Lühisnuga

Allikas: Vikipeedia
Lühisnuga suletud asendis.

Lühisnuga on üks võimalik osa elektrilistes lahutuslülitites. See on metallkomponent, mida on võimalik liigutada kas elektriühenduse loomiseks või katkestamiseks ahelas. Lahutuslülitites saab tänu noa liigutamisele füüsiliselt katkestada ühenduse toiteallika ning ülejäänud elektriahela vahel, mis võimaldab ohutut hooldustööd, remonti või mõnel muul põhjusel vooluahela seiskamist. Ajal, kui lühisnuga on vooluahelas ühendatud, saab elekter liikuda läbi ahelda. Lühisnoad on projekteeritud kõrgete pingete ning voolude ohutuks ja tõhusaks käitlemiseks.

Lühisnuga erineb teisest väga lihtsast elektriseadmete kaitse komponendist – sulavkaitsmest, kuna erinevalt sulavkaitsmest, mis katkestab liiguvoolu või lühise tekkides vooluahela automaatselt, siis lühisnuga tuleb füüsiliselt kontaktidest eemale liigutada. Lühisnoa valikul tuleb siiski arvestada õigete parameetritega. Lühisnugadel on erinevad füüsilised mõõtmed, kuju ning materjal. Vastavalt nendele parameetritele erineb ka lubatud voolutugevuse määr. Valides vale voolutugevusega lühisnoa, võib see kahjustuda või sulada.

Kui lühisnuga läbib suur pinge, võib selle avamisel tekkida kaar. Kaar on elektrivoolu juhtiv vooluhulk, mis tekib siis, kui elektrilised kontaktid avanevad või sulguvad. Kaar võib olla väga kuum ja intensiivne ning sellega kaasnevad mitmed ohud nagu põletusvigastused, plahvatusoht, kahjustatud seadmed.