Aberdeen FC

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Washingtoni Whips)
Alex Ferguson oli 8 aastat Aberdeeni peatreener.

Aberdeen F.C. (inglise keeles Aberdeen Football Club, tuntud ka kui The Dons, The Dandies või The Reds) on Šotimaal Aberdeenis asuv jalgpalliklubi.

Klubi asutati 1903, kui ühinesid kolm kohalikku klubi Aberdeen F.C., Victoria United ja Orion F.C.. Esimese hooaja mängis Aberdeen Šotimaa Põhjaliigas, misjärel valiti 1904 Šotimaa jalgpalliliiga teise divisjoni ning hoolimata seal saavutatud 7. kohast valiti ta 1905 Šoti liiga esimesse divisjoni. Sellest ajast on Aberdeen igal hooajal mänginud Šotimaa kõrgeimas liigas ning üksnes Glasgow Celtic ja Glasgow Rangers on suutnud sedasama. Rangers läks 2012 pankrotti.

Aberdeen on Šotimaa edukamaid meeskondi, tulnud 4 korda Šotimaa meistriks ja võitnud 7 Šotimaa karikat.

Aberdeen on ainus Šotimaa meeskond, kes on võitnud kaks Euroopa karikat, mõlemad samal aastal (1983): Euroopa karikavõtjate karika ja Euroopa superkarika. Sel ajal, nimelt 19781986 oli Aberdeeni peatreener Alex Ferguson.

Kuigi Aberdeen on viimane klubi väljaspool Glasgow'd, kes tulnud Šotimaa meistriks, ei ole ta pärast 1995. aastat, mil võideti Šotimaa liiga karikas, enam ühtki karikat võitnud. 21. sajandil ei ole Aberdeen kordagi isegi karikafinaalidesse jõudnud, viimati osales ta 2000 nii Šotimaa karikavõistluste kui liiga karika finaalis, kaotades mõlemad.

Alates 1939 on Aberdeen mänginud peamiselt punases ja valges ning need on ka klubi logo värvid. Varem mängisid nad kollaste püsttriipudega mustas särgis.

Aberdeen on linna ja kogu ümbruskonna ainus jalgpalliklubi, mis nii kõrgel tasemel mängib. Seetõttu on tal suhteliselt palju fänne. Geograafilises mõttes lähimad klubid, mis sellisel tasemel mängivad, asuvad Dundees. Dundee Unitedi ja Aberdeeni kohtumisi nimetatakse New Firm, mis on sõnamäng Glasgow' klubide Celticu ja Rangersi omavahelistele kohtumistele, mida nimetatakse Old Firm. Aberdeeni fännide jaoks on tähtsad ka kohtumised loodes asuva klubiga Inverness Caledonian Thistle.

Aberdeeni poolehoidjaid staadionil nimetatakse Punaseks Väeks (Red Army). Meeskond ei anna ühelegi mängijale välja särki number 12, see on mõtteliselt jäetud meeskonna fännidele.

Saavutused[muuda | muuda lähteteksti]

Kodustaadion[muuda | muuda lähteteksti]

Aberdeeni kodustaadion Pittodrie

Aberdeeni kodustaadion on 1899 ehitatud Pittodrie staadion. Staadion mahutab 22 000 inimest. See on Aberdeeni kodustaadion olnud kogu tema eksisteerimise aja ja see oli juba klubi samanimelise eellase kodustaadion.

Läbi aegade on Pittodriel peetud 13 Šotimaa jalgpallikoondise kohtumist. Sealjuures 2. juunil 1993 kohtus Šotimaa Pittodriel Eesti jalgpallikoondisega 1994. aasta MM-valikmängus ja võitis 3:1, kusjuures Sergei Bragini värav oli Eesti ainus värav selles valiktsüklis.

Rekordiline pealtvaatajate arv Pittodriel oli 13. märtsil 1954, mil Šotimaa karikavõistluste veerandfinaalis alistas Aberdeen Heart of Midlothiani 3:0. Seda kohtumist vaatas 45 061 inimest. Sel ajal ei kehtinud veel seadus, et igale pealtvaatajale peab olema istekoht.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]