Vikipeedia arutelu:Esileht/Arhiiv 2

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Täna, kolmandal augustil, väidab esileht mulle kangekaelselt, et on jätkuvalt 29. Juuni... lehe refresh'imine asja ei muuda. Ehk keegi oskab asja põhjust seletada / asja korda teha? DubZog 3. august 2008, kell 11:02 (UTC) EDIT: Justkui imeväel sai asi iseenesest korda... seega, never mind. DubZog 3. august 2008, kell 11:16 (UTC)

Minul näitab 3. august. --Tiuks 3. august 2008, kell 11:05 (UTC)

Tõstan arhiivi 1 kõik materjalid, mille viimane redigeerimine oli ennem 2006 juuni algust. Põhjendan seda tõsiasjaga, et lehekülg on kasvanud +48k suureks. Lisan arhiivi järele kõik pealkirjad, mis olid selles käsitletud.--m2s87 22. oktoober 2006, kell 20:43 (UTC)

Rubritseerimine[muuda lähteteksti]

Tõstsin majandusteaduse tehnika ja rakendusteaduste alla. Ma ei tea, kas see on õige, aga igatahes humanitaarteadus ta ei ole. Enam-vähem sama lugu on ka politoloogia ja sotsioloogiaga. Need kolm võiks arvata sotsiaalteaduste hulka. Mis oleks, kui täiendaks rubriigi nimetust nii, et see oleks "Humanitaar- ja sotsiaalteadused"? Sellisel juhul võiks majandusteaduse tagasi tuua. Teisest küljest jälle, tööstus, kaubandus, teenindus jne on majandusharud, kuigi nendega tegelevad teadused ei pruugi, kuigi võivad käia majandusteaduse alla. Andres

Minu arvates võiks küll võtta kasutusele rubriigi "Humanitaar- ja sotsiaalteadused", sest mõnel juhul see piir nende kahe vahel on suht hägune või puudub sootuks. Kõik on ju kokkuleppe küsimus.

Kas ei võiks olla nii, et õigusteadus (ja mõni teine asi) on kahes rubriigis? Kui ma teda ühest rubriigist ei leia, siis ma ei tea, kas teda üldse pole või tuleb teda otsida mõnest teisest rubriigist. Ma ei pruugi osatagi teda sellest kohast otsida, kus ta on. Andres

Ei pannud seda õigusteaduse märkust siin enne tähele. Põhimõtteliselt võiks ju olla see ka kahes kohas, aga minu arvates ta sinna tehnika- ja rakendusteaduste alla ei sobi. See hämmastas mind, seetõttu selle sealt ära kustutasin. Muidugi võib selle tagasi panna, aga siis kuhugi teise kohta, samas momendil sellist valdkonda mu meelest veel ei ole, kuhu ta sobiks. Jukko

Noh, kui ei sobi, siis ei sobi. Andres

Ma ei ole iialgi näinud, et majandusteadus oleks liigitatud "tehnika ja rakendusteaduste" alla. Ta on alati "ühiskonnateaduste" rubriigis. Kas tõstaks ta "ühiskonna" alla või teeks "humanitaar + ühiskonna" rubriigi? Ott 24. september 2006, kell 23:28 (UTC)
Sotsioloogia on praegu rubriigis "Ühiskond". Siis oleks loomulik ka "Majandus" (minu meelest oleks see parem kui "majandusteadus") sinna tõsta. Andres 24. september 2006, kell 23:35 (UTC)
Nqus. Ainult et majandus on laiem kui majandusteadus, seega siis poleks teadusele viidet. Aga tyhja tost. Ott 25. september 2006, kell 12:34 (UTC)
Tahtsingi nii teha, et viited oleks asjadele enestele, mitte teadustele. Ainult sotsioloogia puhul seda ei saanud. Andres 25. september 2006, kell 13:32 (UTC)

Ühiskonna all võiks olla olemas ka selline kategooria nagu Riik. Või siis mitte =)

"Kommunikatsioon"[muuda lähteteksti]

Arvan, et "kommunikatsioon" ei sobi esilehele. Mis te arvate? Kuhu selle võiks panna? Arvan, et ka "Sotsiaalteadused" on üleliigne. Andres 23:18, 30 Aug 2004 (UTC)

Et keegi midagi ei vastanud, siis ma tegin omatahtsi muudatusi. Andres 15:57, 31 Aug 2004 (UTC)

Vikitsitaadid[muuda lähteteksti]

Esilehele tuleks panna ka link Vikitsitaatidele, või pigem oodata, kuni tolle esilehe korda saab. Andres 23. aprill 2006, kell 07.20 (UTC)


Tahtsin saada lahti sõnast "Aktuaalne!", aga ka roosa riba läks kitsaks. Andres 8. juuni 2006, kell 17.36 (UTC)

Imho ongi ilusam - Ahsoous 8. juuni 2006, kell 17.46 (UTC)

Wikispecies[muuda lähteteksti]

Hello all,

Wikispecies is a sisterproject of Wikipedia, within the Wikimedia Foundation. A lot of Wikipedia's do have a template to give a notification that there is also an article about a certain subject in Wikispecies. This is usually located at template:Wikispecies. However, I did not find it there on your wikipedia. If you have it on another name, please make a redirect to it from templates:Wikispecies. The software will then use the template directed to. If it doesn't exist, please translate it from en:template:Wikispecies, so it can be used. Thanks a lot on forehand. Effeietsanders 8. juuli 2006, kell 22.40 (UTC) (you can contact me through nl:user talk:Effeietsanders)

Esilehe olemasolu[muuda lähteteksti]

