Arutelu:Ürtide loend

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Minu meelest tuleks teha niisugused ümberkorraldused.

Ürdi definitsioon tuleks viia eraldi artiklisse. Aga tuleb tähelepanu pöörata sellele, et siin ei ole tegemist ürdiga kui sellisega ([ravim]taime maapealse osaga), vaid maitseürdiga. Sellepärast tuleks lahku viia farmatseutiline ja kulinaarne ürdimõiste. Kulinaarias kasutatakse sõna "ürt" kitsama mõiste "maitseürt" sünonüümina. Sellepärast pakun, et võiks olla kaks artiklit: üks pealkirjaga "ürt" ja teine pealkirjaga "maitseürt" või "maitseürdid". ENE esimese väljaande järgi on ürt farmaatsias kas kogu vars lehtede ja õitega või pikem õitsev ladvaosa.

Loendit tuleks alustada selles stiilis: Ürtide loend loendab ürdid. Andres 20:11, 7 Aug 2004 (UTC)

Aga võib-olla võiks artiklis ürt rääkida ka mõlemast mõistest, sest nad on piisavalt lähedased. Andres 20:13, 7 Aug 2004 (UTC)

Hakatuseks võiks ehk jah olla pigem yks artikkel Ürt; kui materjali liiga palju tekib, saab teha Ürt (kulinaaria) ja Ürt (farmatseutika). Ehkki kui ma nyyd järele mõtlen, siis nii kulinaariat kui farmatseutikat huvitab vaid teatud osa taimi; kas yldist, kõikide taimede kohta rakendatavat yrdimõistet ei võiks kanda nt botaanika alla? Yhtlasi - siinne loend tundub olevat pigem kulinaarne (nt segud), ehk oleks siis mõtet tekitada Category:Kulinaaria? --Oop 11:55, 27 Dec 2004 (UTC)

Ürt iseenesest taimeanatoomiline mõiste eriti pole, pigem kasutatakse just farmaatsias ja toiduasjanduses. Vahest võiks teha artikli Ürt, kus oleks ära defineeritud , mida "ürt" tähendab, ja artikkel Ürt (kulinaaria), kus toidu-ürte üles loetakse. Eraldi artiklit farmaatsias ürtide kohta pole küll vist otstarbekas teha, piisab üldisest artiklist ja loendist ravimtaimede kohta, arvan ma. KS 12:30, 27 Dec 2004 (UTC)