Vikipeedia:Teavitusleht autoriõiguse direktiivist (juuli 2018)

Allikas: Vikipeedia

Hea lugeja!

Euroopa Parlamendi täiskogu hääletab sel neljapäeval, 5. juulil 2018, kas anda roheline tuli autoriõiguse direktiivi kavandile, mis vastuvõtmise korral oleks tõsine oht vabale ja avatud Internetile.

Selle asemel, et nüüdisajastada autoriõigust ja tagada kõigile netikasutajatele infoühiskonnas osalemise võimalus, ähvardab kavandatav direktiiv piirata olemasolevaid vabadusi ja ligipääsu Internetile. Uute barjääride, lisapiirangute ja filtreerimisnõuete sisseseadmine paneb ohtu ka Vikipeedia toimimise. Kui direktiiv kavandatud kujul vastu võetakse, võib muutuda võimatuks uudisteportaalide artiklitele viitamine ning ka nende jagamine sotsiaalmeedias, samuti võivad otsingumootorid kaotada õiguse neid tulemuste hulgas näidata.

Direktiivi kavandi on hukka mõistnud 70 arvutiteadlast, sh Interneti HTTP-protokolli looja Tim Berners-Lee (link), 169 teadlast ja akadeemikut (link), 145 inimõiguste, pressivabaduse, teadusuuringute ja tehnoloogiaettevõtete organisatsiooni (link) ning ka Wikimedia Foundation, vaba entsüklopeediat edendav mittetulundusühing (link).

Kavandatud muudatuste probleemidele tähelepanu juhtimiseks on Eesti vikipedistide kogukond otsustanud blokeerida ligipääsu Vikipeediale kuni hääletuse toimumiseni. Soovime, et saaksime ka edaspidi pakkuda vaba, avatud ja koostööl põhinevat ning ühemõtteliselt tõendatavat entsüklopeedilist sisu. Seepärast kutsume kõiki Euroopa Parlamendi liikmeid hääletama praeguse direktiivikavandi vastu ning uuesti kaaluma Wikimedia ettepanekuid, alates kavandi artiklite 11 ja 13 kustutamisest kuni panoraamivabaduse üldise kehtestamise ning avaliku omandi seadusliku kaitseni.

https://meta.wikimedia.org/wiki/SaveYourInternet

Eesti vikipedistide kogukond



Meie seisukohtadega direktiivi kohta saad tutvuda Wikimedia Eesti blogis ja Netikogukonna kodulehel. Küsimustega Vikipeedia blokeerimise kohta pöördu Eva Lepiku poole (eva@wikimedia.ee) või esita oma küsimus direktiivikavandi kohta siin.