Vikipeedia:Keeletoimetamistalgud

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Vikipeedia:Keeletoimetamise talgud)
Keeletoimetamistalgute juhend Osalemiseks vajuta siia
2023. aasta talgute parimate väljakuulutamine. Vasakult Eve Sooneste (I–II koht), Inga Ritso (I–II koht), Helen Kalpus (IV koht). Pildilt on puudu Jonathan Darvish-Kojori (parim uus tulija) ja Nele-Rita Põldma (III koht). Foto: Svea Tarkin

Keeletoimetamistalgud toimuvad 1. detsembrist 2023 kuni 14. märtsini 2024. Talgute eesmärk on keeleliselt parandada ja ladusamaks muuta Vikipeedia keeletoimetamist ootavaid artikleid ning väärtustada keeletoimetaja tööd.

Talguid korraldavad Eesti Keeletoimetajate Liit, Tartu Ülikool ja MTÜ Wikimedia Eesti.

Talgute auhinnafond on 2750 eurot: kokku 2000 eurot esimesele kolmele tublile talgulisele, MTÜ Wikimedia Eestilt tunnustusmüks 250 eurot neljandale ja 500 eurot parimale uuele talgulisele ehk inimesele, kes ei ole osalenud ei 2017/18., 2018/19., 2019/20., 2020/21., 2021/22. ega 2022/23. a talgutel. Võitjad kuulutatakse välja Eesti Keeletoimetajate Liidu toimetajaseminaril.

Kuidas osaleda

Osaleda saavad kõik Vikipeedia registreeritud kasutajad peale žürii liikmete. Vikipeedia kasutajaks registreerumiseks tuleb kasutada Vikipeedia lehekülje ülaosas leiduvat nuppu "Logi sisse / registreeru kasutajaks" või sisselogimise lehekülge. Kasutajanimi jätab talgulise anonüümseks, kui ta oma nime ise ei avalda. Auhinna vastuvõtmiseks tuleb oma nimi žüriile teatavaks teha.

Talgutel osalejad valivad toimetatavad artiklid soovitatavalt keeletoimetamist ootavate artiklite hulgast. Märkus on mõeldud keeletoimetamist vajava artikli valimisel abiks, kuid arvestatakse ka keeletoimetamist vajavaid ilma märkuseta artikleid. Talgulised peavad lisama oma kasutajanime ja keeletoimetatavate artiklite pealkirjad keeletoimetamistalgutest osavõtjate ja toimetatavate artiklite lehele. Arvesse lähevad vaid täies mahus keeletoimetatud artiklid. Kui artikkel on keeletoimetatud, tuleb eemaldada ka toimetusmärkus (juhendis "Toimetusmärkuse eemaldamine").

Tubli talguline täidab keeletoimetaja ametiülesandeid ehk vajaduse korral[1]

  • ühtlustab lausete stiili, parandab süntaksivead (vajaduse korral sõnastab laused ümber),
  • korrigeerib sõnajärge ja -valikut (nt kui on eksitud sõnade tähendusega),
  • parandab õigekirja- ja loogikavead,
  • ühtlustab oskussõnavara kasutamise,
  • parandab vormistust,
  • kontrollib nimede õigekirja,
  • ühtlustab viidete vormistust.

Lisapunkte annab see, kui keeletoimetaja

  • kontrollib faktide õigsust, vea leidmisel parandab selle või kui viga nõuab suuremat uurimistööd, kirjutab selle kohta märkuse(d) arutelukasti,
  • kontrollib terminite õigsust, vea leidmisel parandab selle või kirjutab märkuse arutelukasti.

Žürii

Keeletoimetamistalgute žüriisse kuuluvad Ann Siiman (žürii esimees, kutseline keeletoimetaja, TÜ eesti ja üldkeeleteaduse instituut), Riina Reinsalu (kutseline keeletoimetaja, Eesti Keeletoimetajate Liit), Helika Mäekivi (kutseline keeletoimetaja, Eesti Keeletoimetajate Liit), Mari Koik (Eesti Keeletoimetajate Liit), Helin Kask (Haridus- ja Teadusministeerium), Sirli Zupping (Eesti Keele Instituut) ja Taivo Rist (MTÜ Wikimedia Eesti). Žürii selgitab välja parimad keeletoimetajad, keda premeeritakse auhinnaga. Hindamisel võetakse arvesse nii keeletoimetatud artiklite kvaliteeti kui ka mahtu.

Auhinnad

  • I koht 1000 eurot
  • II koht 600 eurot
  • III koht 400 eurot
  • Wikimedia Eesti parima uue talgulise auhind 500 eurot
  • Wikimedia Eesti tunnustusmüks 250 eurot

Võitjad avalikustatakse ja auhinnad antakse üle Eesti Keeletoimetajate Liidu toimetajaseminaril.

Kontaktid

Konkursiga seotud küsimusi saab esitada Ann Siimanile (ann.siiman@ut.ee). Samuti võib neid esitada siinse lehekülje arutelus.

Talgutega võib liituda kogu toimumisaja jooksul 1. detsembrist 2023 kuni 14. märtsini 2024.

Viited