Rene Kuulmann

Allikas: Vikipeedia

René Kuulmann (sündinud 23. novembril 1969 Tallinnas) on eesti purjetaja, jääpurjetaja, kunstikoguja ja ettevõtja.

Elukäik[muuda | muuda lähteteksti]

Lõpetas 1988. aastal Tallinna 9. keskkooli ja 1993. aastal Tallinna Tehnikaülikooli majandusteaduskonna, õppis aastatel 1999–2004 Tartu Ülikoolis filosoofiat ja teoloogiat. Aastatel 2011/12 omandas Callebaut Chocolate Academy’s šokolaadimeistri kvalifikatsiooni.

Spordis[muuda | muuda lähteteksti]

5-aastaselt alustas purjetamistreeninguid isa juhendamisel Optimistil, jääpurjetamisega

tegelenud aastast 1984. Sportlike saavutuste hulka kuuluvad:

  • 1988 Jääpurjetamise DN-klassi juunioride maailma- ja Euroopa meister
  • 1990 Jääpurjetamise MM pronksmedal
  • 1998 Jääpurjetamise EM 4. koht
  • 2001 Jääpurjetamise EM 4. koht
  • 1990 Jääpurjetamise NL-i meistrivõistlustel hõbemedal
  • 2002 Jääpurjetamise DN-klassi Eesti meister
  • 2006 Purjetamise Draakon klassi Eesti meister
  • 1990 Meistersportlase ja suurmeistri tiitel

Aastast 1984 Kalevi Jahtklubi liige.

Aastast 2010 harrastanud maratonijooksu ja triatloni, täispika triatloni isiklik rekord: 11:25.29 (Regensburgi Ironman, 2012).

Ettevõtluses[muuda | muuda lähteteksti]

René Kuulmann on olnud hulgifirma Jungent asutaja, üks omanikke ja pikaajaline nõukogu esimees ning esimese kaasaegse spa-hotelli Meresuu Hotell ja Spa rajaja Narva-Jõesuus, mis avati pidulikult 1. jaanuaril 2008. Hotell pälvis juba 2009. aastal Eesti parima turismiobjekti tunnustuse.

16. jaanuaril 2012 tehtud maksuotsusega määras Maksu- ja Tolliamet Kuulmannile tasumisele kuuluva tulumaksu vara võõrandamiselt summas 1,7 miljonit eurot. Kuulmann vaidlustas otsuse kohtus. Oktoobris 2014 jõustus kohtuotsus, mille järgi peab Kuulmann vara võõrandamisega teenitud tulult maksma Maksuametile tulumaksu 1,7 miljonit eurot.[1]

Poliitiliselt ebastabiilsed suhted Eesti ja Venemaa vahel ning Meresuu rajamiseks antud isiklikud tagatised tekitasid majanduslikud raskused.[viide?] Novembris 2016 kuulutas Harju maakohus välja Kuulmanni pankroti ja pani talle täieliku ärikeelu.[2]

2020. aasta koroonakevadel oli üks algatajatest liikumisele #maaleappi, mis viis kokku eriolukorrast tingitult keerulistesse olukorda sattunud maa-ettevõtted ning töösulgu sattunud vabatahtlikud.

Poliitikas[muuda | muuda lähteteksti]

René Kuulmann kuulub aastast 2022 Eestimaa Roheliste erakonda. On kandideerinud ka Roheliste nimekirjas erinevatel valimistel. Ta kandideeris üksikkandidaadina 2014. aasta Euroopa parlamendi valimistel ning sai 632 häält.[3] Varem olnud ka Eesti Keskerakonna liige.

Ta kandideeris 2023. aasta valimistel Riigikokku, kogus valimisringkonnas nr 2 (Tallinna Kesklinna, Lasnamäe ja Pirita linnaosad) 55 häält ning ei osutunud valituks.

Ajaloo- ja kultuuripärandi säilitajana[muuda | muuda lähteteksti]

René Kuulmann on kogunud eesti klassikalist ja kaasaegset kunsti ning 1960.–1970. aastate vene avangardkunsti. Tipphetkel kuulus tema kogusse üle 2000 taiese. Koos kunstikoguja Mart Lepaga on ta korraldanud 23 näitust ja avaldanud nendest mahukad[4].

Samuti toetanud nii eesti noori andekaid kunstnikke kui ka kaasaegset eesti kunsti väärtustava Köler Prize auhinna asutamist ja väljaandmist. On ka kuulunud MTÜ Noor Kunst, mis loodi eesmärgiga toetada ning innustada Eesti kunstnike nooremat põlvkonda, rahastajate hulka.

René Kuulmann on rahastanud ja produtseerinud kahe kultuuriloolise dokumentaalfilmi valmimist. 2006. aastal valmis koostöös režissöör Peeter Brambatiga film “Seitsme tuule käes” rahvusvaheliselt tunnustatud eesti purjetaja ja jääpurjetaja Helmuth Leppiku elust ning film Kalevi Jahtklubi ajaloost.

Aastal 2006 algatas René Kuulmann Tallinna vanasse gaasi- ja elektrijaama Kultuuritehase (hilisem Kultuurikatel) ehitamise projekti, mis plaaniti rajada 2011. aastaks, mil Tallinn kandis Euroopa Kultuuripealinna tiitlit, ja milles nägi ette selle ajaloolise kompleksi muutmist kultuuri- ja kunstikeskuseks. Koos Eero Epneriga töötati välja kogu kontseptsioon ja projekt, mille hiljem võttis üle Tallinna linn. Hoone avati 2015. aastal ja võõrustas Eesti esimest Euroopa eesistumist 2017. aastal.

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

René Kuulmann on 4 lapse isa. Tema isa oli purjetaja ja jääpurjetaja Mati Kuulmann ja ema juuksur ning ansambli “Elektra” laulja Marika Kuulmann.

Tema kaugete sugulaste hulka kuuluvad nii kunstnik Ants Laikmaa, kirjanik August Kitzberg kui ka Eesti esimese kakao- ja šokolaadivabriku rajaja August Brandmann.

René Kuulmann kui loodus- ja loomasõber sulges veebruaris 2006 talle kuulunud sauna Tartu maanteel selleks, et seal puhastada Nõva ranna õlireostusest päästetud luiki ja teisi linde.

Ta on olnud aastaid loodusravi eestkõneleja ja propageerija.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]