Wals-Siezenheim

Allikas: Vikipeedia
Wals-Siezenheim
Vapp

Pindala 26,6 km² (2018)[1] Muuda Vikiandmetes
Elanikke 13 056 (1.01.2018)[2] Muuda Vikiandmetes

Koordinaadid 47° 46′ N, 12° 58′ E
Valla asend Salzburg-Umgebungi ringkonnas
Wals-Siezenheim (Austria)
Wals-Siezenheim

Wals-Siezenheim (austria hääldus: [ˌvalsˈsiːtsn̩haɪ̯m]; saksa hääldus: [ˌvalsˈziːtsn̩haɪ̯m]) on vald (Gemeinde) Salzburg-Umgebungi ringkonnas Austria Salzburgi liidumaal.

Vald loodi 1948. aastal Walsi ja Siezenheimi liitumisel. Samal aastal anti vapp. Kui 1947. aastal oli seak 1000 elanikku, siis 2001. aastal ligikaudu 11 000. Eelmine Wals oli osa eraldi Siezenheimi vallast, kuid sellegipoolest ka Liefering ja hiiglaslik osa Taxachist.

Geograafia[muuda | muuda lähteteksti]

Vald asub Salzburgi linna (idas) ja Austria-Saksamaa piiri (läänes) vahel. See loodi 1948. aastal, kui ühendati Wals ja Siezenheim, pärast territooriumi osade liidendamist Salzburgi linnaga. Kogu vald kuulub Salzburgi äärelinna, kuid seni pole liitumise edendamiseks rohkem pingutusi tehtud.

Wals-Siezenheim asub vahetult Salzburgi lennujaamas juurdepääsuga Salzburgi trollibussivõrgule. See on laiendatud kaubanduskeskuste ja mitmete suurte tööstusettevõtete filiaalide asukoht. Walserbergi paikkond on laialt tuntud endise piiripunkti poolest Austria West Autobahnilt Saksamaa Bundesautobahn 8-le. Piirikontroll kaotati Schengeni leppe rakendamisega 1997. aastal.

Vallaosad on Gois, Himmelreich, Käferheim, Kleßheim, Schwarzenbergkaserne, Siezenheim, Viehausen, Wals, Walserberg ja Walserfeld.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Vanim paikkond Siezenheim asustati juba Rooma aegadel ja on saanud nime Rooma aristokraadi Sizo järgi. 1690. aastal ehitati Salzburgi peapiiskoppide suveresidentsiks Klessheimi loss.

Sport[muuda | muuda lähteteksti]

Tuntud inimesi[muuda | muuda lähteteksti]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]