurim maailmas

See on siis: suurim püramiid maailmas? Võrreldud on teda siis peale Egiptuse püramiidide Ameerikas asuvate püramiididega? Aga kas need on võrreldavad? Võib-olla peaks lihtsalt ütlema, et ta on suurim Egiptuse püramiididest. Andres 2. november 2005, kell 16.12 (UTC)
Guinessi rekordite raamatu järgi suurim püramiid on en:Great Pyramid of Cholula ... - Ahsoous 2. november 2005, kell 18.03 (UTC)
Nojah, too on kõige suurema ruumalaga, Cheopsi püramiid on kõige kõrgem. Andres 2. november 2005, kell 18.41 (UTC)

Võibolla oleks õiglane kirjutada Vana Maailma suurim ehitis/püramiid/misiganes? Kuni 15. sajandi lõpuni ei saanud nii või teisiti Euroopa kultuuriruum rääkida millestki muust. Ja ega sealseid asju kohe üles ei leitud.

Termin Vana Maailm üldiselt sisaldab eesti keeles kahte asja:

  • esiteks siis seda tavalist, Indo-Eurooplaste poolt tuntud maad/alasid/riike/rahvaid;
  • ja teiseks kogu seda perioodi, mis eelnes Kolumbuse eksirännakutele lombi taha.

Peremees 2. november 2005, kell 20.24 (UTC)

Pole kahtlust, et Cheopsi püramiid on suurim Vana Maailma muistsetest püramiididest. Aga kas muistseid püramiide on Vanas Maailmas (olnud) mujalgi peale Egiptuse? Kui ei ole, siis vast pole mõtet Vana Maailma mainida. Edasi, kas on viimasel rajatud mingeid püramiide? Ja kas Vanas Maailmas on ehk muid muid ehitisi, mis on Cheopsi püramiidist ruumalalt suuremad?
Kui praegu rääkida Vanast Maailmast, siis see tähendab ikkagi kogu maailma, välja arvatud Ameerika. Andres 2. november 2005, kell 20.42 (UTC)

Miks selline lause?[muuda lähteteksti]

Püramiid on orienteeritud põhiilmakaartega nii, et iga külg on täpselt risti kahega neist. Kas see pole liiga keeruline viis öelda, et püramiidi iga külg on suunatud täpselt ühe põhiilmakaare poole? --Kal 12. märts 2008, kell 21:48 (UTC)

Mida tähendab "põhiilmakaar", kas põhi-lõuna ja ida-lääs, ja "külg",kas tasapind? Kui mõlemate vastused on JA, siis minu arusaamiste järgi kõlaks asi palju lihtsamalt alljärgnevalt:

Püramiidi neljast alusservast kaks on risti ja kaks on paralleelsed maa pöörlemisteljega. --Peeter Mälk 27. mai 2010, kell 13:50 (EEST)[vasta]
Minu meelest on praegune sõnastus arusaadavam. Andres 27. mai 2010, kell 14:00 (EEST)[vasta]

Ehk siis peaks vaatlema tervet lõiku ja viimane lause ühendama esimesega, kasutamata "risti" ja "paralleelsed" ja "teljega", kasutades rahvakeelseid ja -meelseid sõnu. On kirjutatud: "Cheopsi püramiid asub praktiliselt ideaalselt tasandatud kaljul (kuni 2 cm kõikumised) ja püramiidi põhi on lähedane ideaalsele ruudule. Püramiid on orienteeritud põhiilmakaartega nii, et iga külg on täpselt risti kahega neist." Pakun sellise variandi välja: "Cheopsi püramiid asub praktiliselt ideaalselt tasandatud kaljul (kuni 2 cm kõikumised) ja püramiidi põhi on lähedane ideaalsele ruudule, mille kaks vastandkülge on põhja-lõuna suunas ja muud ida-lääne suunas."--Peeter Mälk 27. mai 2010, kell 16:20 (EEST)[vasta]

Sfinksi nägu?[muuda lähteteksti]

Millel põhineb väide,et teadlased on jõudnud üksmeelele sfinksi näo suhtes?

"Üksmeel" on ilmselt väär; jutt võib olla valdavast arvamusest. Andres 29. november 2009, kell 21:26 (UTC)

45 hektarit? --Epp 5. september 2013, kell 20:30 (EEST)[vasta]