Puiduliim

Allikas: Vikipeedia

Puiduliim on puidust materjalide ühendamiseks mõeldud liim. Puiduliimid on looduslikud või sünteetilised, ning nende koostis ja omadused varieeruvad vastavalt kasutusele ja rakendusele.

Tüübid ja koostis[muuda | muuda lähteteksti]

Looduslikud puiduliimid: Looduslikud puiduliimid põhinevad looduslikest allikatest pärit koostisosadel, näiteks tärklis, kaseiin (piimaproteiin), looduslikud vaigud või luuüdi. Näiteks tisleriliim, mida valmistatakse loomade nahast ja luudest.[1]

Sünteetilised puiduliimid: Sünteetilised puiduliimid on välja töötatud keemiliselt sünteesitud ühenditest, mis kleepuvad paremini, on vastupidavamad ja veekindlamad. Näiteks populaarne sünteetiline puiduliim on polüvinüülatsetaat (PVA) liim.[1]

Kasutus[muuda | muuda lähteteksti]

Puiduliimide mitmekesisus ja paindlikkus muudavad need oluliseks komponendiks mitmesugustes puidutööprojektides. Omaduste hulka kuuluvad kiire kuivamine, vastupidavus niiskusele ja temperatuurimuutustele ning võime luua tugevaid ühendusi erinevate puitpindade vahel. Lisaks on puiduliimid enamasti keskkonnasõbralikud, mittemürgised ja lihtsasti kasutavad, muutes need heaks valikuks nii professionaalseteks kui ka harrastuslikeks rakendusteks. Sobilik mööbli valmistamiseks, käsitööprojektideks ja ehitusprojektideks.

Puiduliimide vastupidavusklassid[muuda | muuda lähteteksti]

Puiduliimide klassifikatsiooni puhul juhindutakse Euroopa standarditest ja puiduliimid jagatakse klassidesse D1 kuni D4.[2]

D1: Kasutatakse kuivades siseruumides, kus õhuniiskus on madal ja temperatuurid on stabiilsed. Pakuvad piiratud niiskuskindlust ja sobivad kasutamiseks näiteks mööbli kokkupanemisel või siseviimistlustöödel.

D2: kasutakse kuivades siseruumides ja pakuvad veidi paremat niiskuskindlust kui D1-liimid. Võib kasutada näiteks mööbli valmistamisel ja liistude kinnitamisel, kus pole otseselt kokkupuudet veega.

D3: Mõeldud kasutamiseks niisketes siseruumides, kus õhuniiskus võib olla kõrgem, kuid kus püsiv kokkupuude veega pole oodata. Sobivad näiteks köögimööbli kokkupanemiseks või siseuste valmistamiseks.

D4: Kõrgeim vastupidavusklass ja mõeldud kasutamiseks välistingimustes või niisketes tingimustes, kus puiduliim võib olla pidevas veekontaktis. Kasutatakse näiteks välisfassaadide ehitamisel või välisuste valmistamisel.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 "Puiduliimid". Tislerite erialane eesti keel (inglise). Vaadatud 20. mail 2024.
  2. "Puidu liimimine". www.soudal.ee. Vaadatud 20. mail 2024.