Nii Ayikwei Parkes

Allikas: Vikipeedia
Nii Parkes

Nii Ayikwei Parkes (sündinud 1. aprillil 1974 Lincolnshire'is) on Ghana kirjanik ja ajakirjanik, kes kirjutab lühijutte, artikleid, laulusõnu ja ka räppi.

Ta sündis Suurbritannias Ghana vanematele ja kasvas üles Ghanas. Esmalt õppis ta Ann's Preparatory School North Industrial Area ja seejärel Achimota koolis Accras. Hiljem õppis ta Inglismaal Manchesteri Metropolitani ülikoolis. Selle aja jooksul hakkas ta ka luuletama ning liitus kohaliku luulemaastikuga ja mustade kirjanike ühissõnade rühmaga.

Ta elab ja töötab praegu Londonis, kus ta muuhulgas ka korraldas ja modereeris Covent Gardeni kirjanduskohvikus Aafrika kirjanike õhtu sarja. Tema oskused Farrago UK Poetry Slami tšempionina ja räpisõnade kirjutajana võimaldavad tal jõuda väljarändaja taustaga laste ja noorteni ning loovkirjutamise töötubade kaudu kunstilist jõudu edasi anda. Tema poetry slam tekstid on dokumenteeritud kahel CD-l Incredible Blues ja Nocturne of Phrase. Ta töötab ka toimetajana väikeses sõltumatus kirjastuses flipped eye kirjastuses. Ghanas lõi ta kirjanike fondi, mille eesmärk on populariseerida loovkirjutamist riigi noorte seas.

Koos kirjanike Taiye Selasi, Priya Basili ja Chika Unigwega osales ta 2014. aastal Tübingeni poeetikaloengul. Need neli esindavad seda, mida Taiye Selasi nimetab "afropoliitseks kirjanduseks".

Tema esimene romaan "Sinise linnu saba" ilmus 2009. aasta juunis kirjastuselt Jonathan Cape ja valiti 2010. aasta Rahvaste Ühenduse kirjanike auhinna eelnimekirja. Aafrika linnaelanik ja kohtuekspertiisi patoloog Kayo uurib ühes tagamaa külas ministri armukese surma Ghanas. "Sinise linnu saba" ilmus aastal 2024 sarjas "Loomingu Raamatukogu", tõlkijaks (inglise keelest) Heili Sepp.