Mine sisu juurde

Panameerika maantee

Allikas: Vikipeedia
"Panamericana" suunab siia. Filmi kohta vaata artiklit Panamericana (film).
Mitte segi ajada CANAMEX-i koridoriga.
Panameerika maantee

Panameerika maantee (inglise keeles Pan-American Highway, prantsuse keeles (Auto)route panaméricaine/transaméricaine, portugali keeles Rodovia/Auto-estrada Pan-americana, hispaania keeles Autopista/Carretera/Ruta Panamericana) on läbi Ameerika kulgevate teede võrgustik, mille kogupikkus on ligi 30 000 kilomeetrit.[1] Kui välja arvata u 106 km pikkune vihmametsadega kaetud ala Panama kagu- ja Colombia loodeosas (Dariéni lünk), ühendab Panameerika autotee omavahel peaaegu kõik Ameerika Vaikse ookeani äärsed riigid. Tee on kantud "Guinnessi rekordite raamatusse" kui pikim sõidetav tee. Dariéni lünga tõttu siiski Kesk-Ameerikast Lõuna-Ameerikasse sõita võimalik ei ole. Ainus võimalus kahe maailmajao vahel maad mööda liikuda on keeruline ja ohtlik matkarada Panama ja Colombia vahel. Raja läbimine võtab vähemalt neli päeva ning see asub ühes maailma sajuseimas piirkonnas.

Panameerika tee kulgeb läbi mitmete kliimavöötmete ja maastikutüüpide: vihmametsadest kõrbete ja tundrateni. Mõned lõigud on läbitavad vaid kuival aastaajal ja paljudes piirkondades on sõitmine ohtlik. Maantee põhjapoolseim koht on Prudhoe Bay Alaskal Ameerika Ühendriikides ning lõunapoolseim koht Lõuna-Ameerika lõunatipp. Panameerika tee lõunapoolseima koha tiitlile on pretendeerinud nii Tšiili linnad Puerto Montt ja Quellón kui Argentina linn Ushuaia.

Dariéni lüngast põhjas ja läänes läbi Kesk-Ameerika ja Mehhiko kulgevaid osi nimetatakse ka Interameerika maanteeks. Seal jaguneb maantee mitmeks väiksemaks teeks, mis kõik jõuavad Ameerika Ühendriikide-Mehhiko piiri juurde.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "A Gap in the Andes: Image of the Day". earthobservatory.nasa.gov (inglise). 2. aprill 2015. Vaadatud 22. jaanuaril 2017.

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

  • Rutkow, Eric (2019). The Longest Line on the Map: The United States, the Pan-American Highway, and the Quest to Link the Americas. Scribner. ISBN 9781501103926.