Valgevene

Allikas: Vikitsitaadid

Valgevene (valgevene keeles Беларусь) on merepiirita riik Ida-Euroopas.

Proosa[muuda]


  • Olen veendunud, et praegune režiim - ma ei saa öelda president, sest ta ei ole president valgevenelaste silmis, ta ei ole president rahvusvahelise üldsuse silmis -, praegune võim ei saa seda maad enam juhtida. See on selge, sest Lukašenko on nii ära lõigatud teistest riikidest, Lukašenko on poliitilises pankrotis, teda ei peeta kellekski, enamus Valgevenes ei pea teda kellekski ja tal tuleks praegu lihtsalt väärikalt sellest olukorrast lahkuda.
  • Mis stabiilsus see selline on? Stabiilsed repressioonid, stabiilselt madalad palgad, stabiilne inimeste mitteaustamine. See on meie stabiilsus.
  • Absoluutselt täpselt saadakse aru, et ajad tulevad rasked. Aga täna, mil põhimõtteliselt luuakse uuesti Valgevene rahvust, inimeste identiteet tärkab, ollakse uhked, et ollakse valgevenelased, nad on valmis leppima vähemaga materiaalses plaanis, et saada rahvuseks, et tulevikus hakataks seda rahvust austama.


  • Alates Vene agressiooni algusest veebruari lõpus on õigeusu kirik olnud järjepidevalt avalikkuse teravdatud tähelepanu all, sest Vene Õigeusu Kiriku kirikupea Kirill on olnud üks kindlameelsemaid Vene sõjategevuse õigustajaid.
Kirill juhindub ühtse Vene maailma ideest, mille kohaselt koondab õigeusklik ajalooline Venemaa nii tänapäevase Ukraina, Valgevene kui ka Venemaa alad, ja et see maailm on ohus, siis on Venemaa Föderatsioonil õigus seda relva abil kaitsta. See on Vene imperialistlik rahvuslus, ideoloogia, mille kõige agressiivsemat ja vägivaldsemat palet me selles sõjas näeme.


Luule[muuda]

Sünk on minu Valgevene,
sünk kui haud, ma tean,
siiski teda armastan ja
kalliks, kalliks pean.
...
Võõrsil ükski hing ei tunne
minu hinge keelt,
sellest üksildusetunne,
et või heida meelt!

Laulan seal — kes seda sallib,
seda kuulab, kes? ...
Seal... just seal on kodu kallim
elust südames.

  • Janka Kupala, "Laul sünnimaast" valimikust "Aga kukulind see kukkus..."
Vikipeedias leidub artikkel