20. strategeem

Allikas: Vikipeedia

20. strategeem 36 strategeemist on " püüdmaks (kätega) kala, soga vett ".

Udu ajamine, suitsukate.

2. IV (20.) Püüa kala, sogades vett[muuda | muuda lähteteksti]

Suitsukatte tekitamine ("udu ajamine")
Märk Pinyin Tähendus
hún segama, sogama; segane, kaoses
shuǐ vesi; veekogud; jõgi; vool; (kavalusega teada saama; kaduma, ära ujuma)
mō; māo puudutada, kombata; teha või liikuda kombates; ekslema
kala; mina, minu; püüdma kala

混水摸鱼 (Hún shuǐ māo yú) Hún shuǐ: sogane vesi; räpane asi. Māoyú: püüda kala (kätega). Hún-shuǐ mō-yú: püüda kala sogases vees.

Sogases vees kalapüüdmine. Segaduse kasutamine pooldajate võitmiseks. Võtta vastaselt ülevaade, et temast hõlpsamini võitu saada. Tekita segadus ja kasuta segadust oma eesmärkidel.

Põhimõtte selgitus[muuda | muuda lähteteksti]

Kasuta ära vaenlase leeris olevad varjatud lahkhelid,
pööra enda kasuks ta nõrkused ja püsivuse puudumine.

Käärimiste ja segaduste ajal ilmub palju erinevaid teineteisega sõdivaid jõude. Nõrgemad nende seast on äärmiselt ebapüsivad oma liitlaste ja vastaste valikus. Sellistele sündmusi mitteettenägevatele vaenlastele võib oma tahet kaela määrida. Nõrga väe tunnusteks on: paanika, korra mittetunnustamine, teineteise hirmutamine vaenlase jõuga, ekslevad pilgud ja sosistamised, hirmutavad kuulujutud, kahtlused, käskude täitmata jätmise mittekartmine ja komandöride vastu austuse kaotamine.

Iidsetest aegadest peale on kasutatud kõige erinevamaid psühholoogilise sõja võtteid. Vastaspoole väes on lastud ringlusse paanikaid tekitavaid kuuldusi, juhte ja nende võimeid kompromiteerivaid lugusid. Laialt on olnud kasutusel valeprohvetlused ja viited teispoolsetele jõududele. Tavavahenditeks on olnud erinevate sotsiaalsete rühmade (kihid, rahvused, klannid, seisused) vaheliste vastuolude üleskihutamine.

Tsitaat Muutuste raamatust[muuda | muuda lähteteksti]

Õhtu saabudes läheb tark valitseja puhkama.

Kuusjoone 17. Sui (Järgimine) kohta käiv “Da xiang” kommentaarist võetud lause.

Näiteid[muuda | muuda lähteteksti]

Jini riigi kuningas Wu Di (236 – 290) saatis kord kahesaja tuhandese armee Wu riiki ründama. Jini armeed juhtis suurt kindral Du Yu. Kui Jini armee saabus paremal Jangtse kaldal oleva Yue Siangi linna alla, ületas Jini kapten Jhou Jhih (?) öösel kahesaja ratsanikuga jõe. Seal riietusid nad kõik Wu armee moodi, peitsid end väljaspool linna ära ja jäid ootama. Järgmisel päeval väljus Wu väejuht Sun Sin linna kaitsmiseks armeega linnast, et võidelda Jini armeega. Wu armee kaotas lahingu ja selle sõdurid põgenesid tagasi linna. Kakssada Jini ratsanikku segunesid segadust ärakasutades Wu armeega ja sisenesid koos sellega linna. Seejärel süütasid nad nagu planeeritud üle kogu linna tulekahjusid. Kui kõik oli kaoses, siis Jhou Jhih tungis oma meestega Wu armee peakorterisse ja püüdis Sun Sini elusalt kinni. Nii langes Yue Siangi linn Jini armee kätte. Ülejäänud Wu sõjavägi sai lüüa järgnevates lahingutes. Vähem kui viie kuu pärast alistus Wu riik Jinile.

Samamoodi saatis Wei riigi väejuht Cao Cao, kel polnud moona pikaks piiramiseks, vaenlase leeri rühma nende moodi riietatud sõdureid. Need suutsid valvet veenda, et nad on appi saadetud abijõud. Linnas süütasid nad telgid ja laod. Tekkinud segaduses ründas ka Cao Cao oma põhijõududega. Segaduses olev vastaspool ei suutnud vahet teha kus on ta oma sõdurid ja kus ümberriietatud. Tekkinud kaoses võeti linn ära.

Ühendades tavaliselt eraldiolevaid asju ja eraldades ühesolevaid asju võib vastaspoole pea segi ajada. (Näiteks pannes müügiks segamini igasugu pudipadi saab raskendada ostja orienteerumist sarnaste kaupade seas olevate hinnavalikute osas.)

Selline uduajamine näib olevat demokraatliku (valimis)võitluse lahutamatuks osaks. Sellega liialdamine on andnud nii mõnigi kord vastupidise efekti. (Näiteks Gorbatšov ei suutnud tast tugevamaks osutunud Jeltsinit sedamoodi kraavi ajada. Ehkki viimane oli paras kõri ja minevikus kena hulga jaburusi Sverdlovskis kokku keeranud. Seda Gorbatšovi võitlejaomaduste puudumise ja ta meeskonnas valitseva segaduse, ühtsustuse ja püsivusetuse pärast. Ometigi oli mõeldud ka pista Jeltsin põllumajandus ministriks või võtta kasutusele spetsialistid eriteenistusest.) [1]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]