Arutelu:Silpnimetus (absoluutne solmisatsioon)

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Arutelu:Silpnimetus)

Kas see pole mitte heliklassi tähistus? Andres 22. september 2007, kell 07:02 (UTC)

See on uus sõna ja internetis kahes tähenduses. Andrus Kallastu lehel http://www.ooper.parnu.ee/PERSONALIA/KALLASTU_ANDRUS/tekstid/SERIALISM/serialism_terminid.html ja heliisolatsiooni nõuded heliklass A, B, C, D http://www.aripaev.ee/1821/rubr_artiklid_182105.html Pigem on helilklass akustikas heliisolatsiooni klassifitseerimine. Igatahes üldhariduskooli õppeprogrammides seda ei ole. Tundub, et tähtnimetused on ära klassifitseeritud. Andrus Kallastu peaks rohkem sellest kirjutama, nagu inglise vikis http://en.wikipedia.org/wiki/Pitch_class --Tiuks 22. september 2007, kell 20:29 (UTC)
See on "kõrgusklassi" sünonüüm, nagu ma aru saan. Aga igatahes peab olema mingi sõna selle kohta, mida täht- ja silpnimetused tähistavad. Nii palju kui mina aru saan, see ongi kõrgusklass ehk heliklass. Andres 23. september 2007, kell 11:20 (UTC)
Mis puutuvad siia tähtnimetused. Sama hästi võiksid seal olla silpnimetused. Andres 23. september 2007, kell 11:21 (UTC)
Heliklass klassifitseerib enharmoonilised helikõrgused. Kui nüüd hakata heliklassi abil silpnimetused ja tähtnimetused ära jagama, siis Vikipeedia oleks esimene klassifitsaator. Minu arust on võimalik ka tempereeritud häälestuse kaudu klassifitseerida. Heliklassis on sarnase kõlaga helid ühe numbri all, aga laadi asteme altereerimisel tekitab see ainult segadust.--Tiuks 23. september 2007, kell 22:23 (UTC)
Jah, see on tõsi küll. Andres 23. september 2007, kell 22:52 (UTC)

20. sajandi keskel kasutas Zoltán Kodály do-re-mi-silpidega relatiivset noodisüsteemi. Eesti keeles on relatiivse helikõrguse silpnimetused (Heino Kaljuste kohandatuna) jo, le, mi, na, so, ra, di. Jo-le-mi süsteem on Eesti üldhariduskoolide muusikaõpetuses tänapäeval valdav, kuid muusikakoolides peetakse üldiselt sobivamaks absoluutset noodisüsteemi. Viisin selle jutu üle artiklisse solmisatsioon, sest silpnimetused tähistavad helikõrgusi ja relatiivse solmisatsiooni silbid helirea astmeid. Ka mõiste ajaloo osas tuleks siin artiklis rääkida absoluutsest solmisatsioonist.--Andrus Kallastu (arutelu) 27. juuni 2017, kell 20:01 (EEST)[vasta]