Kas see on minu viga või on nõnda, et sisselogimata ei ole võimalik esilehte näha?
Igastahes ma leian, et kui see ei ole minu isiklik probleem, siis on lugu vilets, kuna juhuslikule külalisele, kes esilehele sattunud, näib asi küll väga kahtlane ja tulevikus ta vaevalt Wikpeediat külastaks.
iffcool 19. september 2006, kell 18:31 (UTC)

jah, miski viga peab olema, mul on sama asi, kui olen välja loginud --Dj Capricorn 19. september 2006, kell 19:05 (UTC)
paistis olema miski protectioni kala... mul oli sama nali... enda jaoks sain asja korda... kuidas teistea lood on? - Ahsoous 19. september 2006, kell 20:01 (UTC)
Minul on kõik korras. --Mona 19. september 2006, kell 20:18 (UTC)
Mul on ka nüüd korras, nii sisse logides kui ka logimata. Jaan513 19. september 2006, kell 20:57 (UTC)

What language is this? I am Afrikaans and I can understand quite a few of these words... is this a germanic language? I guess it's spoken somewhere in Europe. Please answer me? Thanks! Oh yes, message me here: en:user:adriaan90 --198.54.202.254 8. oktoober 2006, kell 15:41 (UTC)

This language is Estonian. --Kristjans 25. juuni 2007, kell 01:33 (UTC)

Ettepanek: parandada esilehte[muuda lähteteksti]

Üle toodud Üldisest arutelust

Minu ettepanek oleks selline, et tuleb korda teha ja muuta kenamaks ja atraktiivsemaks esileht ja teha nö tervitusmall uutele tulijatele (seal oleks kirjas vajalikud lingid jne). Esileht oluline sellepärast, et kui see kena, siis ka inimesed suhtuvad projekti tõsisemalt, viitsivad projekti kaasa lüüa ja miks mitte ka distsiplineerib (kirjutavad korralikumalt). Praegu on kõik nii korratu ja ebamäärane. Kõik see jätab suvalise veebilehe mulje. Esilehel võiks olla ka valitud kuuartikkel mida üheskoos korrastada. --Mona 7. oktoober 2006, kell 12:19 (UTC)

Teen ettepaneku võtta esimeseks kuu artikliks Keevitamine. Või siis midagi muud masinaehitusega seonduvat.--Animagi 7. oktoober 2006, kell 12:22 (UTC)

Kui esilehte tahetaks parandada, siis tuleks ilmselt üheskoos valitud sündmused vähemalt oktoober-(november) ära teha (et need esilehele üles panna) ning võib-olla siis ka üles panna mingi valitud artikkel kas kuuks, nädalaks. Üldiselt esilehe tegemine paremaks võib tõesti mingisugust distsiplineeritust tõsta. Ennist mainitud punaste linkide vastu, mis sellega tekivad ei oska midagi välja pakkuda, ehk ongi ahvatlevad uutele --Dj Capricorn 7. oktoober 2006, kell 12:27 (UTC)

Mona ettepanek on väga hea. Esileht on praegu tõesti natuke juhusliku ilmega. Kuu või nädala koostööartikkel oleks ka väga hea, isegi kui iga kord vedu ei võeta (masinaehitusest ei oskaks ridagi kirjutada :)) Tiina357 7. oktoober 2006, kell 13:05 (UTC)
esilehe koha pealt niipalju, et keegi miski hetk tekitas siia lehe Esileht/Uus, minu meelest päris kena, kuigi vajab nati parandamist - Ahsoous
Minu mäletamist mõõda oli see Peep. Näeb küll sümpaatne välja, kuid pole ühtegi artiklit. Minu meelest võiks esilehel olla isegi mitu artiklit nagu teistes keelteski. Ning vähemalt üks peaks olema seotud, kui mitte otse masinaehitusega siis vähemalt tehnikaga laiemalt. Seda selleks, et tehnikainimesi siin peaaegu pole ning kaasaegset eestikeelset erialakirjandust ilmub ikka häbematult vähe. Ehk aitab tuua artikkel esilehel mõne inimese tehnikast kirjutama. Ja kui sisulisi muudatusi ei oska teha siis vormi saab ikka muuta, kasvõi komasid parandada. Üldiselt arvangi, et esilehe artiklid peaksid olema erinevatelt elualadelt, et valitseks tasakaal. Kuid ma veelkord rõhutan, et kindlasti peaks olema üks artikkel tehnikast.--Animagi 7. oktoober 2006, kell 13:52 (UTC)
Peebu variant on väga ilus. Kui panna keeled vasakule, kus nad artiklite juures on, tekib palju ruumi artiklite jaoks. Tiina357 7. oktoober 2006, kell 14:08 (UTC)
Korrastamist vajavate artiklite koht ei ole esilehel. Selleks on community portal vms. Esilehel võiks olla eeskuju vääriv artikkel mis tahes valdkonnast, kuid minu meelest pole meil ühtegi artiklit, mida tõesti eeskujuks tuua võiks. Ühe artikli korrastamistalguid on ju ennegi üritatud teha, kuid minu mäletamist mööda on need läbi kukkunud. Ega seegi asja parandaks kui link korrastamist, toimetamist ning täiendamist vajavale artiklile esilehte "kaunistaks". Siim 7. oktoober 2006, kell 14:32 (UTC)
Sellele, et meil pole ühtegi korraliku artiklit vaidlen ma vastu. Vaata näiteks artikleid Planetaarülekanne, Merkuur, Hammasrataspump, Teine Maailmasõda, Veerelaager jne. Kohati anname ka Inglise Vikile silmad ette.--Animagi 7. oktoober 2006, kell 14:43 (UTC)
Planetaarülekande, hammasrataspumba ja veerelaagri artiklite sisu kohta ei saa ma anda pädevat hinnangut, sest tean sellest valdkonnast vähe, kuid artiklites käsitletud materjal pole ju ammendav. On palju muudki, mida peaks käsitlema. Näiteks mida siis ikkagi hammasrataspumbaga pumbatakse ja kuskohas? Kui levinud selline pumbatüüp on? Kes ja millal ta leiutas? jne. Artikli lõpus võiks olla välislinke täiendavatele materjalidele (need võivad olla ingliskeelsed, sest eestikeelseid nagunii ei ole), et asja uurimisega edasi minna. Mis puutub artiklisse Teise Maailmasõja kohta, siis võib öelda, et alguse kohta pole viga, kuid see teema vajaks ikka natuke põhjalikumat käsitlust. Minu hinnangul on Merkuuri artikkel neist viiest näitest kõige kehvem. Näiteks on seal palju siselinke puudu ning geoloogia osa on puudulikult esitatud. Ma nõustun, et arvestades eestikeelse Vikipeedia tänast taset on need artiklid täiesti korralikud, kuid ükski neist ei vasta sellele standardile, millisena mina eeskujulikku Vikipeedia artiklit ette kujutan. Siim 7. oktoober 2006, kell 15:40 (UTC)

