Yorktown (laev 1983)

Allikas: Vikipeedia
Yorktown (2002)

Yorktown (CG-48) oli Ameerika Ühendriikide sõjalaev, mis oli teenistuses aastatel 1984–2004.

Enne seda oli USA mereväes olnud juba mitu sellenimelist laeva. Näiteks 1840. aastal valminud 16 kahuriga purjelaev kandis seda nime. 1943, aastal valminud lennukikandja Yorktown (CV-10) võttis 27. detsembril 1968 Vaikse ookeani põhjaosas vastu Kuu-missioonilt tagasipöörduva kosmoselaeva Apollo 8.

1983. aastal valminud ristleja Yorktown (CG-48) oli võimas sõjalaev, mis osales paljudel Ameerika Ühendriikide ja NATO õppustel ja missioonidel. 1996. aastal sai Yorktownist mereväe nutika laev programmi osaline. Laevale rajati 27 Pentium Pro arvutiga valguskaablitega ühendatud arvutivõrk. Arvutite operatsioonisüsteemiks oli Windows NT. See arvutivõrk kontrollis kõiki olulisi laeva süsteeme. 21. septembril 1997, kui laev oli Virginia osariigi ranniku lähedal manöövritel, sisestas meeskonnaliige ühele kontrollsüsteemi andmebaasi väljale nulli. See põhjustas andmebaasihalduris nulliga jagamise, millele järgnes puhvri ületäitumine ja kõik arvutivõrgu arvutid seiskusid. Laeva jõuseadmed peatusid ning laev jäi abitult triivima. Lahinguolukorras oleks olnud tagajärjed fataalsed. Selle kohta on vastuolulist informatsiooni, kas laev pukseeriti sadamasse või saadi kolme tunni pärast laeva abisüsteemid tööle ning ta läks sadamasse omal käigul. Juhtunu uurimine kestis kolm päeva. Alles siis naasis laev teenistusse.[1]

Vaikse ookeani ja Atlandi laevastikud valisid 1997. aasta märtsis NT 4.0 arvutivõrkude ja personaalarvutite standard operatsioonisüsteemiks. Aegis programmi laevastiku osakonna tegevdirektori Ron Redmani sõnul oli Yorktowni arvutisüsteemis mitmeid NT-ga seotud häireid. "NT sobib informatsiooni ja andmete edastamiseks, aga seadmete ja masinate juhtimiseks on Unix parem süsteem. NT-d ei ole piisavalt viimistletud ja meil on olnud NT kokkujooksmised." "Poliitika tõttu on meile peale surutud asju, mida me ilma poliitilise surveta ei teeks, nagu Windows NT kasutamine. Mina oleksin selles konkreetses rakenduses valinud Windows NT asemel Unixi, mis ei jookse nii kergesti kinni."[2]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. René Lotz. USS Yorktown. Seminar "Berühmt berüchtigte Softwarefehler", Universität Koblenz-Landau, Sommersemester 2003.
  2. "Slabodkin, Gregory (13 July 1998). Government Computer News". Originaali arhiivikoopia seisuga 20. jaanuar 2009. Vaadatud 4. juulil 2021.