Arutelu:Diferentsiaal

Lehekülje sisu ei toetata teistes keeltes.
Allikas: Vikipeedia

Kas ei oleks parem märkida Δx, muidu tekib definitsioonis ring.

Peaks vist eksplitseerima, et diferentsiaal on üldjuhul argumendi iga väärtuse puhul erinev funktsioon.

Ja see definitsioon ei ava diferentsiaali olemust, vaid annab ainult valemi diferentsiaali arvutamiseks. Andres 12. november 2006, kell 21:50 (UTC)

See viimane on kõige põhilisem probleem matemaatika õpetamisel üldse. Paljud inimesed, nende hulgas mina, ei saa matemaatikast hästi aru, sest keegi ei suuda seletada, mis asi matemaatika on. Antakse ainult arvutuseeskirju. Eriti on see kivi matemaatikaõpetajate kapsaaeda. Ma usun, et ega suurem osa neist isegi tea, mis asi integraal, diferentsiaal või logaritm on, ainult robotlikult arvutada oskavad. Siim 12. november 2006, kell 22:00 (UTC)
Mäletan kui keskkooli lõpuklassides maadlesin diferentsiaal ja integraalarvutusega ning päris selgeks pole see saanud siiani. Seetõttu arvan, et vähemalt siin Vikipeedias peaksime püüdlema maksimaalselihtsuse poole, et ka suvaline inimene oleks võimeline asjast aru saama. Muidugi meie võimed on erinevad ning see, mis ühele arusaadav ei ole seda teisele teps mitte. Seetõttu arvangi, et on Vikipeedia huvides kui vähemalt Diferentsiaal- ja integraalarvutusega seonduv on maksimaalselt lahti seletatud. See aitaks tõsta ka meie populaarsust.--Animagi 12. november 2006, kell 22:08 (UTC)
Matemaatilised mõisted tuleb püüda niimoodi lahti seletada, et lugeja saaks näha formaalsest definitsioonist kaugemale ning mõistaks nende motivatsiooni. Samuti aga on tarvis formaalseid definitsioone. Peale selle on tavaliselt üks ja sama mõiste defineeritud mitmel erineval üldisusastmel. See muudab matemaatikast kirjutamise üsnagi keerukaks. Aga küllap kamba peale vähehaaval õnnestub. Mul ei ole hetkel aega, aga ma kavatsen matemaatikast rohkem kirjutada.
Ma ei tea, kas ehk oleks ikkagi mõtet teha artikkel pealkirjaga "Argumendi muut". Andres 12. november 2006, kell 22:15 (UTC)

Andres 12. november 2006, kell 22:15 (UTC)

Minu meelest on artikkel argumendi muut vajalik. Kui seda artiklit mitte teha siis peaks vähemalt artiklis diferentsiaal täpsemalt lahti seletama, mida see tähendab.--Animagi 12. november 2006, kell 22:23 (UTC)

Matemaatika matemaatikaks - lihtinimene sõidab vahetevahel aga autoga, nii et vaja vist tegelt artikli algusesse miskit kirja panna - Ahsoous 12. november 2006, kell 23:34 (UTC)