Tantsumatt

Allikas: Vikipeedia
Tantsumatt Playstationile, millel on all vasakus nurgas käsikontroll

Tantsumatt ehk tantsuplatvorm ehk tantsuplaat on lapik elektrooniline mängukontroller, mida kasutatakse sisendiks tantsumängudes.

Enamik tantsumatte on jaotatud 3×3 ruudukujuliseks raamistikuks, kus mängija saab seista. Mõned või kõik paneelid vastavad liikumissuunale või tegevusele mängus. Mõnedel tantsumattidel asuvad külje peal nupud "Start" ja "Select", millega saab vastavalt kas alustada või valida. Vahel pannakse tantsumatid kõrvuti, et läbida teatud mängu tasemeid.

Sellistes populaarsetes arkaadiamängudes nagu "Dance Dance Revolution", "In the Groove" ja "Pump It Up" on kasutusel suured terasplatvormid, mis on ühendatud arkaadkabinetiga, samas kui mängukonsoolid kasutavad pehmeid plastikust matte. Need tantsumatid on spetsiaalselt tehtud süsteemidele GameCube, Wii, Dreamcash (Jaapanis ainult), PlayStation, PlayStation 2 ja Xbox, aga samuti saab kasutada seda arvuti simulaatoritega, nagu näiteks StepMania, kasutades spetsiaalset adapterit.

Tantsumattide tüübid[muuda | muuda lähteteksti]

Pehmed tantsumatid[muuda | muuda lähteteksti]

Pehme tantsumatt (1987)

"Pehmed" tantsumatid on õhukesed ja tehtud plastikust. Tavaliselt maksavad nad 100–200 krooni. Need sobivad hästi nii algajatele kui ka harrastajatele kasutamiseks. Nendel on omadus põrandal liikuda ja ka mängu ajal kortsu minna (juhul, kui neid pole "modifitseeritud", näiteks põhja alla kahepoolset teipi pandud või põranda külge liimitud). Need ei ole vastupidavad ja kuluvad tavaliselt kiiresti läbi, aga harva kasutamiseks on nad väga sobilikud. Pehmete tantsumattide tootjateks on Konami, BNSUSA, RedOctane, Intec, MadKatz, MyMyBox, Naki International ja Nintendo. Originaalse varustuse toojad on Topway (RedOctane mattide tootja), Futime ja paljud teised.[1]

Mõnedele pehmetele mattidele on lisatud vahtu, et need oleksid jäigemad ja pakuks vastupidavust ja stabiilsust. Selliseid matte müüakse tavaliselt kolmes või kuues tükis (nii võtab matt vähem ruumi), mis pannakse kokku tappühenduse abil ning asetatakse kotti. Mõned firmad panevad veidi kõrgemad plastikust sektsioonid juhtnuppude alla, et mängijad neid jalgadega paremini tunneks. Sellised matid maksavad tavaliselt 400 kuni 1000 krooni.

Samuti on võimalik modifitseerida matti nii, et kinnitada see kõvale pinnale ja katta see selge materjaliga; selliselt võib suurendada mati eluiga ja takistada libisemist põrandal.

Kõvad tantsumatid[muuda | muuda lähteteksti]

Kahemängija platvorm on näide kõvast tantsumatist

"Kõvad" tantsumatid on tavaliselt ehitatud metallist (mõnikord puust), et need oleks vastupidavamad. Sageli paigutatakse mängijate selja taha tõke. Arkaadia konsoolid kasutavad väga vastupidavaid metallplaate, mis on mõeldud sagedaseks kasutamiseks. Teisi kõvasid tantsumatte saab osta koju ilma videomängu süsteemita; hinnad on 1000–3000 krooni vahel (2000–6000 krooni topeltmattide puhul). 7000 – 10 000-kroonised tantsumatid on mõeldud internetis mängimiseks. Kõvade tantsumattide tootjad on DDRgame, Cobalt Flux, MyMyBox, Brown Box, RedOctane ja Naki International.

Kõvasid tantsumatte kasutatakse kõikides arkaad muusika mängudes, mis toetavad tantsumatte, ja sageli kasutavad neid DIY (Do It Yourself) mängurid, kes üritavad ehitada "kodukootud matte" (Homebrew pads). Paljud kodukootud komplektid on juhised, kuidas muuta pehmed tantsumatid kõvadeks, kuigi kodukootud kõvad matid pakuvad paljusid lisafunktsioone, näiteks lisasisendeid (vaata allpool).

Tahked tantsumatid[muuda | muuda lähteteksti]

"Tahked" tantsumatid asendavad tavalise mehaanilise lüliti ja kontakti, mida kasutatakse teistes mattides. Kasutatakse läheduse sensorit, mis tuvastab kasutaja samme matil. Eeliseks teiste mattide ees on see, et nad ei vaja survet aktiveerumiseks, kõrvaldades liikuvad osad, mis võivad puruneda. Sel viisil ei satu ka mustust mehhanismi.