Üle oma varju ei hüppa. Need artiklid oleksid siiski enamusele tegijatest eeskujuks. Nõus, et ühistööna parandatav artikkel võib esilehel imelikult mõjuda. Vaatan, et siin on kogukonnaleht isegi olemas, aga link sinna on nii tagasihoidlikul kohal, et ma ei olegi vist varem sealt abi otsima sattunud, on olnud tunne, et reeglid (nimekirjutus, näidisartklid jms) on suht raskesti leitavad. Tiina357 7. oktoober 2006, kell 19:45 (UTC)

Minu meelest tohiks esilehele paigutada linke ainult eeskujulikele artiklitele (või hädapärast lihtsalt nii vormilt kui ka sisult laitmatutele artiklitele). Eeskujulikke artikleid on meil praegu väga vähe Vikipeedia:Eeskujulikud artiklid. Needki on eeskujulikeks tunnistatud enne Siimu tulekut ning Siim ei nõustu nende eeskujulikkusega, sest nad on geoloogia seisukohast puudulikud.
Minu meelest me peaksime alustama sellest, et sõnastame nõuded eeskujulikele artiklitele (need nõuded olid meil enam-vähem sõnastatud, aga need võiks uuesti läbi arutada) ning seejärel püüame koostöös viia teatud arvu artikleid eeskujulike artiklite tasemele või nii lähedale sellele, kui me ühise pingutusega suuname. Valime hääletusega mõne artikli väljas ja töötame selle kallal, kuni oleme saavutanud maksimumi, mis praeguste tegijatega võimalik. Siis võtame ette järgmise jne.
Masinaehituse temaatika ei ole iseenesest halb, kuid karta on, et siis langeks põhiraskus ühele tegijale. Teised ei oskaks suurt midagi muud teha kui nuriseda, et see või teine asi on arusaamatu (muidugi on niisugune nurin igati vajalik, sest asjatundja ei suuda tavaliselt kirjutada võhikule arusaadavaid artikleid). Muidugi ei pea artikkel ise tagama oma arusaadavust, vaid selleks on tarvis linke teistele artiklitele.
Mida teha, et reeglid oleksid kergemini leitavad? Minu meelest läheb esilehelt nähtavalt kohalt link reeglite juurde.
Võiks ju proovida kahte strateegiat. Võtta mõni suhteliselt hea, kuid spetsiifilise teemaga artikkel või siis mõni kehv või lausa olematu, kuid kõigile enam-vähem arusaadava ainevallaga artikkel. Andres 7. oktoober 2006, kell 21:45 (UTC)
Reeglitele läheb linke mitmest kohast, kuid spetsiifilisemad on lingitud kogukonnavärava alla ja ma ei ole alati taibanud neid sealt otsida. Üks võimalus oleks panna uuele väljapakutud esilehele 'Kuidas saab aidata' kasti suur link kogukonnaväravale, sealt siis hargneb edasi kõik muu. Sinna saaks riputada ka nädala/kuu koos tehtava artikli. Tervitusmall oleks samuti vajalik. Tiina357 9. oktoober 2006, kell 21:02 (UTC)
Esilehel on sissejuhatavas artiklis lause "Vaadake ka Vikipeedia reegleid", kus on link reeglitele ning reeglite juurest omakorda lähevad ka lingid spetsiaalreeglitele. Mul ei ole midagi selle vastu, kui link reeglitele oleks silmatorkavamas kohas, aga esilehelt seda ära kaotada minu meelest pole tarvis.
Kui meil tõesti on koos tehtav artikkel, siis võiks ehk olla ka esilehelt sellele link, aga võib-olla oleks siiski parem, kui see jääks vanemate olijate omavaheliseks asjaks.
Ma ei poolda üldse tervitusmalli mõtet. See jätaks minu meelest mulje, et tervitab automaat. Minu meelest ei tohiks paisata uuele kasutajale valimatult infot, vaid tuleks anda seda sedamööda, kuidas ilmneb, et ta seda vajab. Andres 10. oktoober 2006, kell 07:01 (UTC)
Mul ei ole midagi uue kujunduse vastu, kuigi minu meelest pole ka vanal viga midagi. Aga võib-olla oleks see osa vanast tekstist, mis uues variandis on kadunud, ikkagi vajalik. Andres 10. oktoober 2006, kell 07:10 (UTC)

Teeks otsa lahti ja alustaks arutelu ja lehe parandamist vastava lehe arutelus. Seni on kolm esilehe varianti Esileht/Uus, Kasutaja:TarmoK/esleht, Kasutaja:Boy/Esileht. Millise neist aluseks võtame. Arvatavasti esimese, kuna seal pole valitud sündmusi, mida pole ka meil, aga kas me ei võiks sinna panna jooksvaid sündmusi. Suuresti tänu Toomasele on seal alati mida lugeda. Mulle isiklikult meeldib TarmoK variant kõige rohkem.

