Suured häbememokad

Allikas: Vikipeedia
Suured häbememokad
5 – suured häbememokad

Suured häbememokad (labia majora pudendi) on naisel ja teistel emastel esikloomalistel välissuguelundite (häbe) hulka kuuluvad käärulised piklikud nahavoldid – paarilised elundid, mis ulatuvad lahklihani ning katavad paadikujulise moodustisena täielikult või osaliselt kõdistit, kusiti ava ja tupeesikut. Nad vastavad mehe munandikotile.

Suurtest häbememokkadest sissepoole jäävad väikesed häbememokad. Kui naine seisab või tal on jalad koos, siis suured häbememokad katavad nende vahele jäävad elundid osaliselt või täielikult.

Suured häbememokad sisaldavad rasvpadjandit ning korgaskehasid, mis seksuaalse erutuse korral täituvad verega ning põhjustavad suurte häbememokkade kõvastumise, suurenemise ning tumenemise või punaseks muutumise. Samuti on seal silelihaste kiht, mis meenutab munandikoti tunica dartos't, ning rasu- ja higinäärmed ja veresooned (sealhulgas veenipõimikud) ning närvid.

Neid varustab verega arteria pudenda externa profunda ja innerveerivad rami perineales nervi cutanei femoris posterioris.

Suured häbememokad on pealtpoolt kaetud pigmenteerunud nahaga ning täiskasvanud naisel (alates puberteedist) looduslikus olekus väljastpoolt osaliselt häbemekarvadega. Seestpoolt on nahk limaskestataoline – sile ja läikiv. Tavaliselt on suurte häbememokkade värvus sarnane ülejäänud naha värvusega, kuid esineb ka märgatavat erinevust. Limaskestataoline siseosa on sageli roosa, võib aga olla ka pruun.

Suured häbememokad on pehmed ja elastsed. Need omadused on olulised sünnituse juures. Nahk sarnaneb käärulisuse poolest mehe munandikoti nahaga.

Suurte häbememokkade vahel on häbemepilu. Nende ülemine ühinemiskoht on eesmine mokkadenide ja tagumine ühinemiskoht on tagumine mokkadenide. Õigupoolest nad tagant ei ühine, vaid jäävad paralleelselt kulgema, kuni nad kaovad. Ülaltpoolt on suured häbememokad paksemad.

Suurte ja väikeste häbememokkade vahel on sulci interlabiales.

Funktsioon[muuda | muuda lähteteksti]

Suurte häbememokkade põhifunktsioon on kaitsta kõdistit, kusiti ava ja tupeesikut, kaitstes sellega muu hulgas tuppe nakkuste eest.

Samuti kaitsevad nad tundlikku kõdistit ning takistavad limaskestade kuivamist.

Neil on ka tähtis koht suguelus.

Areng[muuda | muuda lähteteksti]

Tüdrukute suured häbememokad on lamedad ja siledad ning ülejäänud nahaga sama värvi. Puberteedieas nad suurenevad ja tumenevad.

Individuaalsed erinevused[muuda | muuda lähteteksti]

Suurte häbememokkade suurus ja kuju on eri naistel erinevad. Tüdrukutel on need erinevused väiksemad. Ka kaks häbememokka võivad omavahel erineda.

Kõhnematel naistel on suured häbememokad pigem väikesed ja lamedad, tüsedamatel naistel pigem vormikad ja ümarad.

Patoloogia[muuda | muuda lähteteksti]

Ebapiisava pesemise korral võib tekkida rasu- ja higinäärmete põletik, sealhulgas furunkul.

Häbemekarvade eemaldamine[muuda | muuda lähteteksti]

 Pikemalt artiklis Häbemekarvade eemaldamine

Viimasel ajal on levinud häbemekarvade eemaldamine, sealhulgas suurtelt häbememokkadelt. Seda tehakse mugavuse pärast, esteetilistel põhjustel või erootikaga seotud motiividel. Paljaid häbememokki peavad paljud meeldivamateks ning nad erutuvad paremini ning neid on paljude meelest meeldivam hellitada. Paljud on ka vastupidisel arvamusel.

Augustamine[muuda | muuda lähteteksti]

 Pikemalt artiklis Häbememokkade augustamine
Suurte ja väikeste häbememokkade ning praeputium clitoridis'e piercing.

Suurte häbememokkade piercing on võimalik kõikide naiste puhul, kellel suured häbememokad alles on, sest suured häbememokad on piisavalt suured. Paranemine on mõnevõrra aeglasem kui väikeste häbememokkade puhul, sest kokkupuude aluspükstega on ärritav ning kõndimisel suured häbememokad liiguvad. Täielik paranemine võtab tavaliselt 6...8 nädalat.

See piercing paigutatakse sageli ka nii, et tupp suletakse ning piercing toimib nagu voorusevöö.

Erootika[muuda | muuda lähteteksti]

Suured häbememokad, eriti nende sisepind, on erogeenne tsoon. Suguühte ja masturbatsiooni puhul hellitatakse neid sageli.

Häbememokkade nägemisel on erootikas tähtis koht. Paljusid mehi erutab ainuüksi nende nägemine. Enamasti meeldib meestele neid puudutada ja hellitada.

Kultuur[muuda | muuda lähteteksti]

Suuri häbememokki peetakse lääne kultuuris intiimseteks kehaosadeks, mille eksponeerimine on kultuuriline tabu ning allub rangetele piirangutele (muu hulgas pornograafias on see siiski tavaline). On väidetud, et selle tabu tõttu ei ole ei naistel ega meestel õiget arusaama nende erineva suuruse ja kuju levikust.

Naistel on oma suguelunditest raskem ettekujutust saada kui meestel, sest selleks läheb tarvis peeglit. Eriti tüdrukud ja noored naised sageli häbenevad oma häbememokkade kuju ja suurust.

Suuri häbememokki võrreldakse sageli küpse virsikuga.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]