Tšehhi köök

Allikas: Vikipeedia
Täidetud kartulikneedlid

Tšehhi köögile omane söömaaeg algab supiga (polevka), mis võib olla tehtud kartulitest, kanast või kapsast. Paljud traditsioonilised supid on nii paksud – seal leidub rohkelt juurvilja ja nuudleid ning mõnikord ka keedetud muna – et neist piisab kogu eineks.

Tšehhi köögi põhiroad valmistatakse reeglina lihast, kõige tavalisemad on sea- ja kanaliha. Üks populaarsemaid toite on küpsetatud sealiha klimpidega. Põhiroogade lisandiks on tavaliselt kartulid, nuudlid või kneedlid (knedlicky). Kõrvale pakutakse sageli riivitud kapsast või tomateid äädikakastmes.

Ehkki Tšehhi ei asu mere ääres, armastatakse seal kala süüa. Jõgedest püütakse karpkala, forelli, turska ja makrelli.

Tšehhidele meeldivad rikkalikud magustoidud, kus kasutatakse palju võid ja koort. Traditsiooniliste magusroogade hulka kuuluvad pannkoogid, mis täidetud moosi ja vahukoorega; magusad klimbid ja õunastruudel.

Jookidest on kõige populaarsem õlu, mida pruulitakse paljudes linnades. Üks inimene tarbib aastas keskmiselt 150 liitrit õlut[viide?]. Suurem osa tšehhi õllest tuleb Plzeňist (Prazdroj) ja České Budejovicest (Budvar). Igal aastal peetakse septembris õllepidu.

Samuti meeldib tšehhidele veini juua, eriti Moraavias, kus seda palju toodetakse. Mõnes piirkonnas on enamus mäekülgi täis viinamarjaistandusi.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]