Vikipeedia:Nädala artiklid/39 (2018)

Allikas: Vikipeedia
Eesti jalgpallikoondise eest on enim väravaid löönud Andres Oper
Eesti jalgpallikoondise eest on enim väravaid löönud Andres Oper

Eesti jalgpallikoondis on Eesti jalgpalluritest koostatud riigi esindusmeeskond, mille liikmed valib välja peatreener ja mida haldab Eesti Jalgpalli Liit. Koondise peamine kodustaadion on A. Le Coq Arena Tallinnas.

Eesti koondis pidas oma esimese kohtumise 1920. aasta oktoobris. Meeskond osales 1924. aasta suveolümpiamängude eelringis ja kaotas oma ainsa mängu, mis on jäänud Eesti jalgpallurite ainsaks esituseks suurturniiril.

Aastail 19401991 oli Eesti Nõukogude Liitu kuulumise tõttu rahvusvahelisest jalgpallielust ära lõigatud. Eesti esimene FIFA ametliku tunnustuse pälvinud taasiseseisvumisjärgne kohtumine toimus 3. juunil 1992. See peeti Sloveenia jalgpallikoondisega ja lõppes 1:1 viigiga.

Kõige rohkem koondisemänge (157) on pidanud Martin Reim, kes oli selles arvestuses Euroopa rekordimees 2009. aasta novembrini. Praegu on ta Eesti jalgpallikoondise peatreener. Enim väravaid (38) on löönud Andres Oper (pildil). Kõige rohkem väravaid (77) on löödud Leedu jalgpallikoondisele, parim väravate vahe (+23) on Andorra jalgpallikoondisega. Loe edasi ...