Arutelu:Beslani pantvangikriis

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

See võeti välja kui entsüklopeediasse sobimatu. Minu meelest on see oluline asi, sestap panen selle siia.


Järelmõjud[muuda lähteteksti]

Putini programmiline pöördumine[muuda lähteteksti]

4. septembril esines Vladimir Putin telepöördumisega rahva poole, kus ta muuhulgas ütles:

"Me elame tingimustes, mis kujunesid välja pärast tohutu, suure riigi lagunemist. Riigi, mis osutus eluvõimetuks kiiresti muutuva maailma tingimustes.

Kuid vaatamata kõikidele raskustele õnnestus meil säilitada selle gigandi – Nõukogude Liidu – tuum. Ja me nimetasime uue riigi Venemaa Föderatsiooniks.

Me kõik ootasime muutusi. Muutusi paremuse poole.

Kuid paljuks, mis meie elus on muutunud, osutusime täiesti ettevalmistumatuks. Miks?

Me elame – ühiskonna, poliitilise süsteemi seisundile ja arengutasemele mittevastava üleminekumajanduse – tingimustes.

Me elame teravnenud sisekonfliktide ja etnostevaheliste vastuolude – mis varem valitseva ideoloogia poolt karmilt alla suruti – tingimustes.

Me oleme lakanud osutamast vajalikku tähelepanu kaitse ja julgeoleku küsimustele, oleme lubanud korruptsioonil tabada kohtu- ja õigusemõistmisesfääri.

Peale selle osutus meie maa – millel kunagi oli kõige võimsam oma välispiiride kaitsmise süsteem – hetkega kaitsetuks nii Lääne kui ka Ida poolt.

Uute, tänapäevaste ja reaalselt kaitstud piiride loomisele läheb palju aastaid ning on tarvis miljardeid rublasid.

Kuid ka siin me oleksime võinud olla efektiivsemad, kui oleksime tegutsenud õigeaegselt ja professionaalselt.

Üldiselt peab tunnistama, et me ei ilmutanud omaenda maal ja maailmas toimuvate protsesside keerukuse ja ohtlikkuse mõistmist.

Igal juhul ei suutnud me nendele adekvaatselt reageerida. Ilmutasime nõrkust.

Aga nõrku lüüakse.

Ühed tahavad meie küljest võimalikult "rasvast" tükki ära rebida, teised aitavad neid. Aitavad, arvates, et Venemaa – kui üks kõige suurematest tuumariikidest – kujutab endast nende jaoks ikka veel ohtu. Sellepärast tuleb see oht kõrvaldada.

Ja terrorism on muidugi ainult instrument selliste eesmärkide saavutamiseks.

[---] see, mis toimus praegu, on oma julmuselt pretsedenditu terroristide kuritegu. See ei ole väljakutse Presidendile, parlamendile ega Valitsusele. See on väljakutse kogu Venemaale. Kogu meie rahvale.

See on kallaletung meie maale.

[---] ma olen veendunud, et tegelikult meil mingit valikut lihtsalt ei ole. Sest tasub meil vaid lasta end šantažeerida ning sattuda paanikasse, ja me uputame miljonid inimesed lõputusse veriste konfliktide ahelasse, nagu näitavad Karabahhi ja Transnistria ja teiste sarnaste tragöödiate näited. Ei saa mitte näha seda, mis on ilmne.

Meil ei ole tegu üksikute hirmutamisaktsioonidega, terroristide isoleeritud rünnakutega. Meil on tegu rahvusvahelise terrori otsese interventsiooniga Venemaa vastu. Totaalse, julma, täiemastaabilise sõjaga, mis üha jälle viib kaasa meie kaasmaalaste elusid.

Kogu maailma kogemus näitab, et niisugused sõjad kahjuks kiiresti ei lõpe. Sellistes tingimustes me lihtsalt ei saa, ei tohi elada sama muretult nagu enne.

Me peame looma palju efektiivsema julgeolekusüsteemi, nõudma oma õiguskaitseorganitelt tegutsemist, mis oleks adekvaatne ilmunud uute ohtude taseme ja ulatusega.

Ent kõige tähtsam on rahvuse mobiliseerimine ühise ohu ees. Sündmused teistes maades näitavad: kõige tõhusama vastulöögi saavad terroristid just seal, kus neil on tegemist mitte ainult riigi võimsusega, vaid ka organiseeritud, koondunud tsiviilühiskonnaga.

[---]

Esiteks.

Lähemal ajal valmistatakse ette maa ühtsuse tugevdamisele suunatud abinõude kompleks.

Teiseks.

Pean vajalikuks luua Põhja-Kaukaasia olukorda kontrollivate jõudude ja vahendite uus süsteem.

Kolmandaks. On tarvis luua tõhus kriisivastane juhtimissüsteem – sealhulgas põhimõtteliselt uued lähenemised õiguskaitseorganite tööle.

Märgin eraldi: kõik need meetmed võetakse täielikus vastavuses maa Konstitutsiooniga."

Andres (arutelu) 23. märts 2017, kell 16:24 (EET)[vasta]