Zeliard

Allikas: Vikipeedia

"Zeliard" (jp k ゼリアード Zeriādo) on rolli- ja platvormimängu sugemetega seiklusmäng, mis töötati välja 1987. aastal Game Artsi poolt NEC PC-8801 jaoks Jaapanis ning mugandati 1990. aastal Sierra Entertainmenti poolt MS-DOSile Euroopa ja Põhja-Ameerika turu jaoks.

Mängu tegevus toimub fantaasiamaailmas, kus vapper rüütel Duke Garland saab ilmutuse kaudu ülesandeks minna Zeliardi kuningriiki ning päästa riik kurja vaimu Jashiini võimu alt ning kuningatütar Felicia nõidusest, millega too on kiviks muudetud. Mängu käigus kogub rüütel Garland üheksa juveeli, mis kannavad nime Esmesanti pisarad, ning hävitab Jashiini.

Rüütel Garland rändab läbi erinevate looduslike asupaikade nagu koopad, metsad jmt, mis vahelduvad küladega. Külas tegutseva pankuri juures saab ta vahetada kullaks kogutud teemandid, mis on vaenulikes piirkondades rüütlit ründavate elajate hingedeks ning jäävad järele elajate tapmisel, ning täiendada kullaga makstes relvameistri, nõiajookide segaja või maagi juures oma varusid, vajadusel puhata võõrastemajas. Külades on võimalik sõbralike, kuid enamasti vaevatud elanikega vestelda ning saada vihjeid oma ülesande edukaks täitmiseks. Garland kannab saapaid ja keepi ning on relvastatud mõõga ja kilbiga, kasutada saab ta eri nõiajooke ning vaenlasi kahjustavaid või kaitse- ja ründerelvade mõju suurendavaid nõidusi, hankida eri otstarveteks sobivaid keepe ja saapaid. Iga vaenuliku piirkonna lõpus on koletis, mille tapmise eest saab rüütel juveeli, koletiste tapmisel on oluline osa nõidusel, läbitavad labürindid sisaldavad hulganisti mõistatusi ning võitlus vaenulike elajatega nõuab suurt osavust rüütli juhtimisel.

Mängus läbitakse kaheksa eri elajatega asustatud looduslikku asupaika:

  1. Koopad (The Caverns: Malicia; Peligro).
  2. Sügavamad koopad (The Deeper Caverns: Peligro).
  3. Mets (The Forest: Madera; Riza).
  4. Jääkoopad (Ice Caverns: Escarcha; Glacial).
  5. Surnuaed (The Graveyard: Cementar; Corroer).
  6. Kullast koopad (Caverns of Gold: Arrugia; Plata; Tesoro).
  7. Põlev põrgu (The Burning Inferno: Caliente; Correr; Reaccion).
  8. Puuviljaaiad (Fruit Gardens: Absor; Desleal; Milagro; Falter; Final).

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]