Tsongkhapa

Allikas: Vikipeedia

Tsongkhapa (tiibeti keeles ཙོང་ཁ་པ tsong kha pa, 1357–1419), ka Lobsang Drakpa (blo bzang grags pa) või Dže Rinpotše (rje rin po che) oli tiibeti budismi geluki koolkonna rajaja, suur reformaator ja paljude teoste autor.

Elulugu[muuda | muuda lähteteksti]

Tsongkhapa sündis Põhja-Tiibetis Amdos, paigas nimega Mägisibulate Org, millest on tuletatud ka tema nimi. Ta õppis erinevate koolkondade õpetajate juures. Külastades paljusid kloostreid, leidis Tsongkhapa, et algupärane India budism on Tiibetis alla käinud. Seepärast rajas ta koos oma õpilastega uue koolkonna, mille liikmeid hakati kutsuma ‘vooruslikeks’ (tiibeti keeles dge lugs pa). Tsongkhapa süstematiseeris ja taastas õpetusi ja rituaale ning kehtestas oma koolkonnas varasema kadami koolkonna eeskujul kloostrikorra, mis põhines rangel vinajal.

Õpetus[muuda | muuda lähteteksti]

Tsongkhapad peetakse Tiibetis üheks olulisimaks õpetlaseks, kes oli ühtviisi kõrgel tasemel nii suutrate, šaastrate, tantrate kui ka meeleharjutuste valdkonnas. Tsongkhapa kogutud teosed hõlmavad 12 köidet; olulisemad teosed on «Suur astmeline tee» (tiibeti keeles lam rim chen mo), «Suur mantra astmete esitus» (rim chen mo) ning joogatšaara ja madhjamaka õpetusi käsitlev «Suurepäraste selgituste tuum» (legs bshad snying po).

Tiibetis peetakse Tsongkhapad Mandžušrī kehastuseks.

Tsongkhapa õpilastest sai alguse dalai-laamade ja pantšen-laamade institutsioon.

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

  • Tsongkapa. "Budismi peamised õpetused." (Tallinn: H.P.B. Loož, 2007) ISBN 978-9949-15-088-5 (originaalis "The principal teachings of Buddhism by Tsongkapa with a commentary by Pabongka Rinpoche.")
Käesolevas artiklis on kasutatud "Ida mõtteloo leksikoni" materjale.