Andres mida sa mõtlesid puuduvate osade all, kas lühitutvustust? --Mona 10. oktoober 2006, kell 08:52 (UTC)

Pidasin silmas sissejuhatavat artiklit praegusel esilehel. Osa selle sisust on Peebu variandis puudu.
Esialgu on minu meelest vara valitud sündmuste esiletoomiseks, sest nende taga pole korralikke artikleid.
Valitud artiklid võiksid olla, sest meil on kaks eeskujulikuks tunnistatud artiklit – Hanerahu ja Tammiski nukk. Võiksime need artiklid värske pilguga üle vaadata. Mulle torkas silma, et nendes on hulk punaseid linke. Need võiks siniseks teha. Et saada valitud artikleid juurde, tuleb koostöö abil hakata kujundama järjest uusi eeskujulikke artikleid. Arvan, et sellest võiks Vikipeedia paremakstegemine alata. Andres 10. oktoober 2006, kell 11:19 (UTC)
Minu silmis on praeguse esilehe probleemiks see, et leht algab suure tekstiblokiga - uude kohta sattudes inimene üldiselt ei viitsi selliseid asju lugeda. Peebu variandi eelis on, et peale vaadates saad kohe aru, millega on tegemist: alguses on otsinguväli, olulisemad teemad (mis on vikipeedia? kuidas kaasa lüüa?) on selgelt ja lühidalt esile tõstetud. Kellel huvi, saab linkide kaudu pikemalt lugeda. Ka ei ole minu meelest ligitõmbav praegune eri toonides pastelne taust - kõik kokku mõjub kuidagi ähmaselt, ebaharmooniliselt. Nagu oleks sattunud mingile tehnilisele küljele. Peebu väljapakutu on selgem ja kirkam. Tiina357 10. oktoober 2006, kell 13:20 (UTC)
Siinkohal võiks ehk rakendada siis nn proovimisfaasi, et vaadata kuidas see mõjub, sest esilehe muutmine vaevalt vanu tegijaid eemale ajab; ehk tekib siis ka teisi efektiivsemaid ettepanekuid --Dj Capricorn 10. oktoober 2006, kell 15:03 (UTC)
Ma lõpetan enda versiooni ka kohe pea, julgen arvata et see on kõige sobivam. I teoorias vastab kõigele mis eelnevalt sai soovitud. Kasutaja:M2s17/Esileht --m2s87 22. oktoober 2006, kell 22:30 (UTC)
Otsustasin, teengi püsiva versiooni valmis. Parem kui eelmine, on ta igastahes. Esileht näeb hea välja vähemalt resolursioonides 800x600-1280x1024. Ainukeseks erinevuseks sirvijate vahel võin tähelda, et IE6 või varajasemad ei saa läbipaistva ala kuvamisega hakkama. Kui esileht võetakse vastu, siis paigaldan piltidele sama värvi tausta.--m2s87 23. oktoober 2006, kell 01:27 (UTC)

Leidsin fotograafia märksõna alt lingi fotovikisse, kuid sinna ei pääse esilehelt. avjoska 8. juuli 2006, kell 08.48 (UTC)

Fotoviki ei ole Vikipeediaga seotud. Andres 8. juuli 2006, kell 09.11 (UTC)

Äkki leidub selle roosa taustavärvi asemele midagi paremat? See muidugi maitseasi, aga mis arvate? Virx 25. veebruar 2007, kell 21:32 (UTC)

Tehniliselt on võimalik kasutada mis tahes värvi. Andres 25. veebruar 2007, kell 21:34 (UTC)

Kas Entsüklopeedia sektsiooni all olevad lingid nagu astronoomia, bioloogia, füüsika jne ei peaks olema mitte kategooriatele? Minu jaoks isiklikult tunduks kuidagi loogilisem siis, kui need avalehe lingid kuhugi konkreetsesse kohta ei viiks.--Celldwellcius 20. juuni 2007, kell 21:45 (UTC)

Ei. Need avavad linkide ahelad, mille kaudu peab ligi pääsema mis tahes artiklile. Kategooriad on dubleeriv struktuur. Andres 21. juuni 2007, kell 07:23 (UTC)

Ettepanek: midagi tõsiselt kuupäevaga ette võtta[muuda lähteteksti]

Ühepäevasest hilinemist saab veel aru. Aga täna, 18. oktoobril on esilehe kuupäeva 13. oktoober. Viis päeva maas. Kystilla 18. oktoober 2006, kell 17:01 (UTC)

Vale kuupäev tuleneb arvuti vahemälust (cache). Selleks et vahemälu tühjendada, tuleb vajutada Internet Exploreri puhul (vist) spetsiaalklahv F7, Firefoxi puhul Ctrl+Shift+R. Andres 18. oktoober 2006, kell 17:16 (UTC)

Taastasin esilehe endise kuju. Olen kategooriliselt selle vastu, et esilehe kujundust muudetakse ilma arutelu ja ettevalmistuseta. Soovitan teha uue kujunduse katsetamiseks eraldi leht. Selle juures saab asja arutada. Andres 23. oktoober 2006, kell 07:19 (UTC)

Arutada võib lehel Vikipeedia arutelu:Hääletused/Esilehe muutmine, samas saab anda ka oma hääle sobivaimale. Lehel Vikipeedia:Hääletused on kõik lehed, mis on pakutud esileheks.

