Wangerooge

Allikas: Vikipeedia
Wangerooge

Vapp

Pindala 5,0 km² (2017)[1] Muuda Vikiandmetes
Elanikke 1197 (31.12.2022)[2] Muuda Vikiandmetes

Koordinaadid 53° 47′ N, 7° 54′ E
Valla asend Friisimaa kreisis
Wangerooge õhust, lähenemisega saarele lõunast

Wangerooge on üks 32-st Friisi saarest Põhjameres. See on ka vald Saksamaal Alam-Saksi liidumaal Friisimaa kreisis. Valla pindala on 7,94 km². 31. detsembril 2015 elas seal 1304 inimest.

Wangerooge on üks Ida-Friisi saartest. See on idapoolseim ja väikseim asustatud saartest selles rühmas (mõnedel andmetel on väikseim Baltrum) ja ainus, mis kuulus aastatel 1815–1947 ajaloolisse Oldenburgi kreisi, samas kui Borkum, Juist, Norderney, Baltrum, Langeoog ja Spiekeroog kuulusid alati Ida-Friisimaa krahvkonda. Suviti külastab saart rohkem kui 7000 inimest päevas.

Wangerooge on Spiekeroogist eraldatud Harle väinaga.

Saar on turiste ligitõmbav randade, erinevate puhkevõimaluste ja lõõgastava õhkkonna tõttu. Saare lööklause, mis on nähtav märgil sadamas, toonitab seda: "Jumal lõi aja, kuid ta pole kunagi maininud kiirust". Iga-aastane rannavolle turniir, tavaliselt augusti alguses, on üks peamisi vaatamisväärsusi suviti, ja see on muutnud üldist muljet, et saar on erakordselt ahvatlev vanematele inimestele ja noortele peredele. Lisaks meelitavad nooremaid inimesi purjelauasõit, lohesurf ja lainelauasõit.

Puhta õhu nimel on autod saarel keelatud. Saarele saab laevaga Harlesielist või sinna saab lennukiga lennuvälja kaudu, millel on regulaarühendused Harlesielist, Bremenist või Hamburgist. Praamid väljuvad iga päev erinevatel aegadel sõltuvalt loodetest. Nagu enamikul Ida-Friisi saartel, ühendab väike kitsarööpmeline raudteeliin, Wangerooge saare raudtee, sadamat peamise külaga.

Seoses ajalooliste paikade ja muude huvipakkuvate kohtadega on saarel üks tegutsev tuletorn, üks vana tuletorn ja Läänetorn. Kuna saar tervikuna liikus püsivalt idasuunas, kuni sajand tagasi merekaitsed ehitati, siis kaotati vanad hooned järk-järgult merele. Läänetorn ehitati 1597. aastal saare idaossa.

Wangerooge on tuntud ka ajaloolise Teise maailmasõja B-17 Flying Fortressi kokkupõrke (või pigem kaksikkokkupõrke) kohana. Pommirünnaku ajal Hamburgile vana-aastaõhtul 1944 ründasid kodu poole lendavat B-17 eskadroni Saksa hävitajad. Olles tihedas formatsioonis, tulistati üks lennuk alla ja see puutus kokku lennukiga tema all. Üks piloot suutis kaks lennukit kontrolli alla saada ja juhtis need hädamaandumiseks tagasi Saksamaa ranniku suunas. Sel ajal kirjeldati kahte kokkuliitunud õhusõidukit kiilina, kui ühe lennuki pall-torn oli haakunud teise šassiisse. Enamik meeskonnast lasti välja, kuid kaks jäid ja tegid eduka hädamaandumise põllule.

Wangerooges on lennuväli.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]