Usielub

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Vseljub)
Usielub

valgevene Уселюб * / Usielub *transkriptsioon: Useljub
vene Вселюб Vseljub

Elanikke 646 (2010)

Koordinaadid 53° 43′ N, 25° 48′ E
Usielub (Valgevene)
Usielub

Usielub (valgevene keeles Уселюб, transkribeerituna Useljub) on agrolinnake (endine alev) Valgevenes Hrodna oblastis Navahrudaki rajoonis, Usielubi külanõukogu halduskeskus. Asulas on 593 elanikku (2008). Poola keeles Wsielub.

Usielubis on keskkool. Vaatamisväärsusteks on XV sajandil ehitatud katoliku kirik, aastal 1884 ehitatud õigeusu kirik, XIX sajandi lõpus püstitatud sünagoog ja XVIII sajandil ehitatud mõisakompleks.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Usielubi on esmamainitud 1422. aastal. 1433. aastal sai sellest Niemirade perekonna valdus. Edasi kuulus asula Dowojnodele, seejärel B. Sałamiareckile. 1576. aastal läks asula Radziwillide valdusse, vahetult enne Poola viimast jagamist aga Pacide perele.

XV sajandil ehitati asulasse katoliiklik Ristija Johannese kirik, mis aga ehitati XVIII sajandil barokkstiilis ümber. Veel hiljuti peetigi hoonet toona püstitatuks, kuid hiljutised uurimused näitavad, et tegemist on siiski algse gooti stiilis kirikuga. Seega on Usielubi kiriku näol tegemist ühe vanema säilinud katoliku kirikuga Valgevene territooriumil.

Poola jagamisel 1795. aastal läks Usielub Venemaa koosseisu. XVIII sajandil kuulus asula O'Rourke'idele, kes rajasid asulasse esindusliku mõisakompleksi ja juustutööstuse. Kuni 1917. aastani oli Usielub Venemaa Keisririigi koosseisus, 19191939 kuulus Poolale, 19391991 kuulus Nőukogude Liidu koosseisu. 1940. aastal kaotas asula alevi staatuse.