-- Vikipeedia on olemas paljudes keeltes ja mitmes keeles võistleb ta juba trükitud entsüklopeediatega, ma esialgu veel vikit elusaks ei loeks (tema) ?

Sõna "ta" võib kasutada ka elutute asjade kohta. Andres 17. november 2006, kell 22:20 (UTC)

Ats, muudatusettepanekud käivad siia, mitte otse esilehele. Siim 21. detsember 2006, kell 21:52 (UTC)

Kas selle esilehe kujundusega siis ei võetagi miskit ette? Jocker

Mingi hääletus küll toimus, kuid konsensusele ei jõutud. Kujunduse osas vist jõuti üksmeelele, aga rubriikide osas mitte. Eriti suured on lüngad kuupäevad osas ja valitud sündmuste osas --Dj Capricorn 3. veebruar 2007, kell 21:59 (UTC)
Võiks ju esialgu kujundust muuta ilma sisu muutmata. Andres 4. veebruar 2007, kell 19:33 (UTC)
Kas või aga minu arvates võiks midagi sellega ette võtta. Näeb päris mage välja. Jocker

Hääletuse võitnud esimene variant (7 häält) ei muuda eriti midagi, kuna seal ajaloorubriiki ja valitud artiklit pole märgitud --Dj Capricorn 6. veebruar 2007, kell 22:06 (UTC)

Jutt on kujunduse muutmisest. Ajaloorubriiki ja valitud artiklit me ei saa praegu sisse panna, sest meil pole piisavalt korralikke artikleid, millele viidata. Andres 7. veebruar 2007, kell 07:46 (UTC)

Peaks olema ka link üldisele arutelule ja vikipeedia reeglitele. Andres 22. juuni 2007, kell 12:54 (UTC)


Vana esilehe arutelu peaks vist üle viima sealsele arutelulehele. Andres 22. juuni 2007, kell 13:11 (UTC)


Olen nagu paar tundi Vikipeediast eemal ja kohe on uus esileht tekitatud. Mida *****!? Ma ikkagi selleks tegin uue esilehe kujunduse, et mulle ei meeldinud ükski varem väljapakutud esilehe kujunduse variantidest. See hääletus oli aga läbikukkunud, kuidas sai seda siis ikkagi arvesse võtta. Ning kui minu variandi Päeva artikli osa ei sobi, saab selle ju alati nädala artikliga asendada. iffcool 22. juuni 2007, kell 22:09 (UTC)

Ma arvan, et hääletuse peaks ikkagi korraldama. Praegune esilehe kujundus ei pea tingimata jääma. Toetan ka nädala artikli rubriiki. --Metsavend 22. juuni 2007, kell 22:17 (UTC)
See siin on esilehe ajutine variant kuni uue esilehe kasutuselevõtule. Uue esilehe kujundus otsustatakse hääletusel. Asendus tehti sellepärast, et tundus, et on olemas üldine konsensus, et kõik teised variandid on paremad kui senine esileht. Andres 23. juuni 2007, kell 10:13 (UTC)
Arvan, et see variant valiti sellepärast, et siin pole täiendavaid rubriike. Andres 23. juuni 2007, kell 10:14 (UTC)
Huvitav huvitav!!! Kas vikipeedias on ka poliitpüroo. Sus-sus-sus ja inimene kadunud nagu anektoodis. Hääletust pole olnud, aga keegi kuskil siiski valis uue esilehe nagu Andres ütleb. Nii need asjad nagu ei peaks käima. Nõustun Metsavennaga, et hääletus tuleks nüüd kiiremas korras läbi viia.Akra 26. juuni 2007, kell 15:49 (UTC)
Kui keegi on selle vastu, et praegust esilehte ajutisena kasutada, pamgu siis vana esileht tagasi. Mina ei mäleta, kes selle asenduse tegi, eks vaadake järele. Ta tegi seda omal algatusel ja omal vastutusel. ja minu meelest on see kiiduväärne, sest see on samm asja edasiviimiseks. Mingit sus-sussi pole olnud. Mina lihtsalt selgitasin, et tegu pole valikuga, vaid esimese sammuga esilehe kujunduse parandamiseks. Seejuures püüti vana olukorda maksimaalselt säilitada. Ja keegi pole kunagi öelnud, et vana esilehe kujundus on parem kui ükskõik milline uutest kujundustest. Kes viitsib, palun algatage hääletus. Andres 26. juuni 2007, kell 18:00 (UTC)
Mina tegin esilehe asenduse. Üldise arutelu lehel olid mitu sagedast kirjutajat öelnud, et kõik muud variandid on paremad kui vana, ja et tark oleks asendada vana esialgu just sellega - ja siis arutada edasi. Mulle tundus, et sellega nõustujaid oli juba päris mitu, aga lihtsalt keegi ei teinud seda muudatust ära. Hääletus on ka minu arvates õige lahendus.ML 27. juuni 2007, kell 12:00 (UTC)
Väga vinge, et midagi liigub! Kohe hea, värske vaadata. Tiina357 27. juuni 2007, kell 12:15 (UTC)

Ainuke asi mis mulle praeguse esilehe kujunduse suhtes ei meeldi on see, et nimistus on viited suunatud kirjutistele. Minu meelest võiksid need üksustele, ehk kategooriatele viidata.

