Andmelugu

Allikas: Vikipeedia

Andmelugu (ka andmejutustus või andmete jutustamine) on konkreetse vaatajaskonna jaoks kohandatud ja kaaluka jutustusega informatsiooni edastamise metoodika. See on andmeanalüüsi viimane etapp ja vaieldamatult üks kriitilisemaid aspekte. Andmeloo eesmärk on rõhutada analüüsitulemuste olulisust ja kiireloomulisust, et toetada (äri)otsuste langetamist.[1]

Andmelugu on teatavat tüüpi jutustus, mis räägib vastu üldsuse eeldustele nähtuse põhjuslikust seosest. Lisaks andmete jutustamisele vahetab andmelugu ühe põhjusliku selgituse teisega, kasutades kvantitatiivse analüüsi põhjuslikele järeldustele omaseid reegleid. Põhjuslik seos, mis pole pelgalt andmesarjade vaheline korrelatsioon, peab ilmnema jälgides muutujaid ajas, kuna põhjuslikkuse analüüsis peaks põhjus eelnema mõjule. Usaldusväärsed andmelood peaksid olema lähedased või isegi eristamatud murrangulisest teadusest. Andmeloos peavad kõik põhjuslikkuse kriteeriumid olema täidetud: ajaline, tuleb kontrollida kolmandaid tegureid ja põhjuse mõju peab olema märgatav ning oluline.[2]

Andmeloo pädevusvaldkonnad[muuda | muuda lähteteksti]

Andmeteadus: See eriala on valdkondadevaheline teaduste valdkond, mis ekstraktib andmetest teadmised ja arusaamad, muutes need kergesti kättesaadavaks. See põnev valdkond on viimase paarikümne aasta jooksul teinud olulisi muudatusi meie igapäevaelus. Andmeteadlased oskavad sageli andmeid koguda ja edastada, kuid neil puuduvad oskused edastada tegelikku arusaama edastatud peituvatest võimalustest.

Visualiseeringud: tehnoloogialahenduste nagu armatuurlaudade tekkimine sai loomulikuks lahenduseks, mis aitab meil mõista meie tohutuid kogutud andmeid. Andmete teisendamine diagrammideks, sektordiagrammideks ja joondiagrammideks tähendas, et me nägime oma andmeid nagu kunagi varem, kuid ainult andmete visualiseeringutel on piirangud. Nad esitasid hetktõmmised andmetest, ilma et oleks vaja konteksti, mis selgitaks, miks midagi on juhtunud.

Narratiiv: Andmeloo kolmas ja mõnevõrra eluliselt tähtsaim osa on narratiiv. Narratiiv kasutab keelt meie erivajadustele vastavas formaadis, süvendades meie täielikku arusaamist uuest informatsioonist. Jutustus on võtmetähtsusega vahend arusaamade edastamiseks, kusjuures olulised tõestuspunktid on visualiseeringud ja andmed.[3]

Andmeloo elemendid[muuda | muuda lähteteksti]

Andmelugu kasutab samu jutustavaid elemente nagu kõik varem loetud või kuuldud lood: tegelased, olustik, konflikt ja lahend.

Selle illustreerimiseks kujutage ette, et olete andmeanalüütik ja avastasite äsja, et teie ettevõtte hiljutist müügilangust on ajendanud kõik kliendid vanuses 14–23 eluaastat. Leiate, et languse põhjustas viiruslik sotsiaalmeedia postitus, mis tõi esile Sinu ettevõtte negatiivse mõju keskkonnale, ning koostad jutustuse, kasutades nelja võtmetähtsusega loo elementi:

Tegelased: mängijate ja huvirühmade hulka kuuluvad kliendid vanuses 14–23, keskkonnateadlikud tarbijad ja teie sisemine meeskond. See ei pea olema osa teie esitlusest, kuid peaksite eelnevalt määratlema enda jaoks peamised mängijad.

Olustik: koostage stseen selgitades, et hiljutine müügi langus on ajendatud kõigist klientidest vanuses 14–23. Kasutage andmete visualiseeringut, et näidata tagasilangust vaatajaskonnaliikide lõikes ja tõsta esile noorte kasutajate suurim langus.

Konflikt: kirjeldage juurprobleemi: viiruslik sotsiaalmeedia postitus tõi esile teie ettevõtte negatiivse mõju keskkonnale ning põhjustas kümnete tuhandete noorte klientide loobumise teie toote kasutamisest. Lisada teadusuuringud selle kohta, kuidas tarbijad on keskkonnateadlikumad kui kunagi varem ja kuidas jätkusuutlikult turustatavad tooted võivad potentsiaalselt suurendada tulu kui nende jätkusuutmatud konkurendid. Tuletage meeskonnale meelde oma ettevõtte praegusi jätkusuutmatuid tootmistavasid, et selgitada, miks kliendid lõpetasid teie toote ostmise. Kasutage visualiseeringuid ka siin.

Lahend: valmistage lahendus ette. Nende andmete põhjal esitate pikaajalise eesmärgi keskendada jätkusuutlikele tootmistavadele. Samuti keskendute turunduse ja suhtekorralduse jõupingutustele, et muuta see keskpunkt nähtavaks kõigis sihtrühmasegmentides. Kasutage visualiseeringuid, mis näitavad jätkusuutlikuks tootmispraktikaks vajalikke investeeringuid, mis võivad end ära tasuda kasvava keskkonnateadliku turusegmendi klientide teenimise näol. [4]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Dykes, Brent (2020). Effective data storytelling : how to drive change with data, narrative, and visuals. Hoboken, New Jersey. ISBN 1-119-61572-0. OCLC 1124797009.
  2. Matei, Sorin Adam; Hunter, Lucas (20. oktoober 2021). "Data storytelling is not storytelling with data: A framework for storytelling in science communication and data journalism". The Information Society. 37 (5): 312–322. DOI:10.1080/01972243.2021.1951415. ISSN 0197-2243.
  3. "What is Data Storytelling?". nugit.co. Vaadatud 26. jaanuaril 2023.
  4. Catherine, Cote (23. november 2021). "Data Storytelling: How to Tell a Story with Data". Business Insights Blog (inglise). Vaadatud 26. jaanuaril 2023.