Viktorija Mullova

Allikas: Vikipeedia

Viktorija Mullova (vene Виктория Муллова; sündinud 27. novembril 1959) on vene viiuldaja.

Viktorija Mullova sündis Moskva lähedal Zukovskis ja õppis Moskva muusikakoolis, seejärel Moskva Konservatooriumis Leonid Kogani käe all.

Mullova võitis rahvusvahelise Sibeliuse-nimelise viiuldajate konkursi 1980. aastal ja rahvusvahelise Tšaikovski-nimelise konkursi 1982. aastal.

Põgenemine Nõukogude Liidust[muuda | muuda lähteteksti]

Kontserdireisilt Soomes 1983. aastal otsustas Mullova Nõukogude Liitu mitte enam tagasi pöörduda. Koos oma klaverisaatja Vahtang Jordaniaga põgenes ta Yleisradio ajakirjaniku Jyrki Koulumiehe abiga Kuusamos hotellist, jättes maha Stradivari viiuli. Koulumies sõidutas põgenikud üle Rootsi piiri Haparandasse. Sealt sõitsid nad edasi Stockholmi; et oli nädalavahetus, pidid nad varjatult USA saatkonna avamist ootama. Paar päeva hiljem olid nad juba Washingtonis.

Muusikukarjäär[muuda | muuda lähteteksti]

Viktorija Mullova on esinenud nii solistina kui ka paljude orkestrite, näiteks Philharmonia, Viini, Montréali ja San Francisco sümfooniaorkestri ning Baieri Raadio Sümfooniaorkestri koosseisus.

Mullova on tuntud ka oma uudsete džässiinterpretatsioonide poolest. Ta on esitanud muu hulgas Miles Davise, Duke Ellingtoni ja The Beatlesi lugusid.

Ta on esinenud külalissolistina ka koos ERSO-ga.

Praegu elab Viktorija Mullova Londonis. Vahtang Jordania jäi USA-sse ja suri 2005. aastal vähki.

Plaate[muuda | muuda lähteteksti]

Artikleid[muuda | muuda lähteteksti]

  • Green, Andrew. "Footloose & fancy free: Viktoria Mullova", BBC Music Magazine, veebruar 2001, lk 24–27
  • Wigmore, Richard. "Playing beyond perfection", Gramophone, november 2002, lk 24–27

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]