Üks väike kena liigutus oleks ehk ka keeltevalikusse väikesed lipukesed panna. Iseasi, kui mahukad need kokku tuleksid - tõenäoliselt mitte eriti.

Kristjans 23. juuni 2007, kell 01:39 (UTC)

Olen selle vastu, et asendada praegused lingid kategooriatega. Kategooriad on ikkagi nende jaoks, kellele meeldib neid kasutada. Pealegi pole nad paindlikud. On tähtis, et iga artiklini viiks linkide ahel esilehelt. Küll aga vüiks tulevikus need lingid asendada linkidega teemaportaalidele. Praegu meil selliseid portaale veel pole ning neid asendavad teemaartiklid. Muide, üks pakiline ülesanne oleks need teemaartiklid vähemalt heade artiklite tasemele viia.
Keelte ja riikide vahel pole üksühest vastavust. Andres 23. juuni 2007, kell 10:13 (UTC)

Teiste vikide artiklite arvud on vist üldse vananenud. Selle jaoks oli mingi mall. Andres 24. juuni 2007, kell 09:02 (UTC)


Majandusteadus ei peaks olema tehnika ja rakendusteadus, pigem ühiskond Ott 26. juuni 2007, kell 12:12 (UTC)

Sel juhul on seal rubriigis teisigi asju, mis peaks ühiskonna all olema. Arvan, et tuleks üks rubriik juurde teha. Andres 26. juuni 2007, kell 18:05 (UTC)

TEISTES WIKIDES SAAB VASAKPOOLSE ÜLALOGO KAUDU TEISTESSE KEELTESSE!


Mind tõsiselt häirib oranž päist ümbritsev joon, see omab sarnast elementi tühjade viidete punase värvusega. Pööran selle RGB'd 1 võrra. --M2s87 6. september 2008, kell 18:55 (UTC)

Kuidas saan mina aidata[muuda lähteteksti]

Minu arvates peaks olema: "Kuidas saad sina aidata".--Animagi 24. juuni 2007, kell 15:06 (UTC)

Minu pärast võib ükskõik kumb olla. Arutame. Samas oleks vist teine järjekord ka parem - "kuidas sina saad aidata". Peep 24. juuni 2007, kell 20:33 (UTC)
Siis juba: 'Kuidas Sina saad aidata?' --Metsavend 25. juuni 2007, kell 09:29 (UTC)

Statistikalehel tuleks tõlkida lause The job queue length is x. Samal lehel peaks alapealkiri olema Kasutajate statistika. Seda saab vist vaid Andres teha. --Metsavend 25. juuni 2007, kell 09:29 (UTC)

seda saab muuta tegelikult iga administraator. Konkreetselt too esimene lause on lehel MediaWiki:Sitestatstext - Ahsoous 25. juuni 2007, kell 10:30 (UTC)

Wikipediasisters osa laius[muuda lähteteksti]

Minumeelest võiks lisada laiusemäärangu 100%. Suuremate ekraaniresolutsioonidega jääb muidu see osa leheküljest imelikult kitsam kui teised. Kui vastuväiteid pole võin ära teha.--Boy 29. juuni 2007, kell 18:51 (UTC)

Kuna keegi vastu ei tundu olevat, siis viin muutuse sisse.--Boy 1. juuli 2007, kell 09:11 (UTC)

Seoses esilehe vahetamisega läks kaduma kuupäev. Arvan, et see võiks siiski olla. --Metsavend 1. juuli 2007, kell 09:18 (UTC)

Jah, minagi olen paar korda vaadanud, et "Täna on..." on ära kadunud. avjoska 1. juuli 2007, kell 10:40 (UTC)
Minuarvates on see võrdlemisi mittevajalik informatsioon ensüklopeedia kontekstis. Kuupäeva saab iga arvutit kasutav inimene hõlpsasti ka ise teada. Lisaks esines aegajalt probleeme, kus see kuupäev oli mõnedele kasutajatele vale.--Boy 1. juuli 2007, kell 11:43 (UTC)
minul näitab, et "Täna on 29. veebruar 2008."...--Hendrix 14. märts 2008, kell 09:10 (UTC)

Norra keel[muuda lähteteksti]

Et siis erikeelsete vikipeediate loendis on "norra (bokmål)" aga võiks/peaks olla/olema "norra (norsk bokmål) arvan ma.  ITAL 10. juuli 2007, kell 16:01 (UTC)

Miks? Tegelikult võiks olla ka lihtsalt "norra" (ja "uusnorra"). Andres 10. juuli 2007, kell 17:04 (UTC)
Sain nüüd aru, milles asi on. Andres 10. juuli 2007, kell 17:08 (UTC)

Teised keeled[muuda lähteteksti]

Vaatasin vikipeediate esilehekülgi mõningates muudes keeltes (nt.inglise,prantsuse,hispaania,vene,ladina jne.) ja millegipärast ei olnud eesti keelt languages-nimekirjas ära toodud, tavaliselt on see seal olnud kusagil hispaania ja esperanto vahepeal?

