Wechsel

Allikas: Vikipeedia
Wechsel
Wechseli piirkond 10 000 m kõrguselt
Wechseli piirkond 10 000 m kõrguselt
Kõrgus 1743 m
Asukoht Alam-Austria ja Steiermark Austrias
Ahelik, mäestik Eelalpid Murist ida pool; Ida-Alpid
Koordinaadid 47° 31′ 49″ N, 15° 54′ 50″ E
Wechsel (Austria)
Wechsel

Wechsel on madal mäestik Ida-Austrias, mille kõrgeim tipp on Hochwechsel (1743 m). Veel kaks tippu on üle 1700 m. Mäestik moodustab Alam-Austria ja Steiermargi liidumaade vahelise piiri u. 15 km ulatuses, Semmeringist kagus ja Grazi nõost kirdes, Feistritzi sadula ja samanimelise Wechseli kuru vahel.

Hochwechsel

Wechsel on osa Eelalpidest Murist ida pool. See on – välja arvatud Wienerwald, mis on poole madalam – Alpide idapoolseim ahelik. Selle kõrgeim punkt (1743 m) on Hochwechsel, mida varemalt kutsuti Hoher Umschussiks, mille tipus asub Austria Alpiklubile kuuluv hütt Wetterkoglerhaus. Siit kulgeb mäehari loodesse Umschußriegelile (1720 m), jätkudes Schöberlriegelile (1704 m) ja itta Niederwechselile (1669 m).

Wechsel on piiriks Steiermargi Jogllandi ja Bucklige Welti vahel, mis ulatub Viini nõost Alam-Austria äärmisesse kaguossa. Ida pool läheb see piirkond üle Pinka oruks, Günsi mägedeks ja Kesk-Doonau madalikuks.

Wechseli jalamil asuvad olulised asulad, mis saavad kasu mäega seotud turismist, on Aspang, Aspangberg-St. Peter, Dechantskirchen, Feistritz am Wechsel, Friedberg, Kirchberg am Wechsel, Mönichkirchen, Mönichwald, Pinggau, Trattenbach, St. Corona am Wechsel, Sankt Jakob im Walde, Sankt Lorenzen am Wechsel, Vorau, Waldbach ja Wenigzell.

"Hohe Umschuß" (all vasakul) 1873. aasta paiku (Landesaufnahme foto)