Ohud ja hoiatused[muuda | muuda lähteteksti]

Probleemid ilmnevad siis, kui üritada kasutada PlayStationile mõeldud matti arvuti simulaatoriga. Enamik PlayStation-PC adaptereid ei registreeri üheaegselt 'üles' ja 'alla' ega 'vasak' ja paremale' liikumist, kuigi need on tantsumängudes tavalised "hüpped". See on sellepärast, et tavalised PlayStationi mängud ei vaja sellist käsku, ja kuna tantsumattide disain ei luba füüsiliselt sellist sisendit. StepMania veebilehel on eraldi sektsioon, mis käsitleb adapterite kokkusobivust. Kuigi need seadmed võivad töötada arvutiga, ei tööta adapterid konsoolidega, millel on USB pordid, nagu näiteks PlayStation 3 ja Xbox 360. Kliendid, kes ostavad koju endale tantsumati peaksid teadma, mitut aktiivset paneeli mäng nõuab. Enamik matte kasutab nelja paneeliga süsteemi (DDR/In The Grove), osa aga viit (Pump It Up), kuut (Dance Dance Revolution Solo 2000), kaheksat (Dance:UK, MC Groovz Dance Craze) või üheksat (Technomotion).

Isetehtud tantsumatid[muuda | muuda lähteteksti]

Metallist kodukootud platvorm

Paljud mängijad, kes on rahulolematud tehasetoodangu hinna ja/või usaldusväärsusega, ehitavad oma tantsumatte. Kasutatakse tavalisi materjale (nt. vineeri, metalli, akrüülklaasi), mida leidub kohalikes ehituspoodides. Iseehitajad on võimelised ehitama matte, mis on sageli palju vastupidavamad ja reaalsemad kui poes leiduvad. Mõnedel iseehitatud mattidel on lisavõimalused, näiteks lisanooled (Pump It Up ja DDR Solo jaoks), menüüs sirvimise nupud ja tõke. Lisaks on kodus ehitatud matte kergem parandada, kuna nad sisaldavad tavalisi juppe ja disaini poolest on neid kergem juppideks võtta.[2]

Kasutamine hariduses[muuda | muuda lähteteksti]

Aastal 2007 tutvustas firma nimega Cyber Coach Inglismaa koolides süsteeme, mis lubavad ühte süsteemi ühendada 64 tantsumatti ilma juhtmetata. Neid süsteeme kasutatakse koolitundides ja ka koolivälises tegevuses. Suurim eelis nende süsteemide juures on see, et nad ühendavad lõbu ja harjutused. See aitab noorte laste elukvaliteeti parandada.[3][4]

Tantsumati kasutamine[muuda | muuda lähteteksti]

Tantsumati vasak nool

Mõningad näpunäited, kuidas kasutada tantsumatti õigesti:[5]

  • Valida sobiv tantsumatt. Palju oleneb sellest, kui palju on ruumi mängimiseks ja kas põrandal asetseb vaip või mitte.
  • Leida ruumis tühi koht. Jälgida, et tantsumati alla ei jääks mingeid esemeid. Samuti, et käte ja jalgade liigutamisel ei lõhuta ümbruses olevaid asju.
  • Tantsumatt tuleb asetada konsooli lähedale ja ühendada. Kui tundub, et tantsuplatvorm on telekale liiga lähedale, tuleb hankida poest pikenduskaabel.
  • Hankida mäng, mis toetab tantsumatti.
  • Kasutada tantsumati nooli, et liiguta menüüs ja valida endale sobiv lugu.
  • Alustada mängimist.

Teised mängud tantsumatile[muuda | muuda lähteteksti]

Mõned mängud ei eelda nuppude/noolte õigeaegset vajutamist rütmi järgi:[6]

  • Paljud mängud loodud NES'ile
  • Dance Dance Revolution Mario Mix
  • Kraft Rocking the Boat
  • Kraft Soccer Striker
  • Kraft Virtual Dojo
  • DDR Max 2: Dance Dance Revolution
  • Dance Dance Revolution Extreme 2
  • Dance Dance Revolution Konamix
  • PS2 DDR Extreme

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 24. august 2011. Vaadatud 12. detsembril 2010.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)
  2. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 16. detsember 2010. Vaadatud 12. detsembril 2010.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)
  3. http://wapedia.mobi/en/Cyber_coach
  4. http://www.theboltonnews.co.uk/news/business/boltonbusiness/3982158.New_dance_mat_is_sweeping_UK/
  5. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 17. märts 2009. Vaadatud 14. detsembril 2010.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)
  6. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 29. jaanuar 2010. Vaadatud 12. detsembril 2010.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)