Aga eesti keel on ju seal olemas, saksa ja kreeka keele vahel. Valju 19. november 2007, kell 18:06 (UTC)
Meil on seal üks punane keelelink. siberi keel on punane. kas on mõeldud sr.wikipedia.org-i? igatahes tuleb see viga parandada. avjoska 26. detsember 2007, kell 11:10 (UTC)
sr on serbia keel, aga mis see siberi keel on - kas burjaadi ehk siis bxr? - Ahsoous 26. detsember 2007, kell 11:38 (UTC)
Siberi keel (ru-sib) on kunstlik keel, moodustatud siberi-vene ja põhja-vene murrete põhjal ning Vikipeedia selles keeles mingil määral toimis (isegi paremini kui mõnes olemasolevas keeles). Tundub, et nüüd on ta täielikult kadunud nii, et isegi märget sellise Vikipeedia kunagisest olemasolust ei leia. Vikilingid (ru-sib) artiklite juurest on eemaldatud 2007 aasta oktoobri alguses. Vene riik suhtus sellise keele tekkimisse (tekitamisse) algusest peale eitavalt, ilmselt kartis separatismi. Venekeelses vikipeedias on olnud hääletus sulgemise kohta. [1] Valju 26. detsember 2007, kell 13:21 (UTC)
Kas jätkan ru-sib linkide mahavõtmist artiklite küljest? avjoska 6. jaanuar 2008, kell 19:14 (UTC)

Valgevene Vikipeedia - Üle 10 000 artikli --86.57.206.116 21. märts 2008, kell 17:24 (UTC)

What is WELCOME in Estonain

Tere tulemast Andres 25. aprill 2008, kell 11:25 (UTC)

Vana sisukord[muuda lähteteksti]

Vana sisukord pidi ju ka lõppu jääma. Nüüd ei pruugi enam iga artikli juurde esilehelt linkidega jõuda. Andres 1. september 2008, kell 15:00 (UTC)

Selle jaoks on nüüd portaalid. Esi(ava)leht ei pea olema lingipundar. Pealegi viitab avaleht nüüd vähe korralikumatele artiklitele.
Aga, kui paljud üldse kasutasid neid esilehe linke? Mina ei kasutanud neid praktiliselt kunagi. iffcool 1. september 2008, kell 15:27 (UTC)
Ma ei tea, paljud neid kasutasid. Probleem on selles, et portaalid ei kata kõiki valdkondi.
Nüüd, kus me ei pea enam esilehel kõiki portaale näitama, võib portaalide arvu suurendada, et kõik teemad oleksid kaetud ilma kunstlike pealkirjadeta.
See vana sisukord peaks olema vähemalt hõlpsasti leitav. Andres 1. september 2008, kell 15:49 (UTC)
Kuna vana sisukord viitas kohati õige kehvadele artiklitele, millest paljud ei tulnud (ega tule praegugi) kuidagi toime teema põhjaliku edasiandmisega siis võib minu arvates küll öelda, et ka varem ei olnud võimalik "iga artikli juurde esilehelt linkidega jõuda".
Portaale tekib aga kindlasti juurde. Praegugi on tegemata veel 30 ettenähtud alamportaali (kaasaarvatud portaal Eesti geograafia; Portaali Eesti ei oska mina küll kuskile paigutada ja ma eelistaks selle kaotamist ning õigusteaduse portaalile tuleks veel vähe lihvi anda ja ümber nimetada ettenähtud pealkirja alla). iffcool 1. september 2008, kell 16:09 (UTC)
Artiklid on küll kehvad, aga need artiklid tehti algselt spetsiaalselt selleks, et linke oleks kuskile panna. Selleks on see sisukord vajalik. See sisukord on vajalik ka portaalide tegijatele. Kui mitte muud, siis võiks vähemalt võtta selle sisukorra ja näha ette vastavad portaalid ja alamportaalid või rubriigid. Sisukord on vajalik vähemalt selleks, et tagada, et portaalid kataksid kõik teemad. Andres 1. september 2008, kell 16:47 (UTC)
Ma ei ütleks, et sisukord on vajalik portaalide tegijatele.
Samas tuleks aga vaeva näha lehega Vikipeedia:Portaalid ja seal ära määrata missuguseid (alam)portaale me näha sooviksime. Seda loetelu, mida seal näha võib annaks veel kõvasti pikemaks kirjutada. iffcool 1. september 2008, kell 16:51 (UTC)
ilmselt sai uus esileht siiski liiga kiiresti/vara käiku lastud. Endisel leheküljel olid lingid üsna paigas. Aga nüüd ilutsevad suures osas punased lingid--Hendrix 1. september 2008, kell 17:48 (UTC)
Kas need punased lingid on siis nii hull asi, et neid peaks iga hinna eest vältima? Ma arvan ikka, et parem sisu kompenseerib ajutised puudujäägid hetkel puuduvate portaalide osas ning et mõni punane link just kutsubki üles uut artiklit (või portaali) looma.
Ongi kohe kõigile näha, et uus asi ;)iffcool 1. september 2008, kell 17:55 (UTC)
kui punased lingid oleksid seotud artiklitega, poleks hullu. Aga punased lingid on teemadega. Lähtun oma spetsialiteedist. Meditsiin on punane. Sellest teeb Viki külastaja järelduse, et Eesti Vikist pole mõtet meditsiini teemalist teavet otsida.--Hendrix 1. september 2008, kell 18:06 (UTC)
Ja veterinaariat ning hulka teisi asju, mis sisukorras on, pole üldse ette nähtudki. Kuidas siis ei ole sisukorda portaalide tegemiseks vaja? Ja kus see parem sisu on? Andres 1. september 2008, kell 18:15 (UTC)

Karta on, et portaalid ei hakka niipea sisukorda katma. See ei tee olukorda endisega võrreldes paremaks, vaid halvemaks. Andres 1. september 2008, kell 18:17 (UTC)

kuniks portaalid valmis saavad, võiks ikkagi vana ja töötava süsteemi peale tagasi minna--Hendrix 1. september 2008, kell 18:27 (UTC)

