Mine sisu juurde

Elmar Antov trükikoda

Allikas: Vikipeedia
Kaart

Elmar Antovi trükikoda, kasutusele ka "E. Antov & Ko" trükikoda, tegutses aastatel 1929–1932 Nõmmel, Rahumäel Liiva põik 3 (praeguse nimetusega Vaigu tänav 3)

1928. aasta hilissügisel õnnestus revolutsioonilise maailmavaatega trükitöölisel, ETP Keskkomitee liikmel Hermann Lehtmetsal veenda oma sugulast Elmar Antovit Nõmmel väikest trükikoda asutama. H. Lehtmets oli seal ise ladujaks ja juhatajaks.[1]

Elmar Antovi alustas trükitegevust juba 1929. aastal, kuigi krundi ostis ta koos oma isa Ado Antoviga ära alles 1930. aasta oktoobris. Trükikoja tegutsemine jäi paraku üsna lühikeseks, sest 1932. aastal kaasati Elmar Antov pangapettusega seotud afääri, mis läks talle maksma nii selle trükikoja kui ka edaspidise karjääri. Afääri keskne kuju oli Elmar Antovi sõber, Maapanga ametnik Robert Sander, kes Antovi asjasse vedas ja ise lõpuks neli aastat sunnitööd sai. Elmar Antov jäi samuti selles protsessis kaotajaks. Teda kaitsnud advokaat Artur Sirk arreteeriti 1934 ja põgenes hiljem Soome. Antov oli sunnitud pidevalt advokaate vahetama. Trükikoda mõisteti kohtuotsusega 1936. aastal lõpuks tekitatud võla katteks Maapangale ning läks seejärel sundmüüki. Maja mõttelise teise poole, mis oli Elmar Antovi isa Ado Antovi valduses jäi esialgu enda valdusse[2].

Elmar Antovi trükikojas on näiteks 1929. aastal trükitud Eesti Tööliste Partei väljaanded nagu ajalehed "Meie Edasi!" ja "Töölised, edasi!" või brošüür "Punane mai", kõik väljaanded said järeltsensuuri poolt keelu. Omal ajal tuntud buda munk Vend Vahindra trükkis seal vähemalt ühe oma esinemise plakati. 1929. aastal lasi mustkunstnik ja kõhurääkija Rudolf Peek (kes tegutses kunstnikunimega Nyari-Rudi) trükkida selles trükikojas oma esimese mustkunstiõpiku ning ilmselt 1932. aastal veel teisegi mustkunsti käsiraamatu (Au-Ly "Kiirkunstnik"). Selles trükikojas trükkis oma loomingut ka Georg Otsa äi, mitmekülgne Hendrik Saar (kirjanikunimega Kivilombi Ints). Koos skandaalse Ned de Baggoga andsid nad 1931. aastal välja "kehakultuuri ja seksuaalteaduslikku" seksuaalse alatooniga ajakirja "Nauding", mida ilmus vaid üks number[3].

Trükiti ka perioodilisi väljaandeid nagu "Raudteelane"[4], "Postiteenijate Häälekandja"[5], "Eesti Valve", "Kabaree", "Nõmme Uudised" jne.

Trükikoja hoone oli tornikujuline, kolmekorruseline, ülaltpool korrus korruse haaval ahenev. Maja lammutati selle sajandi algul.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Jüri Ant. Sõjariist kodanluse vastu. Tallinn, 1975, lk 55.
  2. "Elmar Antovi trükikoda Rahumäel". Nõmme Sõnumid. 19. november 2021.
  3. "Nauding (1931)". ESTER.
  4. "Raudteelane". ESTER.
  5. "Postiteenijate Häälekandja : kutseühinguline ajakiri ; 1931".