Arutelu:Brahmaan

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

ÕS-is on "braahman". Andres 10. jaanuar 2007, kell 12:07 (UTC)

Segadus jah:
  • Brahman (bráhman, literally "growth", also "pious utterance, prayer", bráhma n.) is the Hindu idea of the formless transcendental immanent Divine, often in English called "the Brahman". Selle kohta peaks eesti keeles olema mõiste braahman. Paluks mitte teha ümbersuunamist brahmaani peale. Artiklit veel ei ole, aga lühike käsitlus on praegu artiklis hinduism.
  • Brahman (brahmán, not to be confused with bráhman above) is a Vedic Sanskrit word for "priest": see Vedic priest. See peaks eesti keeles siis olema "brahmaan" või "brahmiin", kui me ei taha teha vahet preestril ja kastiseisusel. Aga kui tahame kastiseisuse eraldi välja tuua, siis läheb asi veelgi keerulisemaks:
  • A Brahmin, spelt "Brahman" (bráhman) in Sanskrit, is a person belonging to the Brahmins, the priestly caste among the four varnas.

Ja sealt see segadus tulebki ÕS-is. Ylejäänud kaks samatyvelist sõna ilmselt segadust ei tekita:

  • Brahma (bráhma m.) is the Creator God, one of the trinity: Brahma, Vishnu, and Maheswara (Siva). There have been rare cases of "Brahma" and "(the) Brahman" being used in English with each others' meanings, e.g. in R.W. Emerson's poem titled "Brahma".
  • The Brahmanas are important Hindu canonical texts that are part of each of the Vedas.
Nii et, mis teha? --Lulu 10. jaanuar 2007, kell 13:15 (UTC)
Ega midagi muud vist, kui täpsustuslehekylg. --Lulu 10. jaanuar 2007, kell 13:21 (UTC)
Varna ja preestriseisuse vahel vahet teha pole tarvis, nüansid tuleb välja kirjutada. Aga teine mõiste on eesti keeles hoopis brahman. Mul polnud see lihtsalt täpselt meeles. Jumal on Brahma ja tekstid on brahmanad. Andres 10. jaanuar 2007, kell 18:38 (UTC)