Ma ei ole asjasse piisavalt süvenenud, et ma suudaks hetkel mingit toimivat lahendust ise välja pakkuda, aga kas uut ja vana süsteemi kuidagi ühendada ei annaks? Linkides esilehelt portaalide asemel senisele sisukorrale või midagi taolist? Teoorias võiks see olla kompromiss uue ja vana vahel, kuidas see praktikas teostuks ja toimiks, on omaette küsimus. -- Toomas 1. september 2008, kell 18:31 (UTC)

karta on, et eelnevat ja käesolevat ühendada ei õnnestu. Portaalide idee on suurepärane, kuid vajab valmimist--Hendrix 1. september 2008, kell 18:34 (UTC)
Aga kui vana esilehe teemade valdkonnad kopeerida portaalid jätta eraldi rubriiki samal esilehel (praegune esileht), kas ka see pole tehniliselt võimalik ? --Dj Capricorn 1. september 2008, kell 19:15 (UTC)
Ma ei leia, et eelmine süsteem küll kuidagi parem oleks olnud.
Nagu ma ennist mainisin:
1. ma olen veendunud, et eriti paljud neid linke üldse kunagi ei kasutanud (suvalised kasutajad alustavad otsingulahtrisse otsitava sissetrükkimisega, mitte ei mölla mööda antud teemat, mis on enamikul juhtudel viletsasti kajastatud ja ei pruugi ikkagi mingit moodust pidi kasutajat soovitud artiklini juhtida).
2. olemasolevad ja valmis või peaaegu valmis portaalid võimaldavad teemas oluliselt paremini orienteeruda ja näha, mida meil leidub ja mida mitte. Siit ka parem kvaliteet.
Me ootasime niigi piisavalt kaua uue esilehe käikulaskmisega – kas me peaksime veel näiteks pool aastat ootama? Uue esilehe kasutuselevõtt peakski lisamotivatsiooni anda antud teemaga (st. portaalidega) tegelemiseks.
Looge ise ka mõni portaal. Siis saaksid need kiiremini valmis. iffcool 1. september 2008, kell 19:16 (UTC)
Kui te ise portaale looma ei hakka ja nõnda kannatamatud olete siis võin ma kasutusele võtta ajutise lahenduse. Mille täpsemalt – seda näete kui valmis saab. iffcool 1. september 2008, kell 19:25 (UTC)
Portaalid on küll parem lahendus, aga ainult siis, kui ammendav portaalide süsteem valmis on.
Vana esilehe teemad on muidugi tehniliselt võimalik jätta esilehele. Kuni esileht käigus polnud, nad ju olid seal. Ma arvasingi, et nad jäävad seniks, kuni portaalid valmis on. Minu meelest peaksid nad seniks jääma, kuni portaalide süsteem on valmis. Esialgu piisab sellest, kui iga teemaga seotu saab mingi portaali alla panna. Iga teema kohta ei pea eraldi portaali tegema.
Me ei pea iga portaali tegema nii, et seal on muudetav sisu. Me ei jõua nii paljusid portaale ülal pidada.
Mina igatahes ei jäksa portaalidega suurt tegelda. Andres 1. september 2008, kell 19:29 (UTC)
Portaalides ei peagi muutuvat sisu olema. Näiteks valitud artikleid ei pea me muutma hakkma.
Ma ei mõista, miks te vanas nõnda kinni olete? See eelmine süsteem ei olnud nii vajalik ja hea, et see tasuks säilitamist.
Pealegi ei peagi kõikidest teemadest portaale olema. Esilehel piirdusime ju ainult linkidega antud teemale. Sellesama üksiku lingi saame nüüd aga mõnda portaali tõsta (ja sinna kõrvale veel hulga teisi sama teemaga seotud linke panna, mis muidu esilehele ei jõudnud). Vaadake näiteks Portaal:Kaunid kunstid. Alamportaale tahtsin ma sinna ainult teemadele, mille juures võiks kasutajatele veel nõnda palju infot pakkuda, et mõnest lingist ei piisa.
iffcool 1. september 2008, kell 20:01 (UTC)
Kui iga sisukorras olev link on pandud sobivasse portaali, siis ongi probleem põhimõtteliselt lahendatud. Selles ongi häda, et praegu seda tehtud ei ole ning mitmete rubriikide jaoks polegi sobivat portaali olemas. Linkida tuleb ka vastava teema loenditele, kui need on olemas, ja kategooriatele. Andres 2. september 2008, kell 05:46 (UTC)
"Portaal:Kaunid kunstid" tuleb kunagi teha ikkagi ainult kunstiks ja "Portaal:Kultuur" viiks edasi muusikale, kirjandusele, kunstile ja paljudele muudele teemadele. Kategooriate tegemisel avastasin, et kultuuri valdkond on praktiliselt olematu ja seda tuleb alustada Vikiprojektiga. Oi kui lai tööpõld meil on!
Mina olen praeguse esilehega rahul, sest portaalid peavad viima meid sisuni. Tulge parem appi ja aidake puuduvaid portaale luua. Nii väheste tegijatega ei jõua kõike teha. Küll puuduvad portaalid ka valmis tehakse aga eelkõige oleks vaja portaali nimeruumi (tööd oleks lihtsam teha). --Tiuks 1. september 2008, kell 20:34 (UTC)
Esimese väitega ma pole nõus.
See on fakt, et tegijaid on vähe. Üle oma varju ei hüppa. Ma uurin Kerilt, kuidas portaali nimeruumiga lood on. Andres 2. september 2008, kell 05:46 (UTC)
kes midagi teinud on, tunneb tõesti tehtust rahulolu. Aga hetkel on siiski nii, et vana kaev on kinni aetud, aga uus pole valmis.--Hendrix 2. september 2008, kell 16:42 (UTC)