Reservtoide

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Reservtoide (elektrotehnika))

Reservtoide on elektrivarustus põhiliiniga samade parameetritega varuliini kaudu, mis tagab piisava võimsuse oluliste elektritarbijate toitmiseks. Põhiliini avarii korral lülitab ümberlülitusseade tarbija ümber varuliinile või muule reservtoiteallikale 0,3–0,8 sekundiga. Reservtoidet võib saada näiteks eraldi liini kaudu energiaettevõte naabertrafost või ka vastavate parameetritega autonoomsest energiaallikast.

Telekommunikatsioonikeskuse varuliini toitmiseks kasutatakse diiselgeneraatorit

Tehniline teostamine[muuda | muuda lähteteksti]

Reservtoitele ümberlülitamine võib olla teostatud kontaktoriga või spetsiaalse reservtoitelülitiga (näiteks CHiNT NZ7). Reserv- ja põhitoiteliini lülitamine peab olema teineteisest eraldatud – selleks kasutatakse ümberlülitusseadmetel ka mehaanilist blokeeringut.

Reservtoite projekteerimisel võetakse arvesse alajaama trafo läbilaskevõimsust, kusjuures reservenergiaallika võimsus ei pea harilikult ületama 50% põhitrafo võimsusest. Niipea kui põhiliinil toide taastub, lülitatakse tarbija kiiresti põhiliinile tagasi.

Automaatne ümberlülitamine[muuda | muuda lähteteksti]

Automaatne ümberlülitusseade peab lülitama tarbija varuliinile minimaalse aja jooksul ja sõltumata toite kadumise põhjusest. Ümberlülitusseade peab rakenduma ainult üks kord; näiteks kui tarbija poolel on lühis, võiks reservliini korduv lülitamine põhjustada lisarikkeid.

Automaatsel ümberlülitamisel kasutatakse mõõtesignaali allikana pingereleed või faasikontrolli releed, mis kaitsealustel ahelatel jälgib minimaalpinget. Kui pinge muutub minimaalväärtusest väiksemaks, siis annab relee vastava signaali ümberlülituskontrollerile. Sõltuvalt toitesüsteemi keerukusest võivad reservtoitele ümberlülitamise eeldusena lisanduda ka järgmised tingimused:

  • lühise puudumine tarbija poolel;
  • pealüliti sisestusliinil on sisse lülitatud;
  • varuliinil on piisav pinge.

Pärast nimetatud tingimuste kontrollimist annab juhtimisautomaatika signaali pealüliti väljalülitamiseks ja sektsioonilüliti sisselülitamiseks. Kuna pealüliti ja sektsioonilüliti on vastastikku mehaaniliselt blokeeritud, siis sektsioonilüliti rakendub alles pärast pealüliti väljalülitamist. Madalpingevõrkudes kasutatakse lihtsamaid lülitamisseadmeid, tänapäeval on levinud elektroonilise juhtimisega moodulid.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]