Arutelu:Peaminister Vabariigi Presidendi ülesandeis

Lehekülje sisu ei toetata teistes keeltes.
Allikas: Vikipeedia

Väljavõte Vabariigi Presidendi Asetäitja Valimiskogu protokollist, 20. aprillist 1944:

2) Vabariigi Presidendi poolt antud käskkiri 21. juunist 1940 uue Vabariigi Valitsuse ametisse nimetamise kohta ei olnud põhiseaduspäraseks aktiks, sest kogu akt oli okupatsioonivõimude poolt korraldatud ja Vabariigi President ainult vormilt kaasa tõmmatud, sedagi survevahenditega. Uus Vabariigi Valitsus oli okupatsioonivõimu organ. Sel põhjusel ka senine seaduslik Vabariigi Valitsus ei vabanenud ametist, sest Eesti Vabariigi Põhiseaduse § 3, 50 ja 51 jõul ainult põhiseaduspärane akt uue Vabariigi Valitsuse nimetamise näol loob aluse Vabariigi Valitsuse ametist vabastamiseks.

Nähtub, et 21. juunil 1940 oli Valimiskogu seisukoha järgi Konstantin Päts endiselt Vabariigi President.

Mis aastast see protokoll pärineb? Andres 24. märts 2007, kell 12:28 (UTC)
1944, minu viga.

Mihkel Mathiesen, Kalev Ots[muuda lähteteksti]

Artikkel praegusel kujul nimetab Mihkel Mathiesenit Heinrich Marga järglaseks ametis "Peaminister Vabariigi Presidendi ülesandeis". See on äärmusliku vähemuse arvamus, mida peavad õigeks vaid üksikud isikud, kes ei tunnista praegust Eesti riiki kui 1918. a. väljakuulutatud Eesti Vabariigi õigusjärglaseks. Üldise arusaama järgi oli Heinrich Marga järglane Lennart Meri, nagu on ka kirjas näiteks leheküljel Heinrich Mark.

Leian, et loetelu tuleks viia vastavusse üldise arusaamaga. Mathiesenit võiks nimetada eraldi peatükis - või ka mitte üldse, kuna tegemist on äärmiselt väikese vähemuse seisukohaga. Vt. ka arutelu Mihkel Mathieseni leheküljel. Reimgild 7. juuli 2007, kell 16:11 (UTC)

Jah, parem oleks Nõmme valitsusest kirjutada eraldi alajaotuses. Mainimata jätta pole minu meelest küll põhjust. Andres 7. juuli 2007, kell 18:18 (UTC)
Selle ametikoha lõppemisest (ja selle vaidlustamisest) oleks selguse mõttes muidugi hea kirjutada, kuigi Lennart Meri ei olnud Peaminister Vabariigi Presidendi ülesandeis. Andres 7. juuli 2007, kell 18:20 (UTC)
Ka enne 1992. aastat oli tegemist äärmiselt väikese vähemuse seisukohaga. Imestan, et Reimgild'i mälu nii lühike on. Kui üldse, siis pälvisid Peaministrid Vabariigi Presidendi ülesandeis väikesi mõnitavaid repliike Kodumaas (oli ju selline Eesti NSV ajaleht, tuleb meelde?). Ka pagulaste ajalehed polnud paremad, näiteks USAs või Kanadas ilmunud. See ei muuda ju teemat olematuks.
Kui üldine arusaam peaks muutuma, Mathiesenit peetama tõesti EV õiglusjärgluse kandjaks enamuse (või suure, märgatava vähemuse) poolt, jne., siis tuleks Vikipeedias kindlasti ka muuta – nõus. Muidu vast mitte. "Kodumaad" mäletan (elasin ise tol ajal Rootsis, kuhu neid VEKSA kirjutisi aegajalt saadeti), aga ei mäleta, et seal Peaministreid Vabariigi Presidendi ülesandeis oleks mainitud. Huvitav, kui seda tehti! Omamoodi väike tunnustus. Ega, jah, ka välismaal Eesti eksiilvalitsus iga päev-nädal-kuu-ega aastagi päevakorras polnud. Aga tagantjärgi selgus, et tal oli põhimõtteliselt päris suur tähtsus. Võibolla kunagi tulevikus ka Mathiesenil on. Isiklikult ma seda ei usu. Aga mine tea. Praegu igatahes ei näi Nõmme valitsusel suuremat tähtsust olevat, ja siin Vikipeedias on päris parajasti lahendatud see teema praegusel hetkel. Reimgild 18. september 2007, kell 08:17 (UTC)
Konkreetne artikkel on avaldatud Kodumaas 1985, varsti pärast 5. juunit (täpset kuupäeva peast ei mäleta). Ega mina ka hästi ei usu. Aga praegu on ta ootavas seisundis.

Heinrich Margi volitused Peaministrina Vabariigi Presidendi ülesannetes lõppesid 8. oktoobril 1992, millal ta andis oma volitused üle Eesti Vabariigi taastatud põhiseaduslikule institutsioonile – Eesti Vabariigi presidendile Lennart Merele. Seega ei saa kuupäev 15. september siin õige olla. 88.196.28.229 19. august 2012, kell 20:32 (EEST)[vasta]

Paranda siis. Andres (arutelu) 21. august 2012, kell 10:18 (EEST)[vasta]
Paistab, et 15. september on Nõmme valitsuse seisukoht. Andres (arutelu) 21. august 2012, kell 10:20 (EEST)[vasta]

ülesandeis või ülesannetes?[muuda lähteteksti]

Peaminister Vabariigi Presidendi ülesandeis on õige, näiteks siin § 14: http://www.hot.ee/seadustekogu/ski-4-1.html – Eelneva allkirjata kommentaari kirjutas 193.40.110.66 (arutelukaastöö).

Grammatiliselt on mõlemad vormid õiged. 1937. aasta Põhiseaduse § 46 sõnastusest ei selgu, millist seesütleva käände vormi on "õigeks" peetud: Kui Vabariigi Presidendi ametikoht on vaba või Vabariigi President seaduses tähendatud juhtudel on takistatud oma ametikohuste täitmises, siis täidab Vabariigi Presidendi ülesandeid Peaminister, pannes Peaministri ülesanded Vabariigi Presidendi ülesannete täitmise ajaks Peaministri asetäitjale. ([1]) Asjaosalised ise on hiljem eelistanud i-mitmuse vormi, kuid näiteks Eesti Vabariigi Põhiseaduse §-s 46 ettenähtud Valimiskogu 20. aprilli 1944 koosoleku protokollis ([2]) ja Jüri Uluotsa 18. septembri 1944. aasta käskkirjades ([3]) on järjekindlalt kasutatud te-mitmuse vormi: Peaminister Vabariigi Presidendi ülesannetes. August Rei kasutab oma artiklis "Vabariigi Presidendi asetäitja küsimus" ja isegi oma esimeses riigipeana antud käskkirjas ([4]) läbisegi mõlemat vormi. Eesti riigipea tiitlis aastatel 1934–1937 kasutati te-mitmuse vormi: Eesti Vabariigi Peaminister Riigivanema ülesannetes. Vabariigi Presidendi ametlikul veebisaidil on Eesti riigipeade loetelus ([5]) kasutatud järjekindlalt te-mitmuse vormi. Ka Eesti Välisministeerium kasutab nii oma ametlikul veebisaidil ([6]) kui ka välisministeeriumi ettevõtmisel paigaldatud hauakividel ja mälestustahvlitel ([7]) te-mitmuse vormi. Kumba vormi siis vikipeedias eelistada, ülesandeis või ülesannetes? 88.196.28.229 23. august 2012, kell 17:28 (EEST)[vasta]
Oh Jumal, ma andsin ju seaduse viite... – Eelneva allkirjata kommentaari kirjutas 193.40.110.66 (arutelukaastöö).