Wes Anderson

Allikas: Vikipeedia
Wes Anderson (2014)

Wesley Wales Anderson (sündinud 1. mail 1969) on Ameerika Ühendriikide filmirežissöör, stsenarist ja filmiprodutsent. 2001. aastal kandideeris ta Oscarile filmi "The Royal Tenenbaums" stsenaariumiga, mille kirjutas kahasse Owen Wilsoniga. Tema filmid on tuntud iseäralikkuse ja unikaalsuse poolest. Need käsitlevad tihti selliseid teemasid nagu lein, süütuse kaotus ja düsfunktionaalsed perekonnad.

Anderson kogus kuulsust tänu oma varastele töödele "Pudelrakett" (1996) ja "Rushmore" (1998). Sellel ajal kirjutas ta tihti koos Owen ja Luke Wilsoniga.

Lapsepõlv[muuda | muuda lähteteksti]

Wesley Wales Anderson sündis 1969. aastal Texase osariigis Houstonis. Tema ema on Texas Ann Anderson (neiupõlvenimi Burroughs), kinnisvaramaakler ja arheoloog, ja isa Melver Leonard Anderson, kes töötas reklaaminduses ja suhtekorraldajana. Ta on pere kolmest pojast teine. Vanemad lahutasid abielu, kui ta oli kaheksa-aastane. Tema vanem vend Mel on arst ning noorem vend Eric Chase on kirjanik ja kunstnik, kelle maale ja disainiteoseid on kasutatud ka mitmes Andersoni filmis, näiteks filmis "Tenenbaumid". Anderson on inglise, rootsi ja norra päritolu.

Anderson lõpetas 1987. aastal St. Johni kooli Houstonis ning kasutas seda hiljem filmi "Rushmore" peamise asukohana. Lapsena tegi Anderson oma isa Superi 8 mm filmikaameraga tummfilme, millest võtsid osa ta vennad ja sõbrad, kuigi tema algne soov oli saada kirjanikuks. Õppides Austinis Texase ülikoolis, töötas Anderson kooli kõrvalt ka poole kohaga operaatorina. 1989. aastal kohtus ta ülikoolis oma toakaaslase ja tulevase koostööpartneri Owen Wilsoniga. 1991. aastal sai ta bakalaureusekraadi filosoofia erialal.

Filmikarjäär[muuda | muuda lähteteksti]

1990. aastad[muuda | muuda lähteteksti]

Andersoni esimene film oli "Pudelrakett" (1996), mis ilmus tema samanimelise lühifilmi ainetel, mille kirjutas koos Luke ja Owen Wilsoniga. See oli krimikomöödia noortest teksaslastest, kes püüdsid hakkama saada suurte vargustega. Film sai häid arvustusi, kuid sellel läks finantsiliselt halvasti.

Tema järgmine film, mille kirjutas samuti koos Owen Wilsoniga, oli "Rushmore" (1998) – omapärane komöödia keskkooliõpilasest ja tema armumisest algkooli õpetajasse. Filmi peaosades olid Jason Schwartzman, Bill Muray ja Olivia Williams. Film sai positiivset kriitikat ja oli finantsiliselt edukas. Sellest filmist peale on Murray mänginud igas Andersoni filmis. 1999. aasta Film Independent's Spirit Awardsi auhindadest võitis Anderson parima režissööri auhinna ja Murray parima meespeaosa auhinna. Aastal 2000 kiitis Martin Scorsese "Pudelraketti" ja "Rushmore'i".

2000. aastad[muuda | muuda lähteteksti]

Andersoni järgmine draama-komöödiafilm "Tenenbaumid" tuli välja aastal 2001. Film keskendub edukale ja kunstilisele New Yorgi pere kolmele lapsele ning nende ekstsentrilisele isale, keda mängib Gene Hackman. Filmis kehastab endist naist Anjelica Huston ning lapsi mängivad Ben Stiller, Luke Wilson ja Gwenyth Paltrow. Filmi saatis järjekordselt rahaline edu ja hea tagasiside. Sellest sai Andesroni finantsiliselt edukaim film aastani 2012, kui seda ületas "Kuutõusu Kuningriik". "Tenenbaumid" teenis ka Oscari auhinna nominatsiooni.

Filmograafia[muuda | muuda lähteteksti]

Aasta Pealkiri Eestikeelne pealkiri Märkused
1992 "Bottle Rocket" "Pudelrakett" lühifilm, kirjutatud koos Luke ja Owen Wilsoniga
1996 "Bottle Rocket" "Pudelrakett" kirjutatud koos Owen Wilsoniga
1998 "Rushmore" "Rushmore" kirjutatud koos Owen Wilsoniga
2001 "The Royal Tenenbaums" "Tenenbaumid" kirjutatud koos Owen Wilsoniga
2004 "The Life Aquatic with Steve Zissou" "Mereelu Steve Zissou seltsis" kirjutatud koos Noah Baumbachiga
2007 "Hotel Chevalier" "Hotel Chevalier" lühifilm, proloog filmile "The Darjeeling Limited"
2007 "The Darjeeling Limited" "Darjeeling Limited" kirjutatud koos Jason Schwartzmani ja Roman Coppolaga
2009 "Fantastic Mr. Fox" "Fantastiline härra Reinuvader" nukufilm, kirjutatud koos Noah Baumbachiga
2012 "Moonrise Kingdom" "Kuutõusu kuningriik" kirjutatud koos Roman Coppolaga
2012 "Cousin Ben Troop Screening with Jason Schwartzman" lühifilm
2014 "The Grand Budapest Hotel" "Grand Budapest Hotell" draamakomöödia, kirjutatud koos Hugo Guinnessiga
2018 "Isle of Dogs" "Koerte saar" nukufilm
2021 "The French Dispatch" "Prantsuse lähetus"
2023 "Asteroid City"