Vusa

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Vussa jõgi)
 See artikkel räägib Vusa jõest; Vusa jõeks võidakse nimetada ka Usa jõge

Vusa jõgi
Lähe Dziaržynski rajoon
Suubub Nemunas
Valgla maad Valgevene
Valgla pindala 1345 km²
Pikkus 115 km
Lang 1,3 m/km
Vooluhulk 6,3 m³/s
Parempoolsed lisajõed Pieratuć
Vasakpoolsed lisajõed Viazienskaja, Rapusa, Uzdzianka
Kaart

Vusa on jõgi Valgevenes Minski oblastis, Nemunase parempoolne lisajõgi. Valgevene keeles on jõe nimi Вуса, vene keeles Усса (Ussa).

Jõe pikkus on 115 km, valgla on 1345 km². Jõe langus on 1,3 meetrit kilomeetri kohta, keskmine vooluhulk suudmes on 6,3 m³/s. Jõe laius on 7–10 meetrit.

Vusa algab Dziaržynski rajoonist Minski kõrgustikult 232,5 meetri kõrguselt merepinnast, voolab üldjoontes lõunasse ja suubub Uzda rajoonis Nemunasesse. Jõe suue asub merepinnast 157,2 meetri kõrgusel. Vusa on Nemunase esimene suurem lisajõgi, selle suudmest ülalpool kannab Nemunas nime Niomaniec.[1] Suurim lisajõgi on Pieratuć.

Vusa org on ülemjooksul V-tähe kujuline ja 300–500 meetrit lai. Allpool muutub org trapetsikujuliseks, seal on see ligi kaks kilomeetrit lai. lammi laius on 200–400 meetrit, allpool Uzdzianka suuet aga 1–2 kilomeetrit lai. Lammi liigendavad arvukad kuivenduskanalid ja vanajõed. Usa küla juures on jõel väike veehoidla. 2–3 kilomeetrit lai. Lamm on madal ja soostunud. Dziaržynski rajoonis on jõge Sakovičy ja Černikaŭščyna küla vahel 5,5 kilomeetri ulatuses maaparandustööde käigus õgvendatud. Usa küla juures asub jõel väike 0,08 hektari suurune paisjärv.[2]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. http://asonov.com/goroda-i-strany/neman-on-zhe-nyamunas-on-zhe-nemanets.html
  2. Блакітная кніга Беларусі: энцыкл. / Рэдкал.: Н. А. Дзісько, М. М. Курловіч, Я. В. Малашэвіч і інш.; Маст. В. Г. Загародні. — Мн.: БелЭн, 1994. С. 375—376.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]