Vikipeedia arutelu:Vikiprojekt Muusika

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Tere kõigile, kes tahavad Vikipeedia muusika osa paremaks teha. Soovin abi. Kuidas saab alapealkirjast linki teha. Näiteks siin : http://et.wikipedia.org/wiki/Muusika_ajalugu#Vanaaja_muusika Tahaks esialgu lingiks teha vanaaeg, keskaeg, romantism. Tegelikult tuleks teha eralgi artikkel, seda aga hiljem. Püüan enne süstematiseerida seda, mis on juba olemas.—Eelneva allkirjata kommentaari kirjutas Tiuks (arutelukaastöö) .

Tere! Üldiselt ei peeta pealkirjade lingistamist heaks stiiliks. Mõistlikum on kasutada vastava peatüki esimeses lauses sama väljendit, mis pealkirjas ja panna link sinna. Arutelulehekülgedel trüki allkirjastamiseks ~~~~. --Ken 17. august 2007, kell 15:51 (UTC)

Kas malli kohta on arvamust. Igal kategooria muusika ajalugu artiklil peaks selline mall olema. Tahaks sellist malli, kus olles muusika lehel ja tahaks teada ajaloost näiteks milline arhitektuur oli keskajal.—Eelneva allkirjata kommentaari kirjutas Tiuks (arutelukaastöö) .

Soovitan pealkirju: Esiaja muusika, Vanaaja muusika, Keskaegne muusika, Renessanssmuusika, Klassikaline muusika (süvamuusika kohta artikkel süvamuusika), romantiline muusika, 20. sajandi süvamuusika, nüüdismuusika (artiklis on küll teine tähendus, mis on minu meelest aga vaieldav). Peale selle, voolud ei ole üheselt iseloomustatavad ajavahemikuga. Andres 17. august 2007, kell 19:20 (UTC)

Vikisõnaraamatusse võiks teha muusika sõnastiku analoogiliselt praeguse geoloogia sõnastikuga. Arvan, et spetsiaalset kategooriat pole (vähemalt esialgu) tarvis, muidu läheb asi liiga keeruliseks. Andres 20. august 2007, kell 06:05 (UTC)

Vaata vikisõnaraamatu esilehelt rubriiki "Sõnastikud". Võiks olla ükskeelne sõnastik, kus oleksid muusikaterminid koos definitsioonidega. Andres 20. august 2007, kell 06:08 (UTC)

Olen eelnevaga nõus. Soov oleks ühildada Ajaloo kategooriaga Renessansmuusika jne. Ajaloo artiklis peaks kajastuma alapealkirjadena kultuuri osa (näiteks Renessansmuusika). Ajaloo perioodides ei räägita renessansist. Uusaeg on rohkem ajaloo jaoks. Lähiaastatel tuleb mul muusikaajalugu jälle õppimisele ja siis vaatan kriitilise pilguga kõik üle. Palju on aega möödas, kui ma seda õppisin ja nüüd tuleb meelde tuletada. Püüame üheskoos mingit ühtset süsteemi luua.--Tiuks 20. august 2007, kell 15:06 (UTC)

Kas Sa mõtled, et artiklis Ajalugu tuleks rääkida muuhulgas renessanssmuusikast?
Palun selgita, mis sind praeguse olukorra puhul häirib. Muidu ma ei saa aru, mida Sa teha tahad. Andres 20. august 2007, kell 15:41 (UTC)

Andres 20. august 2007, kell 15:41 (UTC)

Kui õpitakse muusikaajalugu, siis on tähtis orienteeruda tavalises ajaloo, kui ka muusika ajaloos. Kui uurid Vikipeedias Ajalugu ja tahad sama aja muusikaajalugu teada saada, siis ei saa ajaloo lehelt muusikasse otse minna, sest ei ole linki või kategooriat. Samamoodi on vaja teada ühe ajastu muusikat, kunsti ja kirjandust. Ajalugu ja kultuur peab olema kiiresti kättesaadav. Seepärast ma tahan ka navigeerimise kaste teha. Praegu on vaja niipalju otsinguid teha, et midagi teada saada. Võib olla on sellest selgitusest abi. Ajaloo artikkel on sellisel juhul kasutuskõlbmatu. Ma ei ole vaadanud, mis ajaloos üldse kirjas on. Olen viimasel ajal saanud ajaloo materjale mujalt (internetist), sest vikis ei ole neid. --Tiuks 20. august 2007, kell 18:54 (UTC)

Saan aru.
Artikkel Ajalugu vajab palju tööd, aga selles artiklis on jutt ajaloo mõistest, mitte maailma ajaloost. Andres 20. august 2007, kell 18:59 (UTC)

Tervitan Tiuksi väärt algatust! Mõned mõtted:

  1. Ma ei saa päris täpselt aru artikli alapealkirja "Kategooriad" alla koondatud klassifikatsioonist. See on nii lai, et selle pealkiri võiks olla "Üldine kultuurilugu" vms. ja kuuluda ka vastavasse suuremasse projekti. Praegusel kujul annab ta minu meelest projektist "Muusika" väära pildi.
  2. Kui keegi viitsib asjaga jännata, siis minu meelest peaks iga muusika-alane artikkel jooksma otse ka kategooria "Muusika" alla. Praegu valitseb seal segadus. Osad artiklid on otse muusika kategoorias, osad allkategooriates, kolmandad veel kusagil mujal. Kui põhikategooria alla jaotumine on olemas, võib artikkel jaotuda vajadusel veel muudesse täpsustavatesse allkategooriatesse.
  3. Ma ei liialdaks praegu liiga jõulise mallide tegemisega. Juba pealiskaudsel vaatlusel tundub selline ennatlik klassifitseerimine tihti eksitavana. Miks on klassifitseeritud nii ja mitte teisiti? Kas arvesse on võetud kõik võimalikud klassid?

--Andrus Kallastu 11. oktoober 2007, kell 01:35 (UTC)

Mul on hea meel, et on keegi veel kes tahab luua muusikast õiget pilti. Kategoorid tahavad uuesti korrigeerimist, vastavalt tekkinud olukorrale. Muusika kategooriasse peaks vist kõik artiklid jooksma, sest muusikateooria peaks olema muusika alamkategooria jne. Üldine kultuurilugu oleks täitsa hea üldkategooria. Põhimõte peaks olema selles, et ühe ajastu kunsti, kirjanduse ja muusika asjad oleks kergelt leitavad. Selles aitavad navigeerimise mallid. Kui muusikateooria korda saab, siis tuleb kultuurilugu ette võtta.--Tiuks 11. oktoober 2007, kell 21:59 (UTC) Samas tuleb ühildada ka ajalooga kategooriaga, sest viki on nii üles ehitatud ja nii oleks ka õige. Kultuuri kõrval peab tundma ka ajaloo sündmusi, siis on pilt täielik.

Albumite nimekiri[muuda lähteteksti]

Mind on see "probleem" päris kaua häirinud - Kasutaja:4nd3r/Albumlist. --4nd3r 15. aprill 2008, kell 18:52 (UTC)

Mis täpsemalt.--Tiuks 15. aprill 2008, kell 20:46 (UTC)
Eks ikka see, et igaüks teeb omamoodi ja puudub ühtne standard. Aga uurin neid malle veidi ja siis vaatab edasi. Küll aga leian, et kohati on see raiskamine. Olgugi, et osadel ansamblitel on metsik disko, kuid bändid, kel vaid üks või kaks albumit... eraldi lehele? Ja seal omakorda üks latakas kast ning selle sees omakorda link, mis viib sind albumi artiklisse. Liiga palju klikke. Aga võib-olla seletan ma segaselt. --4nd3r 15. aprill 2008, kell 20:55 (UTC)
Navigeerimiskast on artikliga samal lehel ja see ei eksitaks, sest igal albumil on ju see kast all. Diskograafia puhul tuleb vaadata. Kui vähe plaate on, siis ei ole mõtet vist malliga teha. See selgub töö käigus. --Tiuks 15. aprill 2008, kell 21:12 (UTC)

Teatmeteosed ja andmebaasid[muuda lähteteksti]

Kui teen selle projekti nagu Vikipeedia:Vikiprojekt Muusikud, siis tuleb teatmeteoste loend alamlehele Vikipeedia:Vikiprojekt Muusika/Teatmeteosed ja andmebaasid. Võid selle ka kohe ümber tõsta ja lingi põhilehele jätta. --Tiuks 4. august 2008, kell 10:07 (UTC)

Ma ei mõelnud seda niivõrd loendina, kuivõrd viitena olulisematele allikatele. Alustasin kunagi lehte Muusikakirjanduse loend, mille vajalikkuses kaheldi. Tegelikult võiks täiendada ka seda.--Andrus Kallastu 4. august 2008, kell 15:31 (UTC)
Vahet ei ole kuidas me projektis teda nimetame. Põhiline, et info on olemas. Kas alamlehe nimi sobib? "Teatmeteosed ja andmebaasid". --Tiuks 4. august 2008, kell 19:17 (UTC)
Jah.--Andrus Kallastu 5. august 2008, kell 07:14 (UTC)

There are many songs you can´t writing an article about, so I want to start this new Project. If you are interested in you can write it your name in the list. Thank you. --Habitator terrae (arutelu) 24. märts 2018, kell 17:34 (EET)[vasta]