Voldemar Puss

Allikas: Vikipeedia
Voldemar Puss
Sündinud 1886
Järve küla Kohtla vald
Surnud 21. november 1932
Auaste polgukomandör
Juhtinud 6. Eesti kommunistlik kütipolk
1. Tallinna Eesti kommunistlik kütipolk
Sõjad/lahingud Eesti Vabadussõda
Vene kodusõda

Voldemar Puss (1886 Järve küla, Kohtla vald, Virumaa21. november 1932) oli eesti päritolu nõukogude sõjaväelane ja 1. detsembri riigipöördekatsest osavõtnu.

Voldemar Puss oli Eesti Vabadussõjas Nõukogude Venemaa Punaarmee poolel Eesti iseseisvuse vastu sõdinud Eesti kütivägede 1. Eesti Kütidiviisi koosseisus 6. Eesti kommunistliku kütipolgu ja 1. Tallinna Eesti kommunistliku kütipolgu polgukomandör. V. Puss astus VK(b)P liikmeks 1918. aastal.

Pärast Eesti Vabadussõda osales Punaarmee koosseisus Vene kodusõjas, oli 7. Ukraina polgu ja 7. kütipolgu komandör ja osales lahingutes Lõuna-Venemaal Aleksandr Koltšaki, Peter von Wrangelli ja Nestor Mahno vägede vastu.

1924. aastal suunati ta illegaalsele tööle Eestisse, kus osales 1. detsembri riigipöördekatse ettevalmistamisel ning oli ühe rünnakrühma (II pataljoni) komandör. (Vaata 1. detsembri riigipöördekatse), kuni 1925. aastani juhtis ta põrandaalust parteitööd Eestis, hiljem teenis sõjaväelasena Punaarmee sõjaväeluures NSV Liidus Leningradis.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]