Nenad Popović

Allikas: Vikipeedia

Nenad Popović (serbia keeles Ненад Поповић; sündinud 30. septembril 1966 Tuzlas) on Serbia poliitik ja ärimees. Ta oli aastatel 2017–2022 Serbia portfellita minister.

Ta on lõpetanud Belgradi ülikooli masinaehituse teaduskonna. Magistriõppe ja doktorantuuri lõpetas ta Moskva Riikliku Ülikooli majandusteaduskonnas. Ta oli Moskva Lomonossovi ülikooli majandusteaduskonna ja Moskva riikliku kaevandusülikooli majandusteaduskonna professor.

Serbia Vabariigi Rahvusassamblee asepresidendina oli ta üks peamisi valimisprotsessi vaatlejaid Krimmi annekteerimist Venemaa Föderatsiooni poolt korraldatud referendumil.

Ta on mitme off-shore-firma omanik. Tema äritegevuse väärtus ulatub 100 miljoni dollarini, mis teeb temast ametlikult Serbia rikkaima poliitiku. 29. juunil 2017 nimetati ta Serbia valitsuse portfellita ministriks, kes vastutab uuenduste ja tehnoloogilise arengu eest. 3. juulil 2017 tegi Venemaa Föderatsiooni suursaadik Serbias Aleksandr Tšepurin pärast ministriks vannutamist talle visiidi. Potfellita minister oli ta kuni 26. oktoobrini 2022.

Juulis 2019 teatas Popović, et "Srebrenicas ei toimunud genotsiidi ja serblased ei nõustu kunagi sellega, et neid tembeldatakse genotsiidseteks inimesteks". Ta ütles, et Serbia peaks selliste väidete tõttu ümber mõtlema oma eesmärgi saada Euroopa Liidu liikmeks.

Ta on ahvusvahelise ettevõtte ABS Electro omanik ja president, mis annab tööd enam kui kolmele tuhandele inimesele ja tegeleb elektri-tehniliste seadmete tootmisega, luues arenenud insenerilahendusi mitmesugustele tööstusharudele, nagu elektrienergia, laevaehitus, nafta, gaas, metall. , kaevandamine ja teised.

Ta on Belgradist pärit fondi "Vene nekropolid" president, kes vastutas Belgradi uuel kalmistul asuva Vene nekropolide mälestusmonumentide kompleksi rekonstrueerimise projekti eest. Popović on ka organisatsiooni International Fun of Unity of Orthodox Nations juhatuse liige.

Sanktsioonid[muuda | muuda lähteteksti]

16. novembril 2023 karistas USA välisministeerium Nenad Popovići vastavalt E.O. 14024 Venemaa Föderatsiooni majanduse elektroonikasektoris tegutsemise või selles tegutsemise eest. Samuti määrati sanktsioonid mitmele Popovići kontrollitavale ettevõttele.