Al-Qā‘idah Jeemenis

Allikas: Vikipeedia

Al-Qā‘idah Jeemeni haru (araabia keeles: القاعدة في جزيرة العرب, DMG al-Qāʿida fī ǧazīrat al-ʿArabAl Qaida Araabia poolsaarel, AQAP, ka QAP) tekkis 2009. aasta jaanuaris, Nasir al-Wuhaischi (1976–2015) juhtimisel.

AQAP on riigis enda alla haaranud suuri alasid: enamiku naftarikkast Hadramauti provintsist, Jeemeni suuruselt kolmanda sadama, 500 000 elanikuga Mukalla linna jne. Need alad on sisesõdadest lõhestatud Jeemeni praegu kõige rahulikum piirkond.

Enamik Jeemeni alasid langes Al Qaida võimu alla ilma suuremate lahinguteta, sest Jeemeni praegusel presidendil Hadil ja tema toetajatel (USA, Saudi Araabia jt) on suur puudus maavägedest. Võib isegi öelda, et mõnel pool nad lausa vajavad Al Qaida relvaüksuste abi võitluseks eelmise presidendi Salehi ja teda toetavate šiiitide vastu. Mõnikord on Al Qaida seda abi ka andnud. Mõningatel juhtudel on aga omavahel sõditud ning koalitsiooni lennuvägi on korraldanud Al Qaida vastu suunatud pommirünnakuid.

Osa kohalikke Al Qaida võimult tõrjumist ei soovi, sest muud võimalused on nende arvates veelgi halvemad. Ka kohalikud hõimujuhid näivad arvavat, et islamiseaduste kehtestamine on varasemast seadusetusest parem. Pealegi on Al Qaida neile suurema osa võimust alles jätnud tingimusel, et kohalikud šeigid järgiksid oma tegevuses islamiseadusi.

Al Qaida Jeemenis kogub makse, millest rahastatakse veevärgitöid, vaeste abistamist jms ühiskondlikke teenuseid, mille tarbeks Jeemeni ametlikud valitsejad pikema aja vältel vahendeid ei leidnud.

Al Qaida on Jeemenis hõivanud mitmeid sõjaväeladusid ning ostnud moodsaid relvi nii praeguse kui ka eelmise presidendi sõjavägede ohvitseridelt. Mõningate allikate teatel on rühmitusel õnnestunud alla tulistada mitu Saudi Araabia / USA juhitud koalitsiooni lennukit.

Üheks rühmituse juhiks oli USA päritolu Anwar al Awlaki. Mõnedel teadetel olevat tegemist esimese USA kodanikuga, kelle vastu saadeti 2016. aasta algul rünnakule riigi relvajõudude mehitamata lennumasinad.