Wagrain

Allikas: Vikipeedia
Wagrain
Vapp

Pindala 50,6 km² Muuda Vikiandmetes
Elanikke 3085 (1.01.2016)[1][2] Muuda Vikiandmetes

Koordinaadid 47° 20′ N, 13° 18′ E
Paiknemine Sankt Johann im Pongau ringkonnas
Wagrain (Austria)
Wagrain

Wagrain (baieriaustria keeles: Wågroã) on alev ja vald (Marktgemeinde) Austria Salzburgi liidumaa Sankt Johann im Pongau ringkonnas. See asub kõrgorus, mis ulatub Salzachist Sankt Johann im Pongau juures (läänes) Ennsini (idas). Vallaosad on Hof, Hofmarkt, Schwaighof ja Vorderkleinarl.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Wakreini asulat Salzburgi peapiiskopkonnas on esmamainitud 1243. aasta dokumendis. Algselt kaevandusalana oli Wagrain 18. sajandi algul krüptoprotestantismi keskus katoliiklikus riigis. 1732./33. aasta paiku saatis vürstlik peapiiskop Leopold Anton von Firmian protestandid välja; enamus võttis vastu Preisimaa kuninga Friedrich Wilhelm I kutse ja asus Ida-Preisimaa provintsi, mis oli katkust laastatud.

Täna sõltub Wagrain peamiselt turismist. See asub Ski Amadé kuurortide orus, mis on üks suurimaid suusakuurortide võrgustikke Euroopas. Suviti viivad suusatõstukid jalgratturid mägedesse suviseks mägirattasõiduhooajaks.

Wagrain on Atomic suusavabriku algkodu, mille 1955. aastal asutas Alois Rohrmoser, kes ostis rattasepatöökoja ja laiendas oma tootmist talispordivarustusele, nagu suusad ja kelgud, kasutades kohalikke puiduressursse ja nelja käsitöölise meeskonda.

